Naši uzori

Voja Antonic
je filmski montažer, pronalazac i publicista. Takode je urednik novina, a doprinosio je u brojnim radijskim emisijama. Medutim, najpoznatiji je po tome što je prvi na teritoriji Jugoslavije konstruisao i napravio Galaksiju, kucni racunar na principu samogradnje. Sam Antonic je nekoliko svojih radova predao u javno vlasništvo. Antonic je poznat i kao borac protiv sujeverja i proricanja sudbine koje je doživelo uspon u Srbiji krajem 20. veka. Zbog toga je napisao knjigu “Da li postoje stvari koje ne postoje — vodic za kriticko razmišljanje” — koja je objavljena 2000.
Wikipedia
Youtube: Antonic @ Youtube

Richard Dawkins
je britanski zoolog i evolucioni biolog. Roden je 26. marta 1941. godine u Najrobiju (u Keniji). Profesor je na Univerzitetu Oksford i bio je šef Katedre za razumevanje nauke u javnosti. Popularnost je stekao 1976. godine, knjigom Sebicni gen u kojoj je na razumljiv nacin predstavio genocentricno videnje evolucije i termin “mem” – samoumnožavajucu informacionu jedinicu – udarivši tako temelje memetici. Šest godina kasnije produbljuje doprinos evolucionoj biologiji teorijom o “izlivanju” fenotipskih uticaja izvan tela jedinke na okruženje i na druge organizme – što je izložio u knjizi Prošireni fenotip. Vrlo je aktivan u medijima i pojavljuje se u brojnim televizijskim i radijskim programima o evolucionoj biologiji, kreacionizmu i religiji.
http://richarddawkins.net
Knjige: Dawkins @ Amazon
Youtube: Dawkins @ Youtube

Sam Harris
je diplomirao filozofiju na Stenfordu, gde je izucavao religijsku tradiciju Istoka i Zapada. Odbranio je doktorsku tezu iz oblasti neuronauke u kojoj proucava neurobiološku osnovu verovanja pomocu MRI (magnetna rezonanca) snimaka mozga. Haris je nastupao u brojnim televizijskim i radio emisijama govoreci o sukobu nauke i religije i o opasnosti koju religijski dogmatizam predstavlja za moderna društva. Sem Haris je autor knjige Kraj vere: religija, teror i buducnost razuma, jedne od najprodavanijih knjiga prema casopisu New York Times, za koju je 2005. dobio nagradu PEN/Martha Albrand u kategoriji First Nonfiction. Njegova druga knjiga je Pismo hrišcanskoj naciji, a 2010. izdao je i svoju trecu knjigu Moralni pejzaž: Kako nauka odreduje ljudske vrednosti.
http://www.samharris.org
Knjige: Harris @ Amazon
Youtube: Harris @ Youtube

Daniel Dennett
je americki filozof cija se istraživanja bave filozofijom uma i filozofijom nauke, narocito oblasti vezane za evolucionu biologiju i kognitivnu nauku. Doktorirao je filozofiju na Oksforskom univerzitetu 1965. godine. Danas je profesor na Tufts univerzitetu i ko-direktor Centra za kognitivne nauke. Denet je cvrsti ateista i sekularista i otvoreni zastupnik Brights pokreta. Njegova knjiga Darvinova opasna ideja je bila u finalu za americku nagradu National Book Award 1995. godine. U knjizi iz 2006. godine, Razbijanje carolije, Denet se bavi pitanjima postanka religije i njenog uticaja na današnji svet.
http://ase.tufts.edu/cogstud/incbios/dennettd/dennettd.htm
Knjige: Dennett @ Amazon
Youtube: Dennett @ Youtube

Christopher Hitchens
je anglo-americki pisac i novinar. Piše kolumne i književne kritike za The Atlantic, Vanity Fair, Slate, World Affairs, The Nation, Free Inquiry. Opisuje sebe kao antiteistu i vernika u filozofske vrednosti Prosvetiteljstva. Kao vešt polemicar poznat je po svojim oštrim kritikama javnih licnosti, medu kojima su i Majka Tereza i cetrnaesti Dalaj Lama. Hicens cesto govori protiv avramskih religija ili kako ih on zove “tri velika monoteizma” (judaizam, hrišcanstvo, islam). U svojoj knjizi Bog nije veliki proširio je kritiku na sve religije, ukljucujuci i one koje su retko kritikovane od strane zapadnih sekularista kao što su hinduizam i neopaganizam. Bog nije veliki je bila nominovana za americku nagradu National Book Award 2007. godine. Cesto gostuje u raznim emisijama i na predavanjima o religiji.
http://www.hitchenszone.com
Knjige: Hitchens @ Amazon
Youtube: Hitchens @ Youtube

Lawrence M. Krauss
je americki teoretski fizicar i profesor na Arizona State univerzitetu. Jedini je fizicar koji je istovremeno nagraden najvišim priznanjima tri najveca americka društva za fiziku: American Physical Society, American Association of Physics Teachers i American Institute of Physics. Autor je nekoliko bestselera ukljucujuci Fizika Zvezdanih staza i Atom. Takode podržava nauku morala, ideju da naucni metod može da dâ odgovor na pitanje morala. Njegova aktivna borba protiv inteligentnog dizajna donela mu je nacionalnu istaknutost.
http://krauss.faculty.asu.edu
Knjige: Krauss @ Amazon
Youtube: Krauss @ Youtube

Michael Shermer
je americki pisac, istoricar nauke, osnivac društva The Skeptics Society i glavni urednik magazina Skeptic koji je vecinom posvecen istraživanju pseudonaucnih i natprirodnih tvrdnji. The Skeptics Society trenutno ima preko 55 000 clanova. Od aprila 2001. redovno piše kolumne za Scientific American. Opisivao je sebe kao agnostika, nonteistu, ateistu i zastupika humanisticke filozofije. Ipak, izrazio je rezervu prema takvim etiketama, jer po njemu služe samo kao podloga za stereotipe. Zato se uglavnom izjašnjava kao skeptik.
http://www.michaelshermer.com
Knjige: Shermer @ Amazon
Youtube: Shermer @ Youtube

Stephen Hawking
je engleski teoretski fizicar i kosmolog. Diplomirao je fiziku na Oksfordu, potom je s temom iz teorije relativnosti doktorirao na Kembridžu, gde je nastavio svoju akademsku karijeru. Postao je clan Kraljevskog društva 1974, profesor matematike 1979. Kao student dobio je progresivnu neuromotoricku bolest koja veoma onesposobljuje i ogranicava kretanje i govor. Poznat je po svojim doprinosima u kosmologiji i kvantnoj mehanici, narocito u kontekstu crnih rupa. Takode postigao je veliki uspeh i svojim naucno-popularnim delima u kojima rapravlja o kosmosu. Njegova knjiga Kratka povest vremena bila je 4 godine na na Sunday Times listi bestselera. U knjizi The Grand Design, koju je napisao zajedno sa americkim fizicarem Lenardom Mlodinovim, Hoking navodi da moderna fizika ne ostavlja prostor za Božje stvaranje svemira.
http://www.hawking.org.uk
Knjige: Hawking @ Amazon
Youtube: Hawking @ Youtube

Carl Sagan
je bio americki astronom, astrofizicar, popularizator nauke i pisac popularnih knjiga iz nauke. Pionir je astrobiologije. Mnogo je doprineo popularizaciji projekta SETI i medu prvim je pisao o teraformiranju. Širom sveta je poznat po popularnonaucnim knjigama i kao koautor nagradivane televizijske serije Kosmos i istoimene propratne knjige. Takode je napisao roman Kontakt, ekranizovan u istoimenom filmu iz 1997. sa Džodi Foster u glavnoj ulozi. Cesto je kritikovao pseudonauku.
http://www.carlsagan.com
Knjige: Sagan @ Amazon
Youtube: Sagan @ Youtube

Eddie Izzard
Edvard Džon “Edi” Izzard, rođen 7. februara 1962, je engleski stand-up komičar, glumac i pisac. Njegov stil komedije ima formu opširnog kapricioznog monologa i samoreferentne pantomime. Izzard je, tokom svoje turneje “Stripped”, rekao da je shvatio da je ateista. “Zagrevao sam se sa materijalom u Njujorku gde sam jedne noći, bukvalno na bini, shvatio da uopšte ne verujem u boga. Jednostavno nisam mislio da “gore” ima ikoga.” Dvadesetog februara 2013 Edi Izard je dobio šestu Annual Outstanding Lifetime Achievement Award in Cultural Humanism (Godišnju Nagradu za istaknuta dostignuća u kulturnom humanizmu) – nagradu koju na Harvard univerzitetu dodeljuje svake godine Humanistička zajednica Harvarda, Američko humanističko udruženje i Harvardsko udruženje humanista, ateista i agnostika.
http://www.eddieizzard.com
Knjige: Izzard @ Amazon
Youtube: Izzard @ Youtube

David Attenborough
je britanski prirodnjak i TV prezenter. Preko 50 godina stvara emisije o prirodi. Sa svojim serijalom “Život”, snimljenim u produkciji BBC-ja, postavio je standard kvalitetnih emisija o prirodi koji su postale uzor buducim generacijama dokumentarista. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, clan je britanskog Kraljevskog društva, a od 1985. nosi i titulu viteza. Veliki je protivnik kreacionizma i inteligentnog dizajna navodeci da dokazi širom planete ukazuju na to da je evolucija najbolji nacin koji objašnjava raznovrsnost života. U anketi Reader’s Digest-a iz 2006. izabran je za poznatu licnost kojoj se najviše veruje u Velikoj Britaniji. Mnoge novootkrivene vrste i fosili su dobili njegovo ime.
http://www.davidattenborough.co.uk
Knjige: Attenborough @ Amazon
Youtube: Attenborough @ Youtube

Stephen Fry
je engleski glumac, scenarista, pisac, dramaturg, novinar, pesnik, komicar, voditelj i filmski reditelj. Fraj cesto izražava svoje protivljenje organzovanoj religiji i deklariše se kao ateista (mada je, u svom prepoznatljivom komicarskom stilu, izrazio naklonost prema drevnoj grckoj religiji zbog njenih “jogunastih bogova”). Petnaestog septembra 2010. godine, potpisao je (sa još 54 javne licnosti) otvoreno pismo objavljeno u The Guardian-u, kojim se protivi poseti pape Benedikta XVI Ujedinjenom Kraljevstvu.
http://www.stephenfry.com
Youtube: Fry @ Youtube

James Randy
je americko-kanadski iluzionista i naucni skeptik poznat kao izazivac paranormalnih tvrdnji i pseudonauke. Osnivac je James Randi Educational Foundation (JREF), neprofitne organizacije sa ciljem da edukuje javnost i medije o opasnostima prihvatanja neproverenih tvrdnji kao i podrška istraživanju paranormalnih tvrdnji u kontrolisanim naucnim eksperimentalnim uslovima. JREF je pokrovitelj “Paranormalnog izazova za milion dolara” (The One Million Dollar Paranormal Challenge) nudeci nagradu od milion americkih dolara onome ko može da pruži dokaz za bilo kakvu paranormalnu, natprirodnu ili okultnu moc.
http://randi.org
Youtube: Randy @ Youtube

Stellan Skarsgård
se rodio u Göteborgu, Švedska. Tokom detinjstva mnogo se selio, jedno od mjesta gde je živeo je i Uppsala. Veoma rano je poceo filmsku karijeru, pa je vec u 20. godini imao dosta iskustava, vecinom na televiziji. U 40 godina dosadašnje karijere ostvario je sedamdesetak uloga. Ima sinove Alexandra i Gustafa, koji su takode uspešni glumci.
http://stellanonline.com
Youtube: Skarsgård @ Youtube

Derren Brown
je britanski iluzionista, pisac i skeptik. Poznat je po svojim televizijskim emisijama i madionicarskim predstavama. Premda deluje kao da je njegovo umece “citanja misli” rezultat okultnih i paranormanih aktivnosti, Braun odbacuje tvrdnje da poseduje takve moci. Koristeci svoje znanje i umece, on zapravo uspeva da predvidi i utice na razmišljanje drugih ljudi koristeci suptilnu sugestiju, manipulišuci procesom donošenja odluke i “citajuci” suptilne fiziološke i psihološke znake ili govor tela koji ukazuju na to šta osoba misli.
http://derrenbrown.co.uk
Youtube: Brown @ Youtube

to be continued…


Comments are closed.