Opelo za nauku

Izvor N1: “Nikolić u temelj naučnog centra stavio poruku bogu”

Udruženje „Ateisti Srbije”, kao i, uvereni smo, najveći broj građana Republike Srbije, sa užasnutošću su dočekali novi ispad trenutnog predsednika države, Tomislava Nikolića.

Već poznat kao sistematski, hronični kršilac sekularnih odredbi Ustava Srbije, sada je otišao i korak dalje. Naime, pri polaganju kamena temeljca za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, gospodin Nikolić je položio i vremensku kapsulu sa bizarnom, za naučni poduhvat potpuno besmislenom porukom, „što čovek započne, nek’ Bog ne ospori”.

Ne ulazeći apsolutno u ljudsko pravo bilo kog građanina Republike Srbije da veruje u šta god želi, bio to jevrejski Bog, nordijski bogovi, staroslovenska božanstva ili pak stupidna proročanstva iz dnevnih horoskopa, smatramo potpuno ponižavajućim za jednu naučnu instituciju u narastanju, da je predsednik države svodi na parametre apstraktne, izmaštane i primitivne Božje volje.

Dabome, atmosferi opela nauke su u svom najboljem maniru doprineli i predstavnici, za predsednika Republike očigledno jedine verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve (SPC). Već sam podatak da je služen određeni starovekovni sujeverni ritual, te to da je na platou bilo više sveštenika nego naučnika, tragičan je. Za nivo se pobrinuo lično episkop šumadijski, Jovan Mladenović.

Navikli smo ipak da, kao što narod kaže, jedno zlo nikada ne ide samo. Tako je predsednik Republike, nadamo se naivno, pod uticajem zimskih atmosferskih prilika i hladnoće, zapao u određeni eugeničarski trans i počeo da daje izjave koje su po svojoj retorici prikladnije za Rajhstag 1935. godine, nakon usvajanja zloglasnih nacističkih Nirnberških zakona.

On je naime izjavio da parovi koji ne mogu da imaju decu, više ne bi trebalo da idu u inostranstvo, već da pomoć nađu u Centru za istraživanje matičnih ćelija, koji će nastati u okviru Centra izvrsnosti. Sve bi to bilo u redu, da svoju želju nije začinio izjavom koja bi, uvereni smo, dirnula i zloglasnog doktora Mengelea. Naime, Nikolić je dopustio sebi da kaže da „Deca treba da se rađaju ovde, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom.”

Svaki poziv na ovakve, eugeničarske ideje i metode, mora naići na osudu čitavog društva, a baštinici nacističkih metoda utvrđivanja rasne, odnosno nacionalne superiornosti ili prioriteta, moraju biti jasno označeni kao nedostojni obavljanja ma koje državne funkcije.

Sramota koju Srbiji ovakvom užasnom, rasističkom izjavom čini Nikolić, teško se može sakriti, a kamoli sprati.

Najmoralnije bi bilo da se gospodin Nikolić povuče sa položaja koji ionako sistematski sramoti, te da se onda, oslobođen obaveze da makar formalno poštuje sve građane Republike Srbije, slobodno prepusti razvijanju svoje eugenike, u institucionalnim okvirima, koje zakoni Srbije predviđaju.

Ostajemo ipak žalosno uvereni da ni ovaj put, uprkos svoj čudovišnosti izjave, ni gospodin Nikolić, ni Ustavni sud niti bilo koji drugi državni organ, neće sprečiti dalje unižavanje državnih funkcija i svih građana Republike Srbije, koje god vere i nacije bili.

Naše je da u okvirima svojih mogućnosti ukažemo na štetno delovanje ovog i mnogih drugih državnih službenika, koji nas istorijskom ironijom, predstavljaju pred svetom.

Naš glas nije veliki, ali se uzdamo u to da istini nije potreban megafon ili visoka govornica. Potrebno je samo razumeti je.

nikolic-nauka-bog


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

One Response to Opelo za nauku

  1. Pingback: Hronika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.