Kongres nadrilekarstva

Udruženje gradana “Ateisti Srbije” ukazuje na nastavak mešanja predstavnika verskih zajednica u poslove lecenja bolesnih, uz precutnu ili javnu podršku državnih organa.

Na otvaranju 17. Kongresa lekara Srbije, a u organizaciji Srpskog lekarskog društva (SLD), imali smo prilike da se uverimo kako se nastavlja pogubna praksa povezivanja crkve i svakog drugog sektora javnog, mahom državnog, delovanja, a kao posledica svojevrsnog turboverja koje je zahvatilo Srbiju.

Pomenuti Kongres je svecano otvorila Ministarka zdravlja u vladi Republike Srbije, po struci psihijatar, dr Slavica Ðukic Dejanovic, porukom da ce uciniti sve kako bi se lekarskoj profesiji vratilo dostojanstvo.

Nažalost, ne uspevamo da vidimo kako ce se lekarsko dostojanstvo vratiti nastavkom prakse mešanja jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, u delatnost za koju nisu ni strucni, niti na bilo koji drugi nacin osposobljeni. U skladu sa tim, izražavamo svoju šokiranost podatkom da je ovakav, po nazivu strucan, skup otvorio celnik SPC, Miroslav Gavrilovic, u okviru svoje verske organizacije poznat i kao patrijarh Irinej.

Da ironija bude veca, jedna od glavnih tema Kongresa ce biti i hronicne nezarazne bolesti, u koje spada i narkomanija. Kada se setimo skorašnjih dogadaja, u kojima je sveštenik SPC Branislav Peranovic, nestrucnim i nenaucnim metodama, uz izraženu crtu sadizma i koristoljublja, ubio zavisnika Nebojšu Zarupca, citav Kongres i blagoslov crkvenog celnika koji je dobio, poprimaju dozu morbidnosti i nehumanog podsmeha struci posvecenoj zaštiti ljudskih života.

Pojacavajuci naš osecaj ogorcenosti, Ministarka zdravlja je izjavila da su ovakvi kongresi prilika da se sazna gde je Srbija u odnosu na svet na polju medicine. Cini nam se da odgovor možda leži u tome da je u ostatku civilizovanog sveta,lecenje uz pomoc bajalica, molitvi i nestrucnih, no ipak od strane države odobrenih verskih “lecilišta” ostavljeno u mracnom srednjem veku.

Nažalost, u Srbiji s pocetka 21. stoleca, ovakvi Kongresi, koji rade pod blagoslovom celnika verske zajednice odgovorne za cudovišna mucenja zavisnika i ubistvo koje još ne doživljava sudski epilog, samo potvrduju potpuno besramno i javno prepuštanje dela lekarske delatnosti u ruke šarlatana, nadrilekara i koristoljubivih mešetara ljudskim životima.

Stavljajuci na trenutak na stranu to što ni Ministarstvo zdravlja, kao, uostalom, ni lekarska profesija, ne smeju da imaju svoju veroispovest, ovakvim postupcima se jasno krši najosnovnije pravilo medicine – primum non nocere (prvo, ne naškoditi). Zarad licnih interesa, sumnjivih politickih poena, materijalne i druge dobiti, životi pacijenata se prepuštaju u nestrucne ruke, nude im se homeopatski “lekovi” za koje je dokazano da nemaju drugog, do placebo efekta, umesto novih bolnickih krila, u bolnicama nicu samo crkve i kapele, a celokupno zdravstvo se pretvara u srednjovekovno-druidsku industriju za brzu zaradu novca.

Pozivamo lekare da se drže zakletvi, a Eticki komitet SLD i nadležne državne organe da reaguju na ovako blatantno kršenje prava pacijenata.

U suprotnom, postavljamo javno pitanje nadležnim državnim organima, a najpre Ministarstvu zdravlja i dr Ðukic Dejanovic, ima li onda svaki gradanin pravo da se, shodno veroispovesti lekara i poverenja koje pridaje oprobanim metodama lecenja ili sujeverju, i zvanicno opredeli za lekara vernika sklonog sujeverju ili za onog kome je život pacijenta ispred svake verske dogme ili licne koristi?

262589_skupstina-foto01-beta_f


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.