Džeparenje uživo

Izvori: Vučić: Platićemo sve što treba za SPC u Crnoj Gori
Jutro – 23.02.2020. | 1. deo | Web TV
Jutro – 23.02.2020. | 2. deo | Web TV

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino referentno udruženje ateista našoj zemlji, sa zaprepašćenjem ukazuje na još jedno, brutalno i besprizorno kršenje Ustava i zakona naše države. Naime, u jutarnjem programu televizije Prva, televizije sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji, predsednik republike, Aleksandar Vučić je izjavio da će Republika Srbija platiti poreske dugove Srpske pravoslavne crkve (SPC) u drugoj državi, Republici Crnoj Gori.

Čak i ukoliko bismo zanemarili to da predsednik republike nema ni ustavna ni zakonska ovlašćenja da raspolaže budžetom države i sredstva raspoređuje u skladu sa svojim verskim afinitetima, izjava je skandalozna. 

Sve i da zanemarimo to da se iz budžeta Republike Srbije već godinama, redovno daju ogromna sredstva SPC, koja se za te potrebe predstavlja kao nevladina, odnosno kao organizacija civilnog društva, izjava je strašna.

Čak i ako bismo zanemarili to da se svake godine, ponekad i dva puta tokom godine, uredbama Vlade Republike Srbije raspisuje distribucija i nametanje miliona doplatnih markica za izgradnju hrama Svetog Save u Beogradu, dok su doplatne markice za, primera radi, obolele od raka ukinute, izjava je jeziva.

Sve i ukoliko bismo zanemarili to što je samo u poslednjih godinu i po dana, SPC poklonjeno na razne načine više od 20 miliona evra novca poreskih obveznika Srbije, izjava je divljačka.

Čak i ukoliko bi bilo moguće zanemariti to da su u pitanju neizmirene poreske obaveze za komercijalne nekretnine i doprinose za socijalno i penziono osiguranje sveštenika SPC od strane SPC, izjava je besprizorna.

Sve i ako bi bilo moguće zaboraviti to da u Srbiji blizu trećine stanovništva živi na granici ili ispod granice siromaštva, dok SPC zapravo i zaista živi u poreskom raju, prećutno oslobođena zakonskih obaveza, izjava je prostačka.

Čak i da je moguće nekako ignorisati to da u Srbiji i dalje žive hiljade teško bolesne dece i mladih koje država ignoriše, a građani ih leće SMS-ovima, izjava je čudovišna.

Sve i kada običnim građanima, poreskim obveznicima u Srbiji, država ne bi slala popisivače imovine i izvršitelje zbog dugova za struju i grejanje od hiljadu ili dve dinara, izjava je čisto zlo.

Iako smo svesni toga da su patetični populizam i jeftina demagogija jedno od glavnih oruđa domaćih političara već decenijama, užasnuti smo. Premda nam je jasno da se vlasti i vrh SPC vrlo uspešno ispomažu oko svojih, malih i sitničavih interesa, kao po pravilu, zgroženi smo.

I mada nam je jasno da sva naša užasnutost, zgroženost i zgranutost neće promeniti taj štetočinski, besprizorni i neljudski manir srpskih vlasti, obavezni smo da dignemo glas i ukažemo na ovaj bezobrazluk.

I da zatražimo, po ko zna koji put, da država prestane da neustavno i nezakonito pomaže, favorizuje, potplaćuje, finansira i dotira SPC, tu jamu bez dna za novac i svaku drugu materialnu gramzivost. Prekinite da nas bukvalno džeparite i taj novac dajete organizaciji kojoj ne manjka novca, već elementarne etike.

Prekinite našim novcem, nas koji za razliku od SPC ipak plaćamo poreze i punimo budžet države, da kupujete privrženost te neosnovano privilegovane, zaštićene i na lažni pijedestal ugleda uzdignute kaste prodavaca magle i nesreće.

Naš novac morate odgovorno i racionalno ulagati u razvoj i potpunu promenu našeg uparloženog, anahronog i u sujete, šovinizam i ksenofobiju zarobljenog društva.

Ne da podstičete te štetne pojave i dilere tog zla, već da ih sputavate, a društvo unapređujete.

Ne da plaćate aktivnosti prebogate verske zajednice u drugoj državi.

Ne ni da ih plaćate u našoj državi. 

Ako imate i trunke morala.

Samo običnog morala.

Na vama je.

Ateisti Srbije,
Razum!


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

One Response to Džeparenje uživo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.