Pravoslavni poštari

Izvor: Kurir “SVETINJA: Žandarmi pratili ikonu Trojeručicu”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, sa nevericom je dočekalo informaciju, za koju smo isprva mislili da je samo pošalica.

Naime, nemoguće je, ukoliko razmišljate racionalno, kao nešto drugo osim šale prihvatiti sledeću vest – Pripadnici elitne jedinice MUP-a Srbije, Žandarmerije, u svojstvu službenih lica, otišli su na Hilandar, tamo preuzeli kopiju, dakle ne original, jedne od ikona, istu doneli u Srbiju, preneli pod punom stražom u manastir Srpske pravoslavne crkve (SPC) kod Ripnja i tu je svečano predali.

Scenario dostojan nekog od skečeva kultne humorističke družine „Monti Pajton”. Takav je nažalost stvarni život u Republici Srbiji, onoj istoj u kojoj su Ustavom crkva i država razdvojeni.

pravoslavni-postari

Ne samo što su ovim činom, pripadnici Žandarmerije, prekršili Ustav Srbije, koji se inače koristi u najvećoj meri kao otirač bahatih političara, već su prekršili i Zakon o policiji, koji u svojim uvodnim članovima obavezuje policiju da čuva vladavinu prava, kao i to da obezbeđuje ostvarivanje Ustavom i zakonom utvrđenih ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Takođe, taj isti Zakon kaže i da su zaposleni u Ministarstvu i Policiji dužni da jednako postupaju prema svima, bez obzira na njihovu rasnu, polnu ili nacionalnu pripadnost, njihove različitosti koje proističu iz društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja ili opredeljenja, roda i rodnog identiteta, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Na koji način MUP i Žandarmerija poštuju sopstvene zakonske okvire i Ustav Srbije, ako se stavljaju u službu jedne verske zajednice?

Na koji način pripadnici MUP-a i Žandarmerije mogu da kažu da jednako tretiraju sve građane, kada se ponašaju kao paravojna formacija, počasna straža jedne, ionako privilegovane verske zajednice?

Na koji način se budžetski pravda trošenje sredstava za ove, verske, kultne, obredne delatnosti, koje pripadnici Žandarmerije obavljaju, trošeći novac svih poreskih obveznika?

Gde je odgovornost direktora policije, bez čije saglasnosti ovakve sumanute odluke ne mogu biti donesene?

Napokon, ne najmanje bitno – Da li je srpsko društvo toliko bezbedno, a sigurnost građana na tako visokom nivou, da jedinice MUP-a mogu da se posvete držanju mrtvih straža nad kopijama ikona? Gde je odgovornost za bezbednost ljudi, građana Srbije, dok Žandramerija i policajci bdiju nad crtežom, nad slikom, koja čak nije ni originalno delo, već obična, premda ne sumnjamo, skupa kopija?

Pozivamo na odgovornost direktora policije, Vladimira Rebića, koji u skladu sa Zakonom, mora da odobri ovo rasipanje budžetskih sredstava i angažovanje ljudstva elitne policijske jedinice na obezbeđivanju pratnje i straže verskom predmetu, kopiji bez istorijskog i kulturnog značaja.

Pozivamo na odgovornost i komandanta Žandarmerije, Gorana Dragovića, koji je propustio da zaštiti ugled elitne policijske jedinice i koji je dozvolio da se ona pretvori u kurirsku službu i poslugu SPC.

Pozivamo na odgovornost pre svih, ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu Stefanovića, svesni da se ovakve i slične katastrofalne odluke, ne donose bez odgovarajućih političkih odluka o kršenju Ustava i zakona, zarad obezbeđivanja novih privilegija ionako izuzetno povlašćenoj SPC.

Prekinite da ponižavate Ustav i zakone Srbije, kao i sve one građane Srbije koji su sekularisti.

Prekinite da ponižavate policajce, pretvarajući ih u kurire jedne verske zajednice, SPC.

Svoja intimna verska osećanja ispoljavajte mimo službe, u svoje privatno vreme i o svom privatnom trošku. Dok ste u kabinetima, uniformama i službi, čuvajte bezbednost i budžetska sredstva svih građana, onako kako ste na to Zakonom i obavezani i onako kako to stanje u društvu i katastrofalna bezbednost građana i njihove imovine i zahtevaju.

Ateisti Srbije,
Razum!

Reference:
Ustav Republike Srbije
Zakon o Policiji


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

One Response to Pravoslavni poštari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.