Sport ili zatucanost?

to: [email protected], [email protected]

Košarkaškom savezu Srbije

Želeo bih da Vas zamolim da obratite posebnu pažnju i sprečite, u okviru svojih nadležnosti, ponavljanje verski uvredljivog i ljudski i civilizacijski diskriminatornog gesta koji je prikazala juniorska košarkaška reprezentacija Republike Srbije na U-19 košarkaškom prvenstvu sveta. (link)

Zabrinjava porast sujeverja i praktikovanja pomodarskih običaja, koji počinju sve intenzivnije i ozbiljnije da zahvataju one sfere života koje su do sada bile mnogo više okrenute jačanju sportskog duha, takmičarskih, zdravih navika i težnje ka uspehu zasluženom sopstvenim zalaganjem, umesto dejstvom mističnih, “višnjih” sila. Kao bivši sportista i reprezentativac Srbije zgrožen sam, najblaže rečeno, ovakvim neprimerenim ponašanjem mladih košarkaša!

Iz njihovog ponašanja je jasno to da su usled nedovoljne obrazovanosti i obaveštenosti dopustili sebi da podlegnu neustavnoj, agresivnoj i svakako nesportskoj propagandi koja u našoj zemlji traje već bezmalo dvadeset i pet godina. Medjutim, za očekivati je da su, za razliku od njih, barem treneri i rukovodstvo Košarkaškog saveza Srbije odrasli i zreli ljudi, sposobni da pročitaju i shvate Ustav Republike Srbije, te da i kao vaspitači ovih mladih ljudi, učine sve da ih okrenu sportskim vrlinama, umesto prizemnom sujeverju.

Pomenuti Ustav, u svom članu 11, jasno definiše Republiku Srbiju kao sekularnu državu, u kojoj je religija odvojena od države. U tom istom, izuzetno kratkom i jasnom članu se takođe naglašava da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna i obavezna. Šta, dakle, traže pravoslavna religijska obeležja, gestovi i obredi na bilo kojoj sportskoj manifestaciji?

Zanemarićemo činjenicu da apstraktni, imaginarni bog kome se mladi košarkaši zahvaljuju, nije našao za shodno da im pomogne da ne izgube u finalu. Možemo to smatrati čak i još jednim pokazateljem da tog boga i nema, premda to u ovom slučaju uopšte nije ni bitno. Skrećemo samo pažnju na to da je ovim sramnim gestom, juniorska košarkaška reprezentacija Srbije izvršila delo diskriminacije po verskoj osnovi, što je apsolutno nedopustivo.

Juniorska košarkaška reprezentacija je reprezentacija Republike Srbije a ne reprezentacija Srpske pravoslavne crkve i igrači bi trebalo da se ponašaju u skladu sa tim. Građani Republike Srbije nisu isključivo pravoslavci niti je Republika Srbija pravoslavna država već je, kao što je u pomenutom članu Ustava definisano, sekularna. Kao da nije dovoljno to što je Srpska pravoslavna crkva zašla duboko u sve pore društva, države i naših privatnih života, sada imamo i svojevrsno “opravoslavljivanje” domaćeg sporta, jedne od retkih prepoznatljivo pozitivnih stvari po kojoj smo poznati širom sveta.

Očekujemo, kao primer svim ostalim sportistima i reprezentacijama u Republici Srbiji, hitno i javno izvinjenje Košarkaškog saveza Srbije. Zahtevamo i javnu opomenu juniorskoj reprezentaciji, uz objašnjenje ovim mladim ljudima da igraju za sekularnu Republiku Srbiju u kojoj postoji sloboda veroispovesti, u kojoj nisu svi građani pravoslavne veroispovesti, u kojoj svako može da bude ponosni Srbin bez da veruje u besmislene bajke iz bronzanog doba i u kojoj se ne nameće nijedna religija kao državna i obavezna!

Ukoliko takvo izvinjenje ne bude objavljeno od strane Košarkaškog saveza Srbije u roku od 14 dana, bićemo primorani da podnesemo, kako Ustavnu tužbu protiv Košarkaškog saveza Srbije kao državne institucije zbog kršenja Ustava, tako i prijavu poverenici za ravnopravnost zbog diskriminacije na verskoj osnovi.

U ime sportskog duha, takmičarskih navika i civlizacijskih vrednosti,

Predrag Stojadinović
Potpredsednik Udruženja građana “Ateisti Srbije”
Protiv dogmi i neznanja!

juniori-srbije-u19-sp1-prague2013fibacom


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

29 Responses to Sport ili zatucanost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.