Duhovni eksperiment nad decom

2015-slava

Udruženje „Ateisti Srbije” sa žaljenjem i rezignacijom konstatuje da se i ove godine nastavlja neustavna i neprosvetna praksa proslave „školske slave”, odnosno dana Sv. Save, najznačajnijeg sveca Srpske pravoslavne crkve (SPC), a u državnim, javnim školama u celoj Srbiji.

Uprkos tome što je ranijih godina bilo pokušaja da se ovaj nametnuti praznik SPC, predstavi kao „dan prosvete” ili „dan duhovnosti”, njegova suština je bila i ostala obeležavanje verskog praznika jedne, na svaki način dominantne i privilegovane, verske zajednice u Republici Srbiji. Ove godine, a kako to priloženi kalendar odgovornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prikazuje, odustalo se čak i od tih eufemizama, te se ovaj verski praznik zaista i zvanično tako vodi, kao dan Sv. Save.[1]

Prenebregavajući to da je Republika Srbija Ustavom definisana kao sekularna i građanska, a ne verska država[2], nadležni dozvoljavaju nastavak nametanja verskih ubeđenja jednog dela građana, svim građanima Srbije.

Ukazujemo takođe na to da se poslednjih godina, gotovo u potpunosti odustaje od određenog, svakako epici prilagođenog informativnog i kulturnog programa obeležavanja ovog verskog praznika u školama, te se prednost u obeležavanju daje verskom obredu, uz sugerisano prisustvo svih učenika.

Na ovaj način, ne samo da se oni koji bi odbili da prisustvuju ovom verskom obredu, izlažu ostrakizmu u svojoj sredini, što je za decu izuzetno stresno iskustvo koje žele da izbegnu, nego se jedan verski praznik nameće svima, ma koje vere bili ili ne bili.

Takođe, istorijski kontekst ostaje skrajnut pred mitologijom, epikom i mitomanskim predstavama Rastka Nemanjića kao prosvetitelja i začetnika školstva u Srbiji.

On to nije bio, a naše žaljenje i rezignacija su samo uvećani time što se istinski prosvetitelji, poput Dimitrija (Dositeja) Obradovića, Vuka Karadžića, Pavla Julinca, Gavrila Stefanovića-Venclovića, Zaharija Orfelina, Jovana Muškatirovića, Jovana Sterije Popovića, Simeona Piščevića ili Pavla Solarića stavljaju u drugi plan, zapećak ili čak potpuno ignorišu, na štetu dece, njihovog znanja i svakako budućnosti cele Srbije.

Umesto odlaska u muzej, pozorište, biblioteku ili galeriju, deca će tako i ove godine biti izložena prisustvu i učešću u magisjkim obredima, uz prethodnu prinudu da u istoj učestvuju, svojim pisanim i ilikovnim radovima na temu romansirane, dakle lažne biografije ovog svetitelja SPC.

Zahtevamo od nadležnih da napokon, ionako uniženoj prosveti u Srbiji, vrate deo dostojanstva.

Zahtevamo da se škole vrate svojoj prosvetnoj delatnosti i iz njih uklone sujeverje, predrasude, verski dogmatizam, istorijske neistine i primitivizam.

Zahtevamo da te iste predrasude i sujeverja vrate tamo gde im je i mesto, u crkve i hramove verskih zajednica.

Zahtevamo da deci omoguće da uzore nalaze u istinskim prosvetiteljima i ljudima koji su zaista doprineli razvoju školstva u Srbiji, a da Rastka Nemanjića i njegovu, nesumnjivo značajnu istorijsku i versku ulogu, ostave nastavi istorije i istorijskim činjenicama.

To nije samo vaša obaveza, kao ljudi koje Ustav i zakoni primoravaju da delaju na korist građana.

To mora biti pre svega vaša roditeljska obaveza, ono najznačajnije što možete učiniti za svoju decu, štiteći ih od neznanja i sujeverja i otvarajući ih ka znanju i obrazovanju.

Danas više nego ikada, kroz urušene hodnike srpskih škola, ozvanjaju besmrtne reči Dimitrija Obradovića: „Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!”

Ne dozvolite da te reči nadjača horska molitva, tamo gde joj mesto nije.

Ateisti Srbije.
Razum.

