Predsednik Srbije Miroslav Gavrilović?

Sudeći po najnovijim izjavama Miroslava Gavrilovića, u svojoj navodno nevladinoj organizaciji nazvanog Irinej, Srbija je na poslednjim izborima ipak izabrala njega kao vođu države.

Naime, nakon neustavnog “konsultovanja” navodnog magistra, a sticajem okolnosti i državnog Predsednika Nikolića, sa građaninom Gavrilovićem, saznali smo da će Gavrilović ipak imati strpljenja da sačeka da se vlada sastavi, pa će im onda, polako i promišljeno, reći šta i kako da rade. Ne, nije njuz.net u pitanju.

Plašili smo se da će sa “Dverima” klerofašizam ući u vladu i parlament. Sada vidimo da bi to bilo manje zlo.

Ovakvo gaženje po Ustavu Republike Srbije nije neočekivano jer je samo poslednje u nizu kršenja Ustava od strane mnogih političara za poslednjih deset godina. Gospodin Ivica, Beli Anđeo, Dačić je ovakvu katastrofu i nagovestio izjavom da je “… SPC najcenjenija državna institucija”.

Da li postoji neko ko će zameniku predsednika vlade, ministru i mandataru za predsednika vlade Dačiću reći da SPC nije državna institucija već nevladina organizacija kojoj je eksplicitno Ustavom zabranjeno da se meša u državne poslove?

Očigledno nije zgoreg da ga podsetimo još jednom na zanemareni i često brutalno zlostavljani član 11. Ustava Republike Srbije:

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Da li postoji neko ko će Nikoliću reći da nije izabran da bi bio marioneta neobrazovanim prodavačima magle već da poštuje pravne akte Republike Srbije i vodi državu u sadejstvu sa ostalim, legalnim i legitimnim državnim institucijama, poput Skupštine i vlade?

Takođe, Predsednik Republike je, makar prema Zakonu o Predsedniku Republike, i njegovom članu 1., neko ko izražava držano jedinstvo Republike Srbije, iako ostaje nejasan način izražavanja tog jedinstva, prilikom “konsultacija” sa samo jednom verskom zajednicom.

U pomenutom Zakonu, nigde ne postoji regulisano obaveštavanje, konsultovanje, ili primanje blagoslova od određenih verskih vođa, ili pripadnika drugih nevladinih organizacija i grupa građana.

Da li postoji neko ko će zamoliti sve političare da za promenu počnu da traže savete od predsednika SANU i drugih naučnih i stručnih institucija i pojedinaca, umesto od predstavnika organizacije koja svoje delovanje zasniva na promociji i praktikovanju zaostale, srednjevekovne, nehumane, patrijahalno zatucane i neobrazovane bajke?


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.