Pogledaj dom svoj, anđele

Biblioteka grada Beograda – ogranak “Filip Višnjić”, Vojvode Stepe 261, Beograd, u sredu 30.03.2016. godine u 18 časova organizuje ”predavanje” o anđelima. Predavač je Janja Todorović, bivši astrolog a sada “ekspert” o anđelima… Ulaz je besplatan.

Nakon što smo, tokom po mnogo čemu nesretnih devedesetih, bili izloženi štetočinskom i nemoralnom delovanju raznih “vidovnjaka”, početak dvehiljaditih je delovao kao početak vremena u kome će ta vrsta primitivizma ostati trajno iza nas.

Na veliku žalost, prevarili smo se.

Naime, ta zlokobna hidra, mešavina vašarskog trika, šibicarenja i perfidne emotivne manipulacije, samo je na zloćudan način metastazirala, sjedinivši se sa drugom zloćudnom pojavom na unesrećenom telu Srbije – crkvom.

Tako danas imamo objedinjene, vidovnjake, koji su “nadahnuti božanskim promislom” i crkvu koja pothranjuje ta i druga štetna sujeverja, kod ionako sluđenog i osiromašenog naroda. A siromaštvo nije samo materijalno, već mnogo pre, kulturno i sve više civilizacijsko.

Dok u nekom pristojnijem svetu, građani odlaze da slušaju naučna predavanja, predstavljena na popularan način i gde uče o novim dostignućima nauke, tehnike i medicine, u Srbiji se u javnim institucijama od izuzetnog značaja, organizuju šarlatanska “predavanja” i predstavljanja njihovih prevarantskih priručnika za, dabome, od Boga nadahnutu sreću i uspeh. U porastu je broj onih koji vrte tarot karte, bacaju pasulj i, ko će ga znati, čitaju iz jagnjeće plećke, nakon što su se prethodno “energijom napunili” hodočašćem u Jerusalim, ili obilaskom Svete Gore. Spirala histeričnog verskog pomodarstva, poput tornada, usisava tako u sebe sva moguća vračanja, veštičarenja i slične nebuloze, a zarad sistematskog pretvaranja zbunjenih i donekle beznadnih, u robove devijantnih kultova.

U Beogradu će 30. marta, u 18 časova, u Biblioteci grada Beograda, jednom od središnjih mesta sa svih strana napadane kulture u našem gradu i državi, biti održano “predavanje o anđelima”, koje organizuje jedan od primeraka tih modifikovanih šarlatana iz devedesetih, Janja Todorović, nekadašnja astrološkinja, a sada, razume se, nadahnuti “ekspert” za anđele. Uz nju će sedeti sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC), da bi njeno mađijanje i u oblandu duhovnosti umotane laže, legitimizovao u očima vernika, posebno onih koji trpe sve posledice izazova današnjih teških vremena, materijalne ugroženosti i kulturne, ili duhovne praznine. Nedostajaće samo, moramo primetiti, Alan Čumak, čije bi energetske fotografije zasigurno pomogle bržem i lakšem ostvarivanju kontakta sa anđelima. Neoprostivi propust organizatora, ali uvereni smo, ispraviće to oni u nekoj narednoj prilici.

Uz tragično, premda ne i neočekivanu podršku SPC, “predavač” i “ekspert” će u svom nastupu, u tom igrokazu laži i misticizma, spomenuti naravno i najistaknutije predstavnike svega onoga što danas nazivamo “Svetosavljem”, a što je u suštini zbir nacionalističkih i šovinističkih naklapanja o superiornosti jedne sekte nad svima ostalima i jednog naroda nad svima drugima. Pogađate, biće tu pozivanja na Nikolaja Velimirovića, osvedočenog antisemitu i podržavaoca nacističkih pomagača i otvorenog protivnika kulture i civilizacije. Biće spomenut i njegov zloglasni učenik, ava Justin, poznat po čistkama iz vremena Drugog svetskog rata, kada je uravnilovkom po beogradskim intelektualnim krugovima, uterivao šovinističko svetosavlje u glave slobodnomislećih ljudi, ili te ljude izlagao šikaniranju, kao “nedovoljno rodoljubne”.

Ovo “predavanje” će nam objasniti ulogu anđela, naših čuvara, koji su, rekao bi skromni posmatrač sa strane, podjednako stvarni i aktivni, kao i njihov poslodavac, hrišćanski i pravoslavni, dabome jedinstveno srpski bog. Biće nepopravljivo opoganjen hram kulture i znanja, Bibilioteka grada Beograda, tim nesretnim naklapanjima, kojima bi pre bilo mesto u nekom mračnom, zabačenom i memljivom budžaku, na okupljanju kakve opskurne, prokazane družine mistika i prevaranata.

Nažalost, opet je država poklekla pred neznanjem, primitivizmom, nekulturom.

Dozvoljavanjem promocije ovih, narodskim jezikom, gluposti i preispoljnih štetnih budalaština, vređa se inteligencija svakog razumnog građanina i sećanje na književne, kulturne velikane koje je dao ovaj danas izgubljeni narod. Da mogu sve ovo da vide (ali bez anđela, to je, razume se teško), stideli bi se svojih potomaka, koji su u XXI veku, zapali u mistični trans dostojan početka prvog milenijuma. U potrazi za anđelima, oni koji su dopustili ovu travestiju kulture, izgubili su kontakt sa razumom i stvarnošću.

Neka im je na čast. Oni će naravno ćutati, jer vole ulogu saučesnika u svesnom zaglupljivanju naroda. Populizam koji njima deluje jeftino i bez istinskog napora, na duge staze je skup i preskup za narod koji tone sve dublje u tamu najgoreg srednjevekovnog primitivizma.

Mi ne možemo i ne želimo da ćutimo, jer nam pogled seže malo dalje od šarlatanskih bajalica i loših bajki o anđelima i demonima. Ne zato što smo posebno nadahnuti ili mistično stimulisani. Ne, već samo zato što koristimo razum i kritičko razmišljanje.

Ateisti Srbije,
Razum!

predavanje-o-andjelima-janje-todorovic-4


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

11 Responses to Pogledaj dom svoj, anđele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.