[1]: http://www.minrzs.gov.rs/lat/drzavni-i-verski-praznici
[2]: http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf

Galerija:
(sekularno proslavljanje, nema religije, nigde se ne nameće pravoslavlje)
2015-slava01

2015-slava02

2015-slava03

2015-slava04

2015-slava05

2015-slava06

2015-slava07

2015-slava08


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

8 Responses to Duhovni eksperiment nad decom

 1. andrew says:

  Piše: Mirjana Bobić – Mojsilović
  “Grčki filozof Aristotel bio je ubeđen da čovek može da dostigne sreću samo ako vodi život ispunjen vrlinama. A vrlina se, po njemu, gradi navikama i intelektualnim vežbama. U današnje vreme, koncept sreće je prilično promenjen, i očigledno da ne izvire iz drevnog Aristotelovog imperativa „čini dobro“, već se sreća, izgleda, najviše pronalazi u posmatranju drugih koji čine zlo. Sindrom takozvane moralne superiornosti ono je na čemu počiva fenomen tabloida, a oda „zlu koje čine drugi“, postala je opšte mesto savremenih medija.”

 2. andrew says:

  BIBLIJA PROTIVU LJUDSKOG UMA, PROTIVU DOSTOJANSTVA!!!
  3 U kojemu je sve blago mudrosti i znanja skriveno.
  29 Kad Gospod, Bog tvoj, istrijebi ispred tebe narode, u kojih zemlju ideš da je zaposjedneš, i kad zaposjedneš područje njihovo i nastaniš se u zemlji njihovoj,

  27 A one moje neprijatelje, koji ne htjedoše, da ja kraljujem nad njima, dovedite ovamo i pogubite ih pred očima mojim!”

 3. Transteist says:

  Zašto sa rezignacijom? Zar će te odustati?
  Zakoračite sutra na neku od tih proslava, izvršite anketu na kojoj ćete građanima postaviti nekoliko pitanja o Rastku Nemanjiću, i, pošto najverovatnije ne budu znali ništa, objavite te odgovore i informišite ministarstvo obrazovanja ili bar javost putem nekog medija. Gledaoci i čitaoci bi mogli da se zapitaju, a zakržljala svest većine da se malo raspiri.
  Trebalo bi da ovaj jadni narod najzad postane svestan koliko je štete upravo svetosavski kult doneo bivšoj zajedničkoj državi. To je bilo doslovno seme razdora iz kojeg je proklijalo opasno trnje. Trebalo bi tu lekciju ubaciti u istorijske udžbenike. Primetio sam da se u jednom blago napominje, ali taj se udžbenik retko koristi.

 4. zoRAn says:

  OVO SU SAMO CITATI.

  STEFAN NEMANJA, VELIKI ŽUPAN, OSNIVAČ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, BIO JE SKORO CEO SVOJ ŽIVOTNI VEK KATOLIK. KAO TAKAV RATOVAO JE PROTIV PRAVOSLAVNE VIZANTIJE!

  … Stefan Nemanja je za života bio katolik i održavao je prijateljske odnose sa rimskim papom.[3][4] 1180. godine, nakon smrti vizantijskog cara Manojla, okreće se Rimu i započinje vojne akcije protiv Vizantije, ostvarivši značajna teritorijalna proširenja. 1189. godine se pridružuje Fridrihu Barbarosi i trećem krstaškom pohodu protiv Vizantije. 1190. godine, nakon zaključenja mira sa krstašima, vizantijski car Isak II kreće u pohod na Rašku, koji se završava Nemanjinim vojnim porazom, ali i političkim priznanjem raške države.

  KAO OSVEDOČENI KATOLIK STEFAN NEMANJA JE POMOGAO BARBAROSI:
  … Део крсташа, предвођен светим римским царем Фридрихом Барбаросом, планирао је да прође кроз Немањине земље, што је велики жупан покушао да искористи, уздајући се у непријатељство Фридриха и Византије услед сукоба на простору данашње Италије. Његови изасланици су на Божић 1188. године у Нирнбергу, предложили светом римском цару да се састане са Немањом који ће му омогућити безбедан пролазак и снабдевање кроз Рашку[15][13].
  До сусрета двојице владара дошло је 27.07.1189. године у Нишу[15][6]. Немања је у пратњи свог брата Страцимира понудио Фридриху[6]:
  • 20.000 војника спремних на рат са Византијом
  • ступање Рашке у вазалне односе са Светим римским царством
  заузврат, Немања је тражио да му се признају сва дотадашња и будућа освајања.
  SAKUPITI U TO VREME TOLIKO VOJNIKA JE BIO PRAVI PODVIG.

