Konstantinka i Kon Stan TinTin ili koliko SPC „voli“ žensku decu

Konstantinka3
Posle „Pipača hleba“ evo i „Pipača (prevremeno rođenih) beba“

Uruženje „Ateisti Srbije“ najoštrije protestuje zbog nedopustive zloupotrebe novorođenčadi u Nišu, a za šta su odgovorni rukovodstvo i lekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra ovog grada, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crkve (SPC) u gradu Nišu, Mladen Purić, među pripadnicima ove verske zajednice poznat i kao „vladika NIški Jovan“.

Naime, Purić je 27. februara, na dan koji SPC slavi kao dan rođenja „svetog cara Konstantina“, želeo da daruje majku i prvo muško dete rođeno u ovom porodilištu. Suprotno lekarskoj etici, dobrom ukusu i propisima koji štite podatke porodilja i novorođenčadi, lekari ove zdravstvene institucije su pomenutom Puriću dostavljali podatke o porodiljama i novorođenoj deci, što čitavom slučaju daje dodatnu dimenziju beskrupuloznosti. Udruženje „Ateisti Srbije“ će zbog ovoga svakako podneti prijavu nadležnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, u nadi da će uprava i lekari bolnice biti kažnjeni za zloupotrebu zagarantovanog prava na privatnost pacijenata usled podleganja gotovo fanatičnoj euforiji slavljenja događaja koji nije ni u kakvoj vezi sa Republikom Srbijom, a to je potpisivanje Milanskog edikta 313. godine.

Kako priroda ne sluša molitve ili, pak, zapovesti vernika i sveštenika, u porodilištu su se tokom prepodneva rodile „samo“ dve devojčice, kako je nezgrapno javnost obavestio direktor ove klinike dr Bojan Lukić, svesni i dobrovoljni učesnik tragikomične, gotovo cirkuske, mađioničarske predstave u režiji pomenutog Purića.

Sveštenik Purić nije došao da daruje ili „blagoslovi“ novorođene devojčice, što je izazvalo sasvim razumljivi odijum javnosti i dovelo do prilično nesuvislog objašnjenja same SPC da je „vladika imao brojne druge obaveze zbog kojih nije stigao da obiđe devojčice“. Svakome, bio to vernik ili ne, jasno je da je u pitanju bio samo nastavak uobičajene mizogine tradicije koju baštini SPC, gde se žena, od novorođenčeta pa do starice, posmatra samo kao niže biće u odnosu na muškarca. Kao manje vredne za njegovu versku zajednicu, ove devojčice, nisu zaslužile da ih visoki predstavnik SPC obiđe, daruje ili „blagoslovi“, a nemušto objašnjenje je samo pojačalo razočaranje i ljutnju javnosti.

Kada se napokon tokom popodneva rodio i jedan dečak, vernici SPC kao da su i na jedan krajnje simboličan način dobili dokaz da ako bog i postoji, nije naročito zainteresovan za Srbe, svakako ni najmanje za SPC, a posebno ne za pomenutog Purića ili pak „svetog cara Konstantina“. Naime, novorođeni dečak je – Kinez.

Uprkos tom, gotovo “montipajtonovskom” obrtu, već zakazana i u medijima promovisana predstava sa mizoginim zapletom se morala održati, pa je tako pomenuti Purić ipak došao da, kako se javnost obaveštava, „dariva majke medaljonima, ikonicama i vodom iz manastira Đunis da bi se okrepile od porođaja“.

Konstantinka2
Uspaničeni pogled i kung-fu gard porodilje Bej Vang pri pokušaju nasilnog „blagosiljanja“

Uz sasvim opravdano pitanje higijenske ispravnosti darivanih predmeta, hemijske i bakteriološke ispravnosti donesene vode i posude u kojoj je bila, versko-magijski ritual pomenutog Purića i osoblja GAK KC Niš se tu nije završio.

Zloupotrebljavajući u najvećoj mogućoj meri svoj pristup ovoj ustanovi, Purić je u pratnji lekara obišao neonatološko i odeljenje sa inkubatorima u kojima se nalaze prevremeno rođena deca i tu, mimo strogih higijenskih, a svakako mimo etičkih pravila medicinske struke, obavio verski obred „blagosiljanja“, pretpostavljajući sasvim pogrešno da su ta prevremeno rođena deca pravoslavne veroispovesti i pripadnici njegove organizacije, SPC.

Umesto, makar i apstraktnog, verskog učinka, a kako se na slikama koje su dospele u javnost i vidi, ovaj sveštenik je direktno ugrozio zdravlje ionako zdravstveno ugrožene novorođenčadi, što je još tragičnije, uz punu saglasnost dr Lukića i osoblja ove zdravstvene ustanove. Purić je u sterilnoj prostoriji boravio u odeći u kojoj je došao sa ulice, makar se do bolnice i dovezao svojim skupocenim automobilom, preko lica nije nosio odgovarajuću zaštitnu masku, na nogama nije nosio odgovarajuće nazuvke, a rukama nezaštićenim odgovarajućim rukavicama i sa predmetima koji prethodno nisu strerilisani, dodirivao je inkubatore, direktno ugrožavajući novorođenčad, tokom obavljanja magijskog rituala svojstvenog njegovoj verskoj zajednici.

Udruženje „Ateisti Srbije“ najoštrije osuđuje ponašanje pre svega GAK KC Niš, koje je dozvolilo da se u ustanovi koja je obavezna da štiti privatnost pacijentkinja, trudnica i novorođenčadi, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, obavljaju magijski rituali i sprovode prakse koje oslikavaju viševekovnu mizoginu i segregirajuću tradiciju SPC.

