Mali čovek

Izvor Mondo: “Crkva traži nove verske objekte u Beogradu”

Stari Latini su imali običaj da kažu „nomen est omen”, odnosno „ime je znak”, kada su želeli da ukažu na to da nečije ime opisuje to kakav je taj neko kao osoba. Vrednost te izreke, stare nekoliko hiljada godina, nije zaista sasvim izbledela sa vremenom.

U to nas uverava sastanak gradonačelnika Beograda, Siniše Malog i predsednika Upravnog odbora nevladine organizacije „Srpska pravoslavna crkva” (SPC), Miroslava Gavrilovića, održan 10. novembra ove godine.

Na tom sastanku, na kom su se Gavrilović i njegovi pratioci pojavili u dugim crnim haljinama i sa šljaštećim nakitom, da bi i tom večernjom toaletom naglasili svu svečanost prilike, gradonačelnik je saopštio da će grad razmotriti moguće lokacije za izgradnju novih verskih objekata u Beogradu. Kao da tih objekata nema već sasvim dovoljno, planira se dakle izgradnja novih. To dabome ne bi bilo ni neobično, a kamoli skandalozno, kada bi predstavnici SPC došli da traže pravne savete o dozvolama za izgradnju objekata, koje bi sami finansirali. Međutim, ovde se radi o tome da će uprava grada Beograda, pokloniti SPC i zemlju, sve potrebne dozvole, oprostiti im takse i po svoj prilici još donirati i novac za radnu snagu, koja će te hramove graditi. To sve, da ne bude zabune, Siniša Mali neće platiti iz svog džepa, već iz džepova građana Beograda.

To će platiti novcem koji je otet trudnicama i porodiljama, penzionerima, prosvetnim radnicima i svima onima koji popunjavaju budžet grada. Dakle, svima osim sveštenicima SPC, prigodno i pogodno oslobođenim elementarne zakonske obaveze u svakom civilizovanom društvu. Iz poreza se, u normalnim društvima, grade bolnice, škole, biblioteke, muzeji, pozorišta, vrtići. U Srbiji se zato, iz poreza grade crkve SPC, tako da se na svaku podignutu bolnicu, podigne sedam crkava.

Šta više, gradonačelnik je rekao i da je „uvek na raspolaganju Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, kao i to da će „grad razmotriti moguće lokacije za izgradnju novih verskih objekata u Beogradu.” Ništa manje bitno, obavezao se da uskoro otpočnu radovi na zameni dotrajalih ploča oko najveće pravoslavne crkve na Balkanu, Hrama Svetog Save, simbola pljačke građana, koju država legalizuje, zarad punjenja nikada zadovoljnih džepova čelnika SPC. Naime, pomenuti hram se gradi već 30 godina, kao svojevrsni Skadar na Bojani našeg vremena, sa takvom neopisivom sporošću, da je jednom ugrađeni materijal, svakako preplaćen, počeo da dotrajava.

Prioriteti srpskog društva su dakle jasni – izgradnja crkava, umesto budućnosti društva, dece. Otimanje od trudnica i porodilja, da bi se novac davao onima koji su se obavezali da decu nemaju, suicid je sopstvene budućnosti. Ako su za Sinišu Malog, alavi i sebični starci vredniji zalog budućnosti od trudnica, porodilja i njihove dece, čak su ga i stari Latini potcenili.

Mali ste, gospodine Mali. Mali ste čovek, u svakom ljudskom i moralnom pogledu. Mali ste spram budućnosti grada koji bi trebalo da gradite. Mali ste spram istorije, čovečnosti i mudrosti.

Ipak, kada sledeći put, zajedno sa ostatkom državnih čelnika, budete lamentirali nad „belom kugom” i smanjenim natalitetom, ne zaboravite koliko ste sami doprineli tome. Potom, obavezno idite da se pomolite u nekom od brojnih novih hramova SPC, čiju izgradnju ćete pomoći novcem koji ste oteli od dece. Možda Vam se molitve usliše, jer Vam je to onda jedina nada kada svesno uništavate mogućnosti porodica da se prošire. Samo još nada u neko novo bezgrešno začeće može pomoći onda kada ste učinili sve što ste mogli da sprečite ljude da imaju potomstvo, onako kako bi to doba u kom živimo dopustilo.

Uvereni smo da se ne stidite, ali smo uvereni i da će Vas se ona malobrojna pokolenja koja će i iza Vaše vlasti ostati u Srbiji stideti. Sveštenici ne moraju da brinu o tome, njihova prava imena i lica, ostaju sakrivena iza umetničkih imena i kostima za maškare, u kojima igraju predstavu zvanu „Sekularno društvo”.

Mislite o tome.

mali_covek


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

4 Responses to Mali čovek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.