  OVE SE KAŽE DA JE … PREMA LEGENDI … MEDJUTIM POSTOJE I ZAPISI DA JE RASTKO ZAISTA VIDAO BARBAROSU I NJEGOVE VOJNIKE…

  … Fridrih Barbarosa se nakratko zaustavio 1189 u Raškoj u Nišu, gde je njegove ljude srdačno dočekao srpski vladar Stefan Nemanja. Rastko Nemanjić (Sveti Sava) se lično brinuo o Fridrihu Barbarosi. Prema legendi Sveti Sava je imao isceliteljske moći, pa je izlečio Fridriha Barbarosu, da je ovaj mogao nastaviti svoj pohod.

  STEFAN NEMANJA JE POSLAO POTERU, VOJSKU, DA SVOG ZABLUDELOG SINA RASTKA IZVUČE IZ PRAVOSLAVNOG MANASTIRA
  … Sa ovakvim, sasvim određenim, intelektualnim i iskustvenim prtljagom otišao je Rastko u Svetu Goru, centar pravoslavne misli njegovoga doba. Odluka je bila lična, doneta mimo volje roditelja, koji su poslali poteru za njim da ga makar i na silu vrate.

  MNOGI ĆE REĆI DA SU OVI CITATI IZVUČENI IZ KONTEKSTA. ČAK I DA JESU, TO SU ČINJENICE.
  CRKVI NE SMETA DA SVETOG SAVU UZDIŽE I SLAVI GA KAO OSNIVAČA SRPSKOG PRAVOSLAVLJA, I PORED TOGA ŠTO SE DOBRO ZNA DA JE POMAGAO RATNIKE PROTIV PRAVOSLAVNE VIZANTIJE, ŠTO ZNAČI DA MU JE POGLED NA DUHOVNOST BILA KATOLIČKA.
  SAVIN OTAC, VELIKI ŽUPAN STEFAN NEMANJA, OSVEDOČENI KATOLIK, BORAC PROTIV PRAVOSLAVNE VIZANTIJE, KOGA CRKVA TAKODJE UZDIŽE NA PIJEDESTAL OSNIVAČA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, OD SVOJIH 86 GODINA ŽIVOTA, SAMO JE TRI GODINE BIO PRAVOSLAVAC. ISKRENI?

  • Ljuba says:

   Ma ne samo sto nisu bili iskreni nego su bili militantni osvajaci kao i svi vladari u to vreme, ali daleko od toga da su bili miroljubivi i mirotvorci. U danas nje vreme bi verovatno bili proglaseni za diktatore, ako ne za teroriste. Ali sve to nema veze ni sa pravoslavljem, a pravoslavlje ponajmanje sa obucavanjem (trovanjem) dece, to je glavni problem.

 5. Mrk says:

  Posto se vi, ateisti, lozite na Ameriku i generalno na zapad, kako to da vam ne smeta sto na americkim novcanicama stoji ,,in GOD we trust”? Zar i Amerika nije sekularna drzava? Kako to da vam ne smeta sto za bozic (hriscanski praznik) radnje po SAD-u rade skraceno ili najcesce uopste ne rade, a u Americi osim hriscana ima i veliki broj jevreja, muslimana, ateista itd? A sta sa muslimanskim zemljama, u kojima je verski zakon ujedno i drzavni? Ako razmislite malo (pokusajte, nije bolno), shvaticete da Srbija i nije toliko losa i nedemokratska zemlja kakvom je vi smatrate.

  • Vrlo je ironično kada na razmišljanje poziva neko ko nije sposoban da shvati da se obraća udruženju “Ateisti SRBIJE” a ne “Amerike” i slično…

   Činjenica da i druge zemlje krše sekularnost je šta? Razlog da mi ćutimo i trpimo kršenje sekularnosti u Srbiji???

   Znači to što u Saudijskoj Arabiji kamenuju žene koje se usude da izađu same na ulicu je po tvojoj logici opravdanje da se ćuti i ne radi ništa povodom 16 žena koje su u poslednjih nekoliko meseci ubijene prilikom porodičnog nasilja???

   Pričaj nam još malo o tome kako nije teško razmisliti malo, MOLIM TE…

 6. томча says:

  гомила средњевековних обреда…у школи !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.