General-keramičar sa četiri zvezdice i špahtlom

Izvor: N1 “Diković simbolično postavio delić mozaika Hrama Svetog Save”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, ukazuje na novo kršenje Ustava Republike Srbije, kao i na flagrantno kršenje Zakona o Vojsci Srbije.

30. oktobra ove godine su ugradnji poslednjih delova mozaika u kupolu Hrama Svetog Save na Vračaru, svojevrsnog Skadra na Bojani savremene Srbije i jednog od najskupljih i najnetransparentnijih projekata koji su prinuđeni da plaćaju svi građani, prisustvovali i najviši oficiri Vojske Srbije. Na čelu delegacije Generalštaba Vojske Srbije, bio je lično načelnik, general Ljubiša Diković. Delegacija Generalštaba naše armije je tada postavila pločice u deo mozaika u ovom hramu Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji predstavlja jedan od ključnih simbola neustavne i nezakonite sprege države i crkve u poslednjih tridesetak godina.

Tom prilikom, iz Vojske Srbije je saopšteno i sledeće: „Ugradnja pločica u mozaik od strane najvišeg vojnog rukovodstva simboliše opredeljenost vojske da čuva i brani najvažnije i najsvetije vrednosti našeg naroda.”

Dužni smo da podsetimo čelnike Vojske Srbije na odredbe Ustava naše države i na odredbe Zakona o Vojsci Srbije.

Ustav Republike Srbije, u svom članu 11. precizno kaže – Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Član 12. Zakona o Vojsci Srbije jasno kaže – Vojska Srbije je ideološki, interesno i stranački neutralna.

Član 13. Zakona o Vojsci Srbije je eksplicitan – Pripadnik Vojske Srbije je u vršenju službe dužan da postupa u skladu sa Ustavom, zakonom, drugim propisima i aktima komandovanja, prema pravilima struke, nepristrasno i stranački neutralno.

Isti član kaže i – Zabranjeno je povlašćivanje ili uskraćivanje pripadnika Vojske Srbije u njegovim pravima ili dužnostima, posebno zbog rasne, verske, polne ili nacionalne pripadnosti, porekla ili zbog nekog drugog ličnog svojstva.

Posebno ističemo i član 149. Zakona o Vojsci Srbije, u kom se kaže – Disciplinski prestupi su postupanje kojim se vređa dostojanstvo podređenih, naročito s obzirom na pol, versko ubeđenje ili nacionalnu pripadnost ili kršenje prava koja im po zakonu pripadaju.

Iz navedenih najviših zakonskih akata je jasno da Vojska Srbije, samim tim i njeni čelnici, nemaju nikakvo mesto u bavljenju verskim pitanjima, a posebno ne u promovisanju izgradnje još jednog u moru hramova SPC, u zemlji koja je u samom evropskom vrhu po siromaštvu, korupciji i manjku vladavine prava. Podsećamo i na to da nisu svi pripadnici Vojske Srbije ujedno i vernici SPC, šta god Diković i vrh SPC želeli ili voleli.

Privatna verska uverenja i majstorski hobiji Ljubiše Dikovića i njegovih kolega se mogu i moraju sprovoditi samo u slobodno vreme, izvan uniforme i izvan svojstva državnog službenika.

Ponajviše od svega, podsećamo gospodina Dikovića da je Ustavna i zakonska uloga Vojske Srbije da brani slobodu države i naroda Republike Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, a ne da za prioritet postavlja odbranu nikakvom vojnom silom ugroženih mozaika i hramova SPC. To svakako ne znači da očekujemo da vidimo gospodina Dikovića kako štemuje i malteriše sinagoge ili ugrađuje centralno grejanje i kreči po džamijama, već da dok je u uniformi i dok je državni službenik, ne krši Ustav i zakone i odnose sa verskim zajednicama ostavi za svoje slobodno vreme ili za vreme kada više ne bude državni službenik.

Očekujemo od njega da razume i poštuje najviše pravne akte i da se u prioritetima odbrambenih aktivnosti naše armije, rukovodi pre svega članom 2. Zakona o Vojsci Srbije – Vojska Srbije je organizovana oružana snaga koja brani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja i izvršava druge misije i zadatke, u skladu sa Ustavom, zakonom i principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile.

Predsednik Republike ili ministar odbrane, po ovlašćenju predsednika Republike može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Ništa od navedenog se ne odnosi na postavljanje pločica i druge zidarske i dekorativne radove u hramovima ma koje verske zajednice, pa tako ni SPC. SPC nije država, nije oružano ugrožena, životi sveštenika i imovina SPC nisu ugroženi.

Štaviše, SPC je budžetski parazit i poreski neplatiša, koji na taj način ugrožava ostatak građana, čime je moralno i zakonski izmeštena pažnja gospodina Dikovića, još vidnije tragična po važnu i časnu dužnost koju obavlja.

Kako nemamo posebno poverenje u to da će ga resorni ministar Vulin, fasciniran maženjem i intimizacijom fetišističkog tipa sa manastirima SPC, ukoriti za kršenje Ustava i zakona, očekujemo makar osudu razumne javnosti i nekog budućeg, nadamo se racionalnijeg i Ustavu i zakonima posvećenijeg sistema vlasti.

Ateisti Srbije,
Razum!


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

4 Responses to General-keramičar sa četiri zvezdice i špahtlom

 1. Slobodan Dukić says:

  Draga “Braćo i sestre” ateisti,
  Izuzetno cenim vaš napor da osvetlite razumom prostor u kome živimo. Džabe. Uhvatili su maha. Dojučerašnji Titovi oficiri bacili su šapke sa petokrakom. I prigrlili one sa monarhističkim i verskim obeležjima. Živimo u vreme sunovrata ljudskih vrednosti. U klerikalnoj apsani. Stigmatizovani kao neprijatelji tzv. boga i države. Srdačan pozdrav

 2. Georg says:

  Kad su počeli da grade crkve u kasarnama, vojska je načisto propala. Religija je psihopatologija !!!

 3. Borislav Medić says:

  Vjerske zajednice trebale bi donijeti potvrdu od samog Boga kao potvrdu da su stvarno njegovi predstavnici, a ne šarlatani, da bi se ovo rješenje uopšte odnosilo na njih. U stvari, ako postoji Bog , već jednom bi se moralo reći koja je vjerska ustanova, bila ona hrišćanska, islamska ili neka deseta stvarno njegova ispostava na zemlji, pa neka ona opstane, a ostale neka se ukinu da ne parazitiraju.

 4. Miki says:

  Borislav potpuno u pravu. Danas bio kod notara da dobijem neku potvrdu od nekog udruzenja. U APR notar pogledao da li potpisnik ovlascen za potpis, licna karta, JMB, adresa itd. Znaci, akocrkve, itd. predstavljaju Boga, kod notara radi izjave, potpis od Boga koji sam dokazuje da je ovlascen uz svoju licnu kartu, policijske uprave svemira i galaksije, JMBG svemita itd. itd. Ako nemoze da dokaze, Bog i svestenici idu u zatvor na robiju, zloupotreba laznog predstavljanja. Prosto kao pasulj!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.