Takođe, izražavamo zaprepašćenje time što se u 21. stoleću uopšte i razmatra obavljanje magijskih rituala u ustanovama koje nužno moraju biti posvećene nauci, znanju i objektivnosti.

Hteli bismo da dodamo da reakcije javnosti nakon ovog sramnog dešavanja u velikoj meri ohrabruju i pokazuju da rezultati popisa koje smo nedavno imali prilike da vidimo i analiziramo, zaista ukazuju na sasvim objektivan, strmoglav pad popularnosti svih verskih zajednica u Republici Srbiji, a naročito SPC, kao i sve značajniji porast broja ateista, agnostika i skeptika.

Konstantinka3
Ugrožavanje bezbednosti i zdravlja deteta uz nametanje veroispovesti

Istovremeno, najoštrije zahtevamo od SPC da prestane da na ovaj i brojne druge načine zloupotrebljava decu, nemoćne i bolesne, iako smo svesni da ih se u sopstvenoj nadobudnosti, egocentričnosti i suštinskoj mizantropiji takvi zahtevi ne tiču.

Iz tog razloga zahtevamo od države i njenih institucija da obezbede privatnost pacijenata, kao i da spreče da se državne ustanove i institucije, naročito one namenjene zdravstvenoj zaštiti dece i obrazovanju mladih, nadalje koriste kao sramotni poligoni za zlostavljanje i svaku drugu zloupotrebu mladih.

Po ko zna koji put tražimo da crkve, a naročito SPC, i figurativno i bukvalno sklone ruke sa naše dece.

P.S. Niko od roditelja nije odustao od imena koja su već ranije odlučili da daju svojoj deci, tako da je misija gospodina Purića zaista u potpunosti zakazala.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

7 Responses to Konstantinka i Kon Stan TinTin ili koliko SPC „voli“ žensku decu

 1. ateistasrbije says:

  Povodom obeležavanja 8. marta u beogradskom Domu omladine će u 19 časova biti održana tribina “Mizoginija kao spona među religijama”, u organizaciji Ateista Srbije. Učestvuju Nataša Lambić, aktivistkinja Žena u crnom, Dubravka Stojanović, istoričarka, vanredna profesorka na Filozofskom falkutetu u Beogradu, Borka Pavićević, dramaturškinja, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju i Marija Dudić, potpredsednica Ateista Srbije
  Ako je tacno da je marija potpredesednik Ateista Srbije moje cestitke i saucesce Predragu.

  • UO Ateisti Srbije says:

   Marija Dudić je postala potpredsednica udruženja “Ateisti Srbije” upravo na predlog Predraga Stojadinovića.

   Stoga, da li može prevod za to “saučešće”, šta bi to trebalo da znači?

   • ateistasrbije says:

    @Marija Dudić je postala potpredsednica udruženja “Ateisti Srbije” upravo na predlog Predraga Stojadinovića.

    Stoga, da li može prevod za to “saučešće”, šta bi to trebalo da znači?
    Veliki broj ateista IZ SRBIJE zivi u nadi da te nikada vise ne vidi na mestu rukovodioca udruzenja.
    Toliko si omrazen u velikom delu ateista u Srbiji kojima to nimalo lako nije biti u ovoj zemlji.
    A sada sledi brisanje posta, kako ti kao autokrata i diktator to redovno radis.

    • To je odgovor na pitanje o saucescu??? 😀

     Znaci, ne samo da si vidovit tvrdeci da ce ti post biti obrisan, a nije. Ne samo da nisi odgovorio na lepo postavljeno pitanje, vec si izvrsio i popis svih ateista u Srbiji da znas ko sve mene mrzi?

     Ako ti se ne svidjam, ignorisi!
     Ako sam nesto neistinito ili pogresno rekao, dokaži!
     Ako umeš bolje, URADI!!!

     Ali neee, logičnije je i pametnije napadati druge ateiste i pustiti da klerofašizam buja, njih ne treba ni dirati, ni kritikovati, ni napadati! NE! To ni slučajno! Napadati druge ateiste, tu leži uspeh…

     Idi troluj negde drugde.

    • Noodly says:

     “zivi u nadi da te nikada vise ne vidi na mestu rukovodioca udruzenja.”

     Takvi kao ti, sto samo znaju da laju po facebooku, a da prstom nisu mrdnuli iz fotelje, mogu samo to da rade – da zive u nadi da ce se naci neki Predrag Stojadinovic, da umesto njih vodi njihove borbe. Da pogodim da nikada nista nisi uradio ni za promociju ateizma, niti za udruzenje, niti da pomognes bilo kom ateisti kome su ugrozena prava.

     Diktator u udruzenju nije niko. Da si se mrdnuo bar jednom sa facebooka, mogao si da dodjes na skupstinu Udruzenja, da se kandidujes, ma, mogao si bilo kako da se aktiviras, da pokazes kako se to zapravo ucestvuje u radu. Medjutim, ne. Tvoj izbor je da sedis u anonimnosti i lajes uz tastaturu. Kao i velika vecina anonimusa u Srbiji i svetu. Zato i zivimo u ovakvom drustvu. Problem su takvi, a ne Stojadinovici sveta.

     • Marko says:

      Eto, sad će i tebe da hejtuje iz anonime… šta ti to treba, vi’š da čovek ima brze prste na tastaturi i udobno uvaljeno dupe u stolicu… verovatno i grickalice pride… potpuno je militantan u svom ateizmu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.