Bogougodni akušeri

Izvor: Telegraf “Irinej poručio Srpkinjama: Dužne ste da rađate!”
Izvor: N1 “Deo javnosti osuđuje, SPC ćuti o Srpkinjama čedomorkama”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, ukazuje na sistematske napade na žene, koje poslednjih dana sprovode najviši čelnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nakon što je Risto Radović, poznat i kao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sredinom meseca izrekao niz uvreda na račun Srpkinja, nazvavši ih čedomorkama koje svake godine pobiju u svojim utrobama više dece od Hitlera, Musolinija, Broza i vlasti na Kosovu, došla je i reakcija samog čelnika SPC.

Umesto prekora, kritike i osude ovog monstruoznog mizoginog ispada, koji ne samo što je uobičajeno u neskladu sa razumom i naučnim činjenicama, već je i ponižavanje žena praćeno kršenjem više zakona i konvencija, dolazi nastavak uvreda.

Miroslav Gavrilović, trenutni rukovodilac ove interesne zajednice okupljene oko sticanja materijalnih dobara, u narodu poznat i kao patrijarh Irinej, na Sajmu knjiga u Beogradu je 24. oktobra pokazao još jednom stav crkve prema ženama. Naime, u skladu sa učenjem crkve da je žena manje vredna i da je dužna da se potčinjava muškarcu, te u skladu sa klerofašističkom krilaticom da bi trebalo „on da brani a ona da rađa”, izjavio je da su „Srpkinje dužne da rađaju”.

Ne možemo reći da je ovaj stav posebno nov za SPC. Već decenijama unazad se u vrhu ove organizacije posvećene sticanju zemaljskih dobara i huškanju na ratove, podstiče model ponašanja u kom je žena samo roba, a njena materica samo inkubator u vlasništvu društva, dabome muškog. Podsetićemo i na reči prethodnog patrijarha, Gojka Stojčevića, poznatijeg kao Pavle, koji je kudio majke čija su deca poginula u tragičnim ratovima devedesetih, a u kojima su i sveštenici dali svoj jezivi huškački doprinos. Naime, još je on izjavio da je tim majkama bolje bilo da više dece rađaju, da bi imale utehu za svoje gubitke. Bezosećajnost i nečovečnost koji se poput gnoja cede iz ove i sličnih izjava, očigledno ne da ne zgražavaju, već samo raspomamljuju i nadražuju visoko sveštenstvo SPC na nove besprizornosti.

No, podsetili bismo i Radovića i Gavrilovića na to da ljudi imaju ne samo obaveze, već i prava. Pre svega, osnovna ljudska prava, nešto tako strano njihovim dogmatskim, učaurenim i primitivnim umovima. U ljudska prava, spada i pravo na odlučivanje o sopstvenom telu i obaveza da se ne ugrožava tuđe. Kako je fetus deo tela trudnice, potpuno zavisan od nje, samo ona ima pravo da odluči šta će sa svojim telom da radi. To pravo ne može nikako biti delegirano na sveštenike, posebno ne na licemernu gomilu staraca, zavetovanih na celibat, koji iz usta ne vade ženski reproduktivni sistem, a povremeno su skloni i da zlostavljaju decu. Njihova, može biti frustracija, jednostavno se može zalečiti pokoravanjem zakonima prirode, te ostvarivanjem emotivne i intimne veze sa partnerkom ili partnerom, u međusobno saglasnoj vezi odraslih ljudi. Svoju frustraciju ne mogu lečiti pokušajima prinude, nasiljem i izdavanjem bilo kakvih obaveza i dužnosti ženama, ili bilo kome drugom.

Što se obaveza tiče, mislimo da bi im bilo bolje, a svakako humanije i korisnije celom društvu, da se pozabave svojim izbegavanjem obaveze plaćanja poreza na imovinu. Samo od novca koji na taj način otuđe od ovog društva, mogli bismo svake godine kupiti na desetine inkubatora, opremiti porodilišta, povećati zaštitu i majki i dece. Tek ako bi poklonjenih oko 7 miliona evra(!), koje isisaju iz budžeta države, a koji uzgred ne pune, usmerili ka trudnicama, bolnicama, vrtićima, domovima zdravlja, školama, gde bi nam kraj bio.

Znamo ipak, da očekujemo previše. Navikli na raskoš, bahatost i vanzakonitost, ne mogu se sveštenici privesti XXI stoleću i ljudskim pravima, bliže od kupovine najnovijih modela automobila, mobilnih telefona i sličnih tehničkih dostignuća naše epohe.

Ali zašto država ćuti? Zašto ponovo dopušta ovo blatantno mizogino bljuvanje žuči? Zbog čega ne odreaguje onako za šta je vlasna i sposobna?

Imamo zakone koji zabranjuju diskriminaciju, vređanje i ponižavanje na osnovu roda.

Pa reaguj državo!

Pokaži da imaš kičmu i da poštuješ makar polovinu svog stanovništva, koju čine žene.

Zaštiti ih od verbalnog nasilja i ponižavanja kom ih izlažu mizogini starci, čija moralna vrednost ne može da se izmeri ni onim crnim ispod nokata.

Budi država, zaštitnica svojih ugroženih građana, a ne država, zaštitnica privilegovane kaste mizoginih dogmatika.

Već kasniš, državo. Ali reaguj, zarad svih ugroženih i napadnutih majki, supruga, sestara, ćerki.

Ateisti Srbije,
Razum!


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.