Dr Andrija Šrek Povodom otkazivanja Parade ponosa

Povodom otkazivanja Parade ponosa, imam potrebu da konstatujem nekoliko stvari.

Smatram da to nije dobro. Postoje dva problema – manji i veći.

Manji problem je ako je država ustuknula pred najavom nasilja i time pokazala da je nesposobna da se nosi sa huliganima i obezbedi ravnopravnu, Ustavom zagarantovanu zaštitu svim građanima ove države. Ova varijanta ide na ruku primitivcima i neobrazovanim huliganima, jer oni na taj način, uz javnu podršku Srpske pravoslavne crkve koriste to što im je pružen “mali prst” a oni će zgrabiti ne samo njega nego i celu ruku, pa i više od toga (državu).

Drugi, mnogo veći problem je ako, zapravo, i sami političari misle isto kao gore navedeni primitivci i huligani. Onda nade nema.

Opravdanje da će dopuštanje parade “bolesnih i izopačenih” dovesti srpsku državu i narod u opasnost od propasti i izumiranja gubi svaki smisao ako znamo da se, recimo, veliki Prajd karneval svake godine održava u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, da je to veseo događaj koji privlači ne samo pripadnike LGBT populacije nego je atrakcija za sve. A nešto ne vidim da nemačka država i narod propadaju, naprotiv – najjača je to država u Evropi, trenutno.
Još nešto. Vaistinu se ne može očekivati da u ovoj zemlji prvo godinu dana popovi budu glavni gosti na političkim i estradnim manifestacijama, da osveštavaju državne firme i institucije, da se iz državih novaca finansiraju horde besprizornih i primitivnih navijača i onda – hop, haj’mo na Prajd. Ne, klima tolerancije prema različitima od nas treba da se gradi tokom cele godine kroz, pre svega, edukaciju o tome šta je savremena nauka dokazala o tome šta homoseksualnost jeste a šta nije, gde je mesto crkve i religije u savremenom društvu, kao i učenju o principima tolerancije prema onima koju su na bilo koji način drugačiji, a ni na koji način nas ne ugrožavaju.

Dr Andrija Šrek
Član UO Udruženja Ateisti Srbije


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

19 Responses to Dr Andrija Šrek Povodom otkazivanja Parade ponosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.