Špalir iz četrnaestog stoleća

Izvori:

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino referentno udruženje ateista našoj zemlji, sa ogorčenjem konstatuje nastavak zloupotrebe državnih institucija i favorizovanje jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve (SPC). Reagujemo sa zaprepašćenjem na tragičnu zloupotrebu jedinica Vojske Srbije, pre svega njene Garde, a povodom smrti, priprema za sahranu i sahrane Miroslava Gavrilovića, patrijarha SPC poznatog i kao Irinej.

Naime, nakon što je Gavrilović preminuo od posledica infekcije koronavirusom, njegovo telo je izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, a nošenje kovčega i špalir je obezbedila Vojska Srbije. Špalir je postavljen i ispred Hrama Svetog Save, u kom će gospodin Gavrilović biti sahranjen u nedelju, 22. novembra.

Prema pozitivnim propisima o Vojsci Srbije, citiramo,

Garda je jedinica Vojske Srbije, ranga brigade, neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Namenjena je  za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.”

Kako patrijarh SPC, kao ni bilo koji drugi crkveni zvaničnik nije najviši domaći zvaničnik, niti bilo kakav državni zvaničnik Republike Srbije, smatramo da je Garda zloupotrebljena na najgori mogući način.

Takođe, zvanično objašnjenje Ministarstva odbrane, smatramo potpuno neprimerenim, neustavnim i bezočnim kršenjem principa sekularnosti u našoj zemlji. Prema ovom saopštenju, citiramo:

Na taj način simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije

Jedinstvo Vojske Srbije i SPC je nedopustivo i po Ustavu Republike Srbije (čl.11), kao i po Zakonu o Vojsci Srbije (čl. 13).

Da podsetimo:

Ustav Republike Srbije, čl. 11:

„Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.”

Zakon o Vojsci Srbije, čl. 13, stav 9:

Zabranjeno je povlašćivanje ili uskraćivanje pripadnika Vojske Srbije u njegovim pravima ili dužnostima, posebno zbog rasne, verske, polne ili nacionalne pripadnosti, porekla ili zbog nekog drugog ličnog svojstva.”

Shodno navedenim pozitivnim propisima, sasvim je jasno da je Vojska Srbije, odnosno njena Garda, zloupotrebljena zarad nastavka nedopustive, nelegalne i nelegitimne prakse kršenja sekularnosti i podilaženja najnižim interesima i instinktima političara i vrha SPC. Obaška potpuno tragično nepoštovanje epidemioloških mera tokom mimohoda građana i potonjeg pričešćivanja istim priborom, gde je prisustvo državnih bezbednosnih organa bilo daleko potrebnije, zarad obezbeđenja poštovanja propisa.

Što se vekovnih stubova tiče, apelujemo još jednom na državne zvaničnike da obezbede vladavinu prava, kao najvažniji stub svake savremene države, a da državno-crkvenu harmoniju iz četrnaestog stoleća, ostave prošlosti kojoj i pripada.

Uprkos tome što na žalost ne verujemo u mogućnost da se visoki zvaničnici Republike Srbije izvine za svoje loše poteze, obavezni smo da tražimo od ministra odbrane, gospodina Nebojše Stefanovića, izvinjenje zbog ovog kršenja ustavnih i zakonskih propisa. Vojska Srbije je vojska svih građana Republike Srbije, a ne vojska pravoslavnih građana ili lična garda prvosveštenika SPC. Ustav Republike Srbije garantuje razdvojenost državnih institucija od crkava i jednakost svih građana u pravu da svoja verska uverenja sprovode ili ista nemaju.

U tom kontekstu, apsolutno smo saglasni sa prisustvom pripadnika Vojske Srbije obredima vezanim za poslednji ispraćaj gospodina Gavrilovića, ali ne u svojstvu profesionalnih vojnika, u uniformama i obeležjima svojih jedinica.

Na veliku žalost, kao što nas praksa života u Srbiji i života u ovim vremenima pandemije uči da za državu nismo svi isti za života, sa istim prilikama za lečenje, tako nas uči da nismo isti ni u smrti. Pandemija je zvanično odnela više od hiljadu života naših sugrađana, od kojih ogromna većina nije imala na raspolaganju stalni konzilijum lekara, specijalni tim ruskih lekara i neprekidnu nazočnost i brigu predsednika države tokom ležanja na intenzivnoj nezi. Gospodin Gavrilović je tu vrstu privilegije imao. I kada je preminuo, protivno zakonu, ali i ljudskom moralu, on dobija prednost nad preostalih 1167 preminulih od virusa COVID-19 (na dan 21. novembra 2020.).

Prekinite da nas ponižavate i delite na kaste privilegovanih i poniženih.

Prekinite da ponižavate institucije i ustanove.

Prekinite da kršite Ustav i zakone.

Ateisti Srbije,
Razum!

Izvor: Tanjug/Rade Prelić

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Špalir iz četrnaestog stoleća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.