Sarajevski (ne)mir

Udruženje građana “Ateisti Srbije” ukazuje na nastavak tragične prakse podsticanja predrasuda i stereotipa u našem društvu, a od strane najznačajnijih državnih funkcionera i javnih ličnosti od izrazitog ugleda.

Nakon izjava iz nedavne izborne kampanje, u kojima je, između ostalog, jedan od predsedničkih kandidata izjavio da su svi vernici dobri ljudi, a jedan od kandidata na lokalnim izborima utvrdio da su samo verujući ljudi zaista ljudi, najnoviji incident te vrste dolazi iz samog vrha nevladine organizacije i verske zajednice “Srpska pravoslavna crkva”. Naime, čelnik te NVO, Miroslav Gavrilović, u hijerarhiji SPC poznat i kao “patrijarh Irinej”, boraveći u Sarajevu, izjavio je da, „Nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom, koji je uslov za mir s drugima”.

I premda nije mogao naći bolje mesto za poruku mira od Sarajeva, na ovaj način je građanin Gavrilović jasno označio sve one koji ne veruju u božanstvo kom se on moli kao ljude rata, agresije i sukoba. Čak i ako na trenutak zanemarimo ponašanje brojnih velikodostojnika pomenute verske zajednice tokom sukoba koje upravo Sarajevo pamti na najgori mogući način, ovakva izjava njenog čelnika, nedopustivo je diskriminatorska. U svakom slučaju je licemerna.

Kako je u pitanju osoba koja uživa neosporan, bezmalo apsolutan ugled među vernicima SPC, postavljamo i sebi i društvu pitanje, šta možemo očekivati od prosečnog vernika, ako čelnik njegove verske zajednice daje ovakve neodgovorne i opasne izjave? Kako da očekujemo da naše društvo napusti decenijske predrasude i tragične, štetne stereotipe o crkvenoj tapiji na moral, pravdu, mir i ljubav, ako oni koji bi morali da na toj toleranciji rade, daju ovakve izjave? Kako da se nadamo da nas koji ne verujemo ni u jedno božanstvo, prosečan vernik, podstaknut ovako neodgovornim izjavama, neće posmatrati kao zle, nemoralne, loše ljude?

Građanin Gavrilović nije državni funkcioner, premda bi se običan čovek lako dao prevariti, ako obrati pažnju na nivo delegacija koje kod njega učestano borave. Ipak, građanin Gavrilović je javna ličnost, sa izrazitim uticajem na vernike SPC, te je njegova odgovornost za izgovorene reči svakako izuzetna.

Kao Udruženje građana “Ateisti Srbije”, ali i kao samosvesni, slobodni ljudi, uvređeni smo ovakvim pokušajima povratka na primitivni, uskogrudi pogled na svet, za koji smo bili uvereni da je nestao sa praskozorjem prosvećenosti, vekovima iza nas. Sa svoje strane, prijavili smo nadležnima ovakvo ponašanje, ali se nadamo i osudi javnosti.

Iako ne gajimo iluzije da bi građanin Gavrilović i ostali