Statistika propasti

Povodom teksta: B92 “Batut: Novih 178 osoba sa HIV-om u 2015.”

Udruženje „Ateisti Srbije”, sa izuzetnom zabrinutošću je dočekalo saopštenje Instituta za javno zdravlje Srbije, „Dr Milan Jovanović Batut”, da je tokom 2015. godine, u Srbiji registrovano 178 novih osoba inficiranih HIV-om, što je najveći broj još od 1987. godine. Čak 37% svih registrovanih, mladi su ljudi, uzrasta između 15 i 29 godina. Veruje se sasvim opravdano da je stvarni broj zaraženih, višestruko veći od registrovanog broja, što stvari čini još tragičnijim.

Uvereni smo da deo ove poražavajuće statistike, potiče upravo iz sveopšteg porasta neznanja, neinformisanosti i tabuizacije tema koje su u razvijenom svetu odavno prestale da budu razlog za stid i ćutanje.

Dok je u svetu seksualno obrazovanje sastavni deo školskih programa i nastave, u Srbiji se čak i takvi pokušaji, poput probnog uvođenja ovakve nastave u Vojvodini, dočekuju agresivno od strane primitivnih, desničarskih i klerikalnih krugova.

I tako, dok veronauka slavi svojih 15 poražavajućih godina teške indoktrinacije dece u Srbiji, čemu u prilog govore poražavajuže statistike o porastu vršnjačkog i svakog drugog nasilja, seksualno vaspitanje ostaje „no-no” tema i nešto o čemu je sramota govoriti.

Mladi ljudi tako, potpuno nespremni i moralno unazađeni, ulaze u svet odraslih, gde sa poremećenim sistemom vrednosti i nedovoljno znanja o tako banalnim i jednostavnim stvarima, kao što je bezbedan polni odnos i zaštita od polno prenosivih bolesti, postaju podložni greškama koje se čine samo jednom, a posledice su fatalne.

Nakon tih grešaka, nijedna od deset zapovesti, nijedna molitva i nijedan post, neće vam pomoći, a oni koji su vas sistematski unazađivali neznanjem, umesto da se država pobrinula da stičete korisna životna znanja, već će nasrtati na umove naredne generacije, spremajući je da i sama postane deo neke nove poražavajuće statistike.

Apelujemo stoga na državu da ozbiljno posveti nužnu pažnju nastavnim planovima i programima i školstvu u Srbiji uopšte. Pozivamo državne organe da postupe odgovorno i osavremene nastavne programe sadržajima koji mogu koristiti mladima, dok bi u isto vreme morali da iz nastave izbace štetne sadržaje, koji samo unazađuju, zbunjuju i indoktriniraju mlade umove.

Vi to morate, jer je davanje prilike mladima da se obrazuju kvalitetno, jedino ispravno ulaganje u budućnost čitave države.

Zaboravite zato, makar na tren, na vaše kratkoročne, demagoške i populističke ciljeve i učinite nešto što će se isplatiti na dugi rok. U zemlji u kojoj su razni šarlatani, antivakseri i mešetari ljudskom nesrećom, već uspeli da vrate neke do skoro zaboravljene bolesti, neophodno je da reagujete brzo i efikasno, dok tas nesreće i neznanja ne pretegne toliko, da povratak u makar tanku ravnotežu ne postane nemoguć.Već je poprilično strašno to što se oboleli od HIV-a, u Srbiji leče mahom prevaziđenim lekovima prve generacije. Nemojte još pogoršavati tragediju.

Zaboravite na anahronizme, na primitivizam, na sujeverje. Zaboravite na jeftina podilaženja, koja se vremenom plaćaju preskupo.

Uradite ono što morate – zaštitite mlade, štiteći tako i budućnost cele države.

To je vaša obaveza i vaš najvažniji posao.

condoms


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

5 Responses to Statistika propasti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.