Bracina vojska

Udruženje “Ateisti Srbije” upozorava javnost i državne organe na nastavak diskriminatornog, neustavnog i nesekularnog delovanja komandanta Žandarmerije, jedinice koja je formacijski deo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Bratislava Dikića.

Naime, u najavi taktičko-pokazne vežbe ove jedinice, upriličene povodom njene neustavne “slave”, saznajemo da će ceo program, sa pratećim estradnim nastupom izvesnog “Amadeus benda”, nositi naziv “Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju!”

Osim što je cela ova versko-nacionalno-militaristička manifestacija plaćena novcem svih građana Republike Srbije i što se sve događa u neophodnoj saglasnosti sa vrhom MUP-a Srbije, primetan je i zlokobni nastavak samoreklamerstva i diskriminatornog nametanja verskog jednoumlja od strane opskurne ličnosti, kakav je Dikić.

Javnost je već upoznata da je od državnog novca plaćen i tehnički savršen, ali po sadržaju krajnje kičast spot pomenutog benda, u kom se reklamira Žandarmerija, praćena muzički neadekvatnim i nekvalitetnim sadržajem.

Da podsetimo, Bratislav Dikić je poznat po sukobu sa Ministrom unutrašnjih poslova i premijerom Vlade Srbije, Ivicom Dačićem, povodom samoinicijativno uvedene “zakletve Žandarmerije”, na proslavi “slave” ove formacije, prošle godine. U toj nacionalističkoj, šovinističkoj i verski jednoumnoj zakletvi, na direktan način Žandarmeriju predstavlja kao oružanu silu samo srpskog naroda i samo građana Srbije pravoslavne veroispovesti. Nadalje, poznat je po iskazivanju značajne samovolje, pretnjama novinarima i zastrašivanju javnosti, kao i potpuno neprofesionalnom potenciranju najnižih nacionalističkih, neretko i šovinističkih poriva.

U situaciji kada smo nedavno imali prilike da od sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) čujemo molitve za upokojenje Vlade Republike Srbije, kao i “podsećanja” na sudbinu premijera Đinđića, izražavamo svoju najdublju zabrinutost pred činjenicom da sada postoji jedna formacija, koja je po svojoj organizaciji i naoružanju više vojna nego policijska, a koja bi bila u stanju da neke od tih pretnji ili slutnji i ispuni.

Pozivamo zato nadležne državne organe, a najpre predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova, Ivicu Dačića, da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ovu elitnu jedinicu koja formacijski pripada MUP-u, zaista i vrati njenoj nameni, učinivši je pouzdanim braniocem prava i sloboda svih građana Republike Srbije, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.

Podsećamo još jednom na vrlo kratki i savršeno jasni član 11. Ustava Republike Srbije:

Svetovnost države
Član 11.
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Očekujemo da državni organi na odgovarajući, zakonima Srbije predviđen, način sankcionišu nedopustivo diskriminatorsko i agresivno ponašanje Bratislava Dikića, te tako spreče pravljenje još jedne privatne armije, nalik na neke koje su uz mučne žrtve, rasformirane u prethodnih deset godina.

Ukoliko se ne reaguje na vreme, a trenutak koji bismo označili kao “pet do dvanaest” je odavno za nama, bojimo se da može biti ponovo prekasno.

0366007.73


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.