Neustavni ktitori

Izvor: N1 “Dačić: Vlada će pomoći obnovu crkve u Njujorku”

13077000_10104588164458498_7346846603812547669_n

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, sa ogorčenjem reaguje na izjavu Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova u prelaznoj vladi Srbije.

Naime, gospodin Dačić je tokom posete Njujorku, obišao i poprište tragičnog požara, kojim je do temelja spaljena crkva Svetog Save u ovom gradu, 1. maja ove godine. Tom prilikom, gospodin Dačić je obećao da će Vlada Republike Srbije, protivno Ustavu i zakonima Republike Srbije, pomoći obnovu ove bogomolje Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Istakavši da je u pitanju crkva bitna za srpsku zajednicu u Americi, sa čim možemo da se donekle složimo, gospodin Dačić pretvara Vladu Srbije u servis jedne nacionalne zajednice, srpske, ali i u uslužni organ jedne verske zajednice, one pravoslavne, oličene u SPC. Izražavajući iskreno žaljenje zbog požara i nesreće, smatramo da je takvo ponašanje nedopustivo i nezakonito.

Čak i ako bismo zanemarili to da je zgrada bila osigurana, te da se već prikupljaju dobrovoljni prilozi vernika i zainteresovanih građana, što je jedini ispravan način, neprihvatljivo je da gospodin Dačić, u ime Vlade Srbije, nudi ono što ne da nije u nadležnost jedne vlade, već je u drastičnom sukobu sa Ustavom i zakonima države.

Da podsetimo, ta ista država, svake godine poklanja SPC više od 6 miliona evra budžetskih sredstava, dok ta ista SPC, budžet ne puni, oslobođena poreza. Pokloni i „projekti” ministarstava i lokalnih samouprava, ovu sumu dižu na više od 10 miliona evra godišnje.

A sada, povrh svega toga, gospodin Dačić obećava još novca poreskih obveznika Srbije, dakle svih osim same SPC, za obnovu hrama SPC, u SAD.

Skandalozno, u najmanju ruku.

Mogli bismo da pozovemo čelnike SPC da se pobrinu sami za svoju bogomolju.

Mogli bismo da pozovemo vernike da svojim prilozima pomognu obnovu svoje bogomolje.

Mogli bismo da pozovemo vladike SPC da rasprodaju svoj vozni park i pozlaćene dvore i tako pomognu obnovi svoje bogomolje.

Mogli bismo da pozovemo SPC, koja godišnje prihoduje preko 140 miliona evra, da sama renovira svoju bogomolju u Njujorku.

Mogli bismo, ali za tim nema potrebe. Privatni stavovi vernika nas ne zanimaju i prepuštamo ih samim vernicima i njihovim osećanjima i moralu.

Nas zanima ponašanje države, koja oličena u gospodinu Dačiću, bahato, nezakonito i protivustavno, odlučuje da pokloni nepoznatu količinu budžetskog novca jednoj, evidentno privilegovanoj verskoj zajednici, oslobođenoj čak i osnove ekonomskog postojanja države – poreza istoj.

Za to vreme, decu u Srbiji ćemo i dalje da lečimo SMS-ovima.

Za to vreme, škole će i dalje da budu neokrečene i sa poljskim toaletima.

Za to vreme, bolnice će i dalje biti bez osnovnog materijala, zapuštene i prljave.

Zahtevamo od predstavnika Vlade Srbije da se prizovu zakonima i Ustavu države, te da se zadrže u okvirima svojih ovlašćenja. Zahtevamo od njih da svoja intimna verska osećanja iskažu ličnim prilogom SPC, a ne davanjem tuđih, budžetskih novaca ovoj već na svaki način privilegovanoj verskoj zajednici.

Zahtevamo da prestanete da nas ponižavate i da prestanete da otimanjem od socijalno ugroženih građana Srbije, ubacujete novac u nikada sita usta jedne verske zajednice.

Prestanite, već ste dovoljno štete načinili.

dacic-2-


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

10 Responses to Neustavni ktitori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.