Svetosavska biologija litija

Patrijarh o Evroprajdu: Ko vodi krstaški rat? Siluju nam pamet, siluju nam dušu
Patrijarh Porfirije o Evroprajdu: Otkazivanje je ispravno
Ružić traži da se preispita deo programa iz biologije o polnim karakteristikama

Udruženje “Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista i jedino aktivno udruženje za borbu protiv klerikalizacije i unižavanja sekularnosti u Srbiji, izražava izuzetnu zabrinutost zbog niza agresivnih, šovinističkih, klerofašističkih ispada pripadnika vlasti, opozicije i Srpske pravoslavne crkve (SPC), u predvečerje ovogodišnjeg Evroprajda.

Kako se većina pomenutih istupa i ispada, svodi na najnakaznija i najtragičnija tumačenja svakako anahronih i civilizaciji nepodobnih verskih učenja, koren i širenja ovog narativa zla je upravo u samoj crkvi. U crkvi koja umesto pastirske uloge smirivanja neprijateljstava i širenja ljubavi, zapravo podstiče još veću agresiju i priziva još veće zlo. SPC ipak nije i uzrok, jer uzroke moramo pronaći tamo gde se dopušta da se u javni prostor pušta govor mržnje i pozivi na nasilje. A to mesto su – institucije države, odnosno sistema.

Vrhunac histerije prethodnih sedmica i meseci su takozvane „litije”, odnosno bizarne šetnje par hiljada teoretičara zavera, antivaksera, klerofašista, agresivnih desničara i primitivaca slobodnog stila. Taj opskurni galimatijas, uglavnom sa ikonama, ruskim zastavama, slikama ruskog predsednika Vladimira Putina i simbolima ruske agresije na Ukrajinu, uz istina i ponešto srpskih simbola, baulja ulicama Beograda, sve uz podršku ili na poziv vrha SPC i učešće sveštenika i episkopa te verske zajednice.

Na poslednju u nizu tzv. „litiju”, organizovanu kako rekoše, za zaštitu svetinje braka i tzv. prirodne porodice, sledbenike je pozvao Prvoslav Perić, vernicima SPC poznatiji kao patrijarh Porfirije, a matičnim službama Srbije nepoznat u smislu zaključivanja braka i sticanja potomstva. Ukratko, osoba zavetovana na celibat, tj. život bez sklapanja braka i sticanje potomstva, pozvala je na odbranu braka i potomstva, izmišljajući ugroženost istih postojanjem i šetnjama LGBTIQ+ osoba i naučnim činjenicama o ljudskoj seksualnosti.

Na pomenutom okupljanju individua sa intelektualne margine, gospodin Perić je izneo niz šovinističkih stavova i uvreda prema pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, ali i prema svima onima koji se ne uklapaju u mantru o Srbima kao isključivo pripadnicima SPC, konzervativnim, ksenofobnim i primitivnim.

Nakon što je pripadnike LGBTIQ+ populacije već nazvao zlom, čime je agresivnim desničarima samo dao dodatni podsticaj, gospodin Perić je na poslednjoj „litiji” demonstrirao i ksenofobiju. Vidno uzbuđen, izjavio je da on i sledbenici ideologije koju zastupa, ne žele bilo koga ko će doći da nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti, a koje su, uveren je, protivne tradiciji i kulturi našeg naroda. 

Zanimljivo, ali nije ni jednom reči spomenuo nametanje verskog opredeljenja deci, krštavanjem beba. Nije spomenuo nametanje potpunih, notornih nenaučnih budalaština, kroz nastavu veronauke u državnim, javnim školama u Srbiji. Potpuno fascinantno, nije niti jednom reči spomenuo ni pedofiliju i druge činove nasilja i seksualnog zlostavljanja unutar same SPC, a čiji vinovnici su sami prvosveštenici iste.

Te „tradicije” i „kultura”, čudesno izmiču uznemirenom šefu SPC.

U svom zanosu zaštite porodica, gospodin Perić je nekako, izvesno slučajno, zaboravio izbacivanje iz vrtića dece „nepodobnih” roditelja, mizerne dečje dodatke, otkaze trudnicama, beskonačnu administraciju kroz koju se teraju trudnice i porodilje da bi ostvarile svoja prava. Izmaklo mu je i siromaštvo „stada”, nizak životni standard, medijski teror i zatrpavanje smećem. Doduše, ovo poslednje je donekle i uža specijalnost gospodina Perića, još iz vremena njegovog predsedavanja REM-om.

To međutim, nije naš najveći problem. Prihvatamo u potpunosti tužnu činjenicu da i u XXI stoleću, živimo pored takvih ljudi, pomračene svesti, usahle savesti, memljivog obrazovanja i ništavne sposobnosti kritičke misli. I pored svega toga što je u javnosti izrečeno, a čime bi i nadležna tužilaštva ove države mogla da se pozabave, nama ne bi nikada palo na pamet, čak i kada bismo to bili u mogućnosti, da „litije” i njima slična okupljanja zabranjujemo. Ne bismo nikada pozivali ni nadležne državne organe da takva okupljanja zabranjuju i nasilno sprečavaju. Ne, jer mi prihvatamo, poštujemo i podržavamo sva Ustavom i zakonima zagarantovana prava, a među njima i pravo na okupljanje. A Ustavna, zakonska i ljudska prava, ne smeju se ograničavati.

Problem i za nas i za društvo u celini je apsolutni i potpuni izostanak reakcije i državnih organa i tela koja su zadužena za zaštitu ljudskih prava i dostojanstva i za zabranu govora mržnje i diskriminacije. Ne samo što nema kritičkih reakcija na istupe gospodina Perića i njegovih istomišljenika, nego je deo predstavnika vlasti istovremeno i deo jednoumne mase koja je oduševljena ovim izlivima ksenofobije, homofobije i pukog, prostog neznanja. O pripadnicima opozicije tek da ne počinjemo. njihovi izlivi mržnje, zla i nepatvorene gluposti, priča su za sebe. Nedotupavosti o LGBTIQ+ osobama koje su pretnja (heteroseksualnim) porodicama, o gej osobama kao riziku za epidemiju majmunskih boginja u Srbiji i histerija nad školskim sadržajima koji decu upoznaju sa postojanjem varijeteta ljudske polnosti i seksualnosti, nepojmljivi su savremenoj, obrazovanoj osobi. U tamnom vilajetu srpske političke stvarnosti, bojimo se toga kakvi bi bili da postanu vlast.

Kao dakle i uvek do sada, u beskrajnom nizu saopštenja u kojima se obraćamo javnosti, mi zapravo apelujemo na državu, vlast, institucije, sistem, da se privedu Ustavnim i zakonskim obavezama, XXI stoleću i naprosto, civilizaciji. I danas, kao i više od decenije naših aktivnosti unazad unazad, tražimo neprekidno od institucija da zaštite ugrožene grupe, decu i Ustav i zaustave ovaj sve snažniji i opasniji talas klerikalizacije.

Tražimo da štite sekularni karakter Republike Srbije, definisan Ustavom i zakonima, umesto da se, kao odlazeći ministar prosvete Branko Ružić, slažu sa preispitivanjem naučnih činjenica iz školskih udžbenika i pozivaju na upodobljavanje istih nacionalnim interesima i politici države.

Nauka nema nacionalnost, nacionalni interes i ideologiju. Nauka ne sme da robuje politici države i hirovima vlasti. Iz nauke ne mogu nasilno nestati oni delovi koji ne odgovaraju nečijim verskim nazorima, ako ne želimo da celo društvo sklizne i surva se u žabokrečinu rasizma, kvazinauke i klerofašizma.

Istorija ima dovoljno primera koji pokazuju svu štetnost tih pokušaja prekrajanja nauke prema uzusima grupa moćnika, sve do rasnih teorija, eugenike, izbacivanja jevrejskih naučnika iz udžbenika, aparthejda i kvazinaučnih budalaština.

Ne radite to. Ne uništavajte prosvetu i budućnost naše dece i naše zemlje. Zaustavite klerikalizaciju.

Prizovite se pameti. Ako je uopšte i imate.

Ateisti Srbije.
Razum.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.