Knjige koje preporučujemo:

50logickihgresaka“50 logičkih grešaka za koje treba da znate” – Predrag Stojadinović
link

Sposobnost logičkog razmišljanja i rasuđivanja urođene su osobine svakog ljudskog bića, baš kao i uspravan hod ili upotreba jezika za sporazumevanje. Naš svakodnevni život i donošenje odluka zasnivaju se na logici mnogo više nego što nam se na prvi pogled čini. Međutim, kao što smo u stanju da logički rezonujemo, često – svesno ili nesvesno – činimo logičke greške.

Civilizovan i argumentovan dijalog, prenošenje važnih poruka i jasno izražavanje misli i stavova, nemogući su bez svesti o logičkim greškama i bez prepoznavanja ovakvih grešaka, kod sebe i kod drugih. U svetu koji je prepun marketinških, političkih, pseudonaučnih i drugih kampanja zasnovanih na veštom manipulisanju činjenicama i namernom korišćenju logičkih grešaka da bi se najšira publika prevarila ili zavela, prepoznavanje logičkih grešaka je važan odbrambeni mehanizam savremenog čoveka.

Knjiga 50 logičkih grešaka za koje treba da znate, prva takve vrste na našem jeziku, napisana je kao dragoceni priručnik koji će izoštriti vaš osećaj za logiku i omogućiti vam da lakše otkrijete intelektualne i druge prevare, ali da i sami postanete uspešniji i ubedljiviji sagovornik koji pošteno i argumentovano iznosi svoje stavove.


Da li postoje stvari koje ne postoje?“Da li postoje stvari koje ne postoje?” – Voja Antonić
link

 

Ova knjiga napisana je sa idejom da se stvori protivteža obilju literature koja promoviše savremeno sujeverje – verovanje u paranormalne pojave i u natprirodne sile. Nastala je kao rezultat višegodišnjeg prikupljanja argumentacije kojom se demistifikuju uobičajena shvatanja iz domena “onostranog”, ali i proučavanja psiholoških mehanizama koji podržavaju verovanje u paranormalno. Naročito se insistira na demistifikovanju verovanja koja vešti prevaranti koriste da bi od lakovernih ljudi izmamili novac.

Tema knjige ograničena je na pojave iz domena paranormalnog, okultnog i natprirodnog. Ponegde se obrađuju i čisto tehničke zablude nastale kao posledica nekritičkog prihvatanja pogrešnih tumačenja. Knjiga se ne bavi političkim zabludama i zloupotrebama (mada je i ta tema na svoj način zanimljiva). Na nekoliko mesta dotaknuta su i neka religijska pitanja, ali samo onoliko koliko je to bilo neophodno u okviru obrade drugih tema. Autor nije imao nameru da razvija diskusiju o religiji, jer to smatra temom koja spada u domen intimnih pitanja svakog pojedinca.

Knjiga je izlašla iz štampe početkom oktobra 2000. godine, a promocija je održana u petak, 13. oktobra. Format knjige je A5, broj strana 356.


50kognitivnihpristrasnosti“50 kognitivnih pristrasnosti za koje treba da znate” – Predrag Stojadinović
link

 

Kognitivne pristrasnosti možda izgledaju kao bezopasne zablude, ali u njima leži koren ratova, nasilja i patnje u svim oblicima. Niko od nas ne može da reši probleme zbog svih pogrešnih odluka, donetih kao posledica kognitivnih pristrasnosti. Ali zato svako može da pruži doprinos, bar u granici svojih mogućnosti, ako se upozna s ovim, tako čestim, mehanizmom pravljenja grešaka.

Verovatno ćemo u mnogim primerima navedenim u knjizi 50 kognitivnih pristrasnosti za koje treba da znate lako prepoznati druge ljude, ali će nam trebati dosta snage i hrabrosti da ponegde prepoznamo i sebe.

To je ipak vredno našeg truda, jer time pravimo dobar korak ka stvaranju mehanizma donošenja ispravnih odluka, što je važno za izgradnju sopstvene ličnosti.


50logickihgresaka“Bog se nikad ne smeje” – Aleksandar Lambros
link

 

Kako to izgleda kada čuveni srpski bloger, i autovani gej (koga, gle čuda, proglašavaju »srpskim nacionalistom«?!) pretvara verujuće u agnostike, agnostike u ateiste, ateiste u borbene ateiste…

Najkontraverznija i najtraženija knjiga Nove POETIKE.

Često me pitaju “kako znam da nema boga?“ Na šta uvek uzvratim protiv pitanjem “kako vi znate da ga ima?“ redovno dobijam neki od odgovora sa uobičajenog repertoara Jehovinih svedoka – da bi trebalo samo da pogledam u zvezdano nebo, sunčano jutro, sve lepote i krasote pod kapom nebeskom, svo to predivno šarenilo cveća, ptica i morskih korala, dobrotu u svetu, poslušam Mocartove sonate …

Pažljivo sam se udubio, uveravam vas. I vaš bog deluje mi kao objašnjenje jedino za ove stvari: rasizam, antisemitizam, mizoginiju, homofobiju, ogroman deo ljudske bede i patnje, ubilačkog ludila, čitav niz neuroza i psihoza, moralnu katastrofu, tragičan nedostatak lične odgovornosti, ideološku podlogu totalitarizmima, opresiju inteligencije i slobode. Za ostalo sam pronašao bolja objašnjenja.

– Aleksandar Lambros


Comments are closed.