Otvoreno pismo – OŠ Radomir Lazić, Azanja

Slađana Ž. Jelić, direktorka
Osnovna škola „Radomir Lazić”
Azanja

Poštovana gospođo Lazić,

Sa iskrenim uznemirenjem smo pročitali vest da je u Vašoj osnovnoj školi, 2. Septembra ove godine, došlo do brutalnog kršenja Ustava i zakona Republike Srbije, te sprovođenja verskih obreda u vreme nastave, uz prisustvo svih zaposlenih i učenika. Kako smo mogli pročitati na sajtu Vaše škole, ali i u sredstvima javnog informisanja, u pitanju je tradicionalna pojava, gde se nakon početka nastave, kolektivno odlazi na „moleban” u mesni hram, odnosno crkvu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Iz vesti koju ste objavili, saznajemo da su se parohijski sveštenici, zajedno sa nastavnim i tehničkim osobljem, ali i đacima, molili hrišćanskom bogu za učenike i nastavnike, za potrebe omogućavanja savladavanja gradiva. Takođe, saznajemo da su deca, tokom ovog sistematskog i drastičnog ugrožavanja njihovih prava, primorana i da ljube jednu od ikona u pomenutoj crkvi, što ima i higijenske, odnosno zdravstvene implikacije, osim što je primoravanje dece na učešće u verskom obredu SPC.

Iz dostupnih informacija, saznajemo da se kršenje Ustava i zakona nastavilo i u prostoru same škole, organizovanjem molitve u njoj, što je drastičan primer uvođenja verskih obreda u institucije javne, državne škole. Takođe, kako sa sajta Vaše škole možemo da vidimo, praksa uvođenja verskih obreda je redovna, posvećena obredima jedne verske zajednice, SPC.

Kako smatramo da je čitav verski obred, u vreme predviđeno za nastavu i uz učešće đaka, flagrantno kršenje njihovih prava, zagarantovanih Konvencijom o pravima deteta (UNICEF), kao i odredaba Ustava Republike Srbije (član 11.), zahtevamo od Vas sledeće informacije od javnog značaja:

Da li je tražena i dobijena pojedinačna i poimenična saglasnost roditelja sve dece koja su vođena na gorepomenuti verski obred i na koji način je saglasnost zvanično dokumentovana?
Na koji način su zvanično i dokumentovano opravdani časovi koji su izgubljeni odlaskom na verski obred?
Da li je neko od zaposlenih ili učenika, ili pak njihovih roditelja, odbio da prisustvuje verskom obredu?

U slučaju da nam tražene informacije ne dostavite, bićemo prinuđeni da se obratimo kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u cilju prikupljanja informacija o ovom kršenju Ustava Republike Srbije i narušavanja elementarnih prava dece.

Sa poštovanjem,
UO Udruženja „Ateisti Srbije”

p9020123


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

12 Responses to Otvoreno pismo – OŠ Radomir Lazić, Azanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.