Doček Miroslava Gavrilovića u Jagodini

Udruženje građana „Ateisti Srbije“ najoštrije osuđuje najnovije kršenje sekularnosti, kao i osnovnih ljudskih prava učenika osnovnih i srednjih škola u Jagodini i njihovih roditelja, koje se upravo odvija u tom gradu.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije je, preko Školske uprave za grad Jagodinu, dalo preporuku direktorima svih osnovnih i srednjih škola u Jagodini da mogu nedelju, 16.10.2011, proglasiti radnim danom, kako bi se organizovao javni doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a to „pravo“ su svi direktori i iskoristili. Napravljen je čak i raspored na trotoarima gde će učenici pojedinih škola stajati.

Podsećamo Ministarstvo prosvete da je Miroslav Gavrilović predstavnik samo jedne od priznatih religija u Republici Srbiji i da država nema pravo nikome da nalaže da jednog verskog poglavara dočekuje, jer time uspostavlja tu religiju kao državnu, suprotno članu 11. Ustava Republike Srbije. Bez obzira na to što je ovo sve zamaskirano u formi „preporuke“, sasvim je jasno da je u pitanju naredba o koju se niko neće oglušiti ako ne želi da rizikuje posledice. Pitamo Ministarstvo prosvete, po kojem pravnom osnovu, kojem zakonu i podzakonskom aktu, Ministarstvo može da direktorima škola preporučuje da nedelju proglase radnim danom radi organizovanja dočeka verskom poglavaru? Time što je Ministarstvo „samo“ preporučilo direktorima da donesu ovu nezakonitu odluku, nije sa sebe skinulo odgovornost, jer ni Ministarstvo, ni direktori škola, nisu nadležni da organizuju dočeke verskim poglavarima.

Pravoslavni vernici imaju pravo da svojevoljno dočekuju bilo kog predstavnika pomenute crkve, kao što i svi drugi vernici imaju pravo da dočekuju predstavnike svojih religija. Međutim, preporuka Ministarstva prosvete i proglašenje nedelje za radni dan od strane direktora škola, predstavlja jasno kršenje člana 11. Ustava Republike Srbije i nasilnu indoktrinaciju pomenute dece, kao i nametanje pravoslavne vere.

Takav način organizovanja dočeka neodoljivo podseća na vreme komunizma i dočekivanje Josipa Broza Tita. Ni za te dočeke se nisu donosili formalno obavezujući pravni akti. Pitamo se da li odbijanjem jedne takve preporuke zaposleni u školama, javnim preduzećima i privrednim društvima rizikuju svoje radno mesto i da li učenici nedolaskom rizikuju slabije ocene, kao i druge posledice?


Pogledaj PDF: Doček Gavrilovića

Pogledaj PDF: Дочек Гавриловића

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

9 Responses to Doček Miroslava Gavrilovića u Jagodini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.