Odgovor ministru Stefanoviću

Izvori:

  1. Beta: Stefanović odbacio optužbe zbog učešća vojske u sahrani patrijarha 
  2. Ustav Republike Srbije
  3. https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_vojsci_srbije.html

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino referentno udruženje ateista u našoj zemlji, zahvaljuje se ministru odbrane, gospodinu Nebojši Stefanoviću, na reagovanju na naše jučerašnje saopštenje o zloupotrebi Garde Vojske Srbije tokom obreda vezanih za sahranu Miroslava Gavrilovića, preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), poznatijeg kao Irinej.

Moramo nažalost primetiti da gospodin Stefanović saopštenje ili nije čitao pažljivo, ili napisano nije razumeo. Pažljivo čitanje se podstiče još u nižim razredima osnovne škole, dok je za razumevanje napisanog potrebno ipak malo više veštine – poštovanje Ustava i zakona, ravnopravno tretiranje svih građana, razumevanje pojma sekularne države, čak i elementarna logika. Kada toga nema, a stiče se što vaspitanjem što formalnim obrazovanjem, dolazimo do ovako neprijatnih situacija. Kako smo svesni toga da je pitanje obrazovanja prilično neprijatna tema za gospodina Stefanovića, a lično vaspitanje ipak intimna stvar, potrudićemo se da mu objasnimo, najjednostavnije moguće, da se Ustavne i zakonske odredbe ne mogu prosto zameniti demagogijom, populizmom i izmišljanjem logički nekonzistentnih konstrukcija.

Kao prvo, nije nigde napadana Vojska Srbije ili njeni pripadnici. Štaviše, želimo da ih zaštitimo od zloupotrebe, koja je izvesno, očigledno i brutalno izvršena odlukom gospodina Stefanovića.

Nadalje, nemamo nalogodavce, a posebno ne one političke. Ako bismo želeli da se poigramo pojmovima, onda bismo eventualno Ustav i zakone, moral i poštenje mogli nazvati našim nalogodavcima. Odsustvo poštovanja Ustava i zakona i odsustvo morala i poštenja, dovode do zloupotreba, poput ove kojoj smo svedočili prethodnih dana. Mada svesni toga da su navedeni pravni akti, kao i ljudske osobine, teško povezivi sa zametnim brojem političkih aktera i nosilaca javnih funkcija u Srbiji, dužni smo da se na njih pozovemo. Iza svakoga od nas, ostaće određeni trag. Trag činjenja ili nečinjenja, obojen vrednostima za koje se zalažemo. Zato i činimo, ono na šta nas poštenje, moral i odanost zakonima navode. Ako gospodin Stefanović insistira na vojsci bližoj terminologiji, recimo onda da je naš nalogodavac – čast.

Kada se napokon, gospodin Stefanović poziva na to da je Vojska Srbije uvek sa svojim narodom, a u povodu upokojenja i verskih obreda vezanih za sahranu počivšeg gospodina Gavrilovića, on čini niz logičkih promašaja i grešaka. Ne baveći se i dalje njegovom ličnom sposobnošću da iste uoči i razume, naglašavamo još jednom da je Republika Srbija sekularna država svih građana, a njena vojska, vojska svih tih građana. Vojska Srbije nije vojska samo srpskog naroda, a svakako ne samo srpskog naroda pravoslavne vere. Patrijarh SPC nije vojno lice ili državni zvaničnik.

Narod Srbije i Vojsku Srbije čine i druge nacionalne zajednice i ljudi različitih konfesija kao i oni koji nisu religiozni. I u tom kontekstu, nedopustiva je favorizacija jedne verske zajednice, posebno ne pozivanjem na selektivne i savremenom dobu neprikladne srednjovekovne tradicije. Kada gospodin Stefanović kaže da Vojska Srbije svim konfesijama poklanja jednaku pažnju, podsetili bismo ga da bi za samu Vojsku Srbije bilo mnogo uputnije da se manje bavi verskim, a više vojnim pitanjima. Razumemo svakako to da se pitanje jednakosti prečesto tretira fluidno, kada se izmeša sa politikom. Pa tako, da parafraziramo velikog Orvela, svi bivaju jednaki, samo su neki jednakiji. A kako je i gospodin Stefanović najpre političar, a ne neko ko je objektivno meritokratski napredovao do sadašnjih pozicija vlasti i uticaja, jasno je da je njegovo viđenje jednakosti svakako drugačije od našeg.

No, da ne bude da se ne slažemo ni sa čim iz odgovora gospodina Stefanovića, podržavamo njegovu izjavu da će Vojska u budućnosti biti uz svoje građane. Podržavamo je i nadamo se da će biti uz svoje građane tako da ih štiti od opasnosti, pa i od opasnosti zaraze. Neučestvovanje i nepodržavanje ovakvih tzv. superspreader događaja, poput onih od prethodnih dana, pomogli bi građanima mnogo više, od sve sile demagogije i floskula koje je ministar podelio sa nama.

Na kraju, podsetićemo i ministra i javnost još jednom, jer kao u školi, ponavljanje je majka znanja, na pozitivne propise koji vrlo jasno pokazuju da Gardi Vojske Srbije nije bilo mesta na obredima održanim prethodnih dana.

Prema pozitivnim propisima o Vojsci Srbije, citiramo,

Garda je jedinica Vojske Srbije, ranga brigade, neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Namenjena je  za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.”

Kako patrijarh SPC, kao ni bilo koji drugi crkveni zvaničnik nije najviši domaći zvaničnik, niti bilo kakav državni zvaničnik Republike Srbije, smatramo da je Garda zloupotrebljena na najgori mogući način.

Jedinstvo Vojske Srbije i SPC je nedopustivo i po Ustavu Republike Srbije (čl.11), kao i po Zakonu o Vojsci Srbije (čl. 13).

Da podsetimo:

Ustav Republike Srbije, čl. 11:

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.”

Zakon o Vojsci Srbije, čl. 13, stav 9:

Zabranjeno je povlašćivanje ili uskraćivanje pripadnika Vojske Srbije u njegovim pravima ili dužnostima, posebno zbog rasne, verske, polne ili nacionalne pripadnosti, porekla ili zbog nekog drugog ličnog svojstva.”

Poštujte sve svoje građane, gospodine Stefanoviću, poštujte Ustav i zakone, poštujte čast i moral.

Ateisti Srbije,
Razum!

Izvor: Nedeljnik; autor: Igor Pavićević; autorska prava zadržava: Igor Pavićević

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Odgovor ministru Stefanoviću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.