Cr(k)vene linije

Izvori:
Episkop banatski Nikanor prokleo LGBT populaciju: “I oružje bih upotrebio da ga imam”
Skandal: Episkop Nikanor pozvao na “upotrebu oružja” na Prajdu, prokleo Brnabić
Predsednik Srbije: Nikanor je uvredio sebe i unizio Srpsku pravoslavnu crkvu
Episkop Nikanor prokleo LBGT populaciju, Poverenica ga najoštrije osudila
Direktor Prajda: Prijavio sam episkopa Nikanora policiji
Iz Prajda reagovali na govor mržnje episkopa Nikanora: Patrijarh da se ogradi

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino referentno udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv agresivne klerikalizacije društva, apeluje snažno na odlučnu akciju državnih organa i institucija i svih relevantnih političkih organizacija.

12. avgusta 2022. godine, preko sredstava javnog informisanja smo imali prilike da vidimo govor Veljka Bogunovića, u krugovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) poznatog i kao „episkop banatski, gospodin Nikanor”. U manje od jednog minuta snimka, Bogunović zbog predstojećeg Prajda preti LGBTQ populaciji, građanima ove zemlje, Republike Srbije, oružanim napadima i lično daje podstrek svakome ko bi odlučio da ih napadne oružjem.

U prenesenim detaljima tog huškačkog govora prepunog mržnje, ističe se i da je Bogunović prokleo sve učesnike Prajda i u uvredama istakao predsednicu Vlade Srbije u tehničkom mandatu, Anu Brnabić. Za nju je rekao da je „oskrnavila sve u našoj zemlji”, da je „dozvolila da joj brat bude otac njenog sina” i da je „ćerka i unuka srpskih koljača”, te da on poziva da se oružano ustane protiv svega toga, jer „ona nije niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj”.

Smatramo skandaloznim dopuštanje da se u javnom prostoru promovišu nakazne ideje „krvi i tla”, nacionalne i verske mržnje, mizoginije i homofobije i pozivanje na oružje zarad odbrane nekakvih starovekovnih principa koje je savremena civilizacija davno ostavila iza sebe u memljivim rupama primitivizma i ljudske gluposti. Crvena linija uobičajenog naklapanja verskih zvaničnika i poziva na fizičko nasilje prema onima koji se ne uklapaju u zatucane dogme, pređena je. Svođenje kritike prema gospođi Brnabić na njenu seksualnost i nacionalno poreklo, u koje se onda učitavaju zločini ustaša, primitivno je, zlo i neprihvatljivo.

Osim odijuma razumnog i pristojnog dela javnosti, od zvaničnika i institucija, oglasili su se Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Poverenica je najoštrije osudila pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i govor mržnje, uprkos, kako je navela, poštovanju autonomije SPC i verskih osećanja građanki i građana Srbije.

Dužni smo poverenici skrenuti pažnju da u ovakvim i sličnim slučajevima, nema nikakve potrebe podilaziti nazadnosti SPC i umekšavati kritiku isticanjem navodne autonomije iste i izmišljotinama poput „verskih osećanja”. Ako neko želi da bude „autonoman” od civilizacije, pristojnosti i zakona, onda mu nije mesto u javnosti i društvu. Ako neko može da izmišlja „verska osećanja” kao izgovor za mržnju, zatucanost i pozive na nasilje, onda granica, crvena linija mržnje i nasilja koja se ne prelazi zaista više ne postoji i sve može biti izgovor.

Predsednik države je bio još blaži u osudama i rekao da je „episkop Nikanor izvređao sebe i našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je to ikada uradila Ana Bnabić ili bilo ko drugi”, te dodao da je on lično protiv Prajda.

Predsedniku poručujemo da Bogunović nije vređao sebe, već direktno, eksplicitno i brutalno pretio LGBTQ populaciji, a da je relativizacija toga ružna i nemoralna. Impliciranje da je gospođa Brnabić nekad možda ipak unižavala SPC, kao pokušaj uravnotežavanja ovog izliva mržnje i zatucanosti episkopa Bogunovića, neprimereno je. Lično protivljenje Prajdu pak, gospodina Vučića svrstava u onu nazadnu, primitivnu i homofobnu mračnu pećinu društva, zajedno sa Bogunovićem i njihovim istomišljenicima. Neprekidno insistiranje na gotovo prinuđenosti da istoleriše neželjeni Prajd na ulicama Beograda, gospodina Vučića oslikava kao neiskrenog, slabog i primitivnog, a ne kao kosmopolitu koji gleda u budućnost.

Udruženje „Ateisti Srbije” ima vrlo jasne i precizne zahteve od državnih organa i institucija, bez uvijanja i izmišljanja autonomija verskih zajednica i tzv. „verskih osećanja”. Eksplicitno i direktno zahtevamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova privede, a nadležno tužilaštvo podigne optužnicu protiv Veljka Bogunovića, poznatog i kao „episkop banatski, gospodin Nikanor”, a zbog pozivanja na oružane napade na pripadnike LGBTQ populacije. U najmanju ruku je u pitanju ugrožavanje sigurnosti, definisano u čl. 138. Krivičnog zakonika Republike Srbije, a uvereni smo da ste više nego sposobni da i sami nađete dovoljno zakonskih osnova za gonjenje po službenoj dužnosti. To je vaša obaveza, vaša dužnost. Prekinite da podilazite hirovima i histerijama visokih predstavnika SPC, te da im iskazujete apriorno poštovanje koje nikada i ničim nisu zaslužili. Štaviše, počnite napokon da ih tretirate po zakonima ove zemlje, onako kako je jedino ispravno, dozvoljeno i primereno.

Od SPC i njenog trenutnog vođstva, tražimo da pomenutog Bogunovića raščini, odnosno da ga liši položaja moći i uticaja koji ima, a koji je, kako mediji navode, i u prethodnom periodu zloupotrebljavao, doduše radi sticanja materijalne koristi, zelenašenja i reketiranja sveštenstva, kao i mobinga svojih potčinjenih. Nemamo prevelika, ma gotovo i nikakva očekivanja od vas, ali pokušajte da nađete u sebi makar zrno preostale pristojnosti i čestitosti, ako i njega niste prekili novcem iz budžeta kojim vas država redovno zasipa. Napokon, eto prilike i za trenutnog čelnika ove verske zajednice, Prvoslava Perića, prilike da dokaže da je zaista dostojan, kako ga deo vernika slavi kada ga vidi da hoda na ulici.

Od stranaka i pokreta, kako onih iz vlasti ili bliskih vlasti, tako i onih iz opozicije, parlamentarne i vanparlamentarne, očekujemo jasnu i preciznu osudu govora mržnje i poziva na oružano nasilje protiv pripadnika LGBTQ populacije. Nemojte balansirati na takozvanim „verskim osećanjima”, već postupite kao odgovorni i čestiti ljudi, koji sve građane, izvan pojma glasača i birača, poštujete i čija prava i slobode branite.

Ako prećutite, biće jasno da se slažete sa Bogunovićem i delite njegove jezive nakane.

U isti mah, kao i sami pripadnici manjine u srpskom društvu, prečesto izložene govoru mržnje i pretnjama nasiljem, pružamo potpunu podršku pravu na javno okupljanje LGBTQ populacije, ovogodišnjem Prajdu i pravnim aktivnostima koje su pokrenuli u cilju institucionalnog reagovanja na besprizorne napade Veljka Bogunovića i njegovih podržavalaca.

Niko neće biti slobodan, dok svi ne budemo slobodni!

Ateisti Srbije,
Razum!


This entry was posted in Saopštenja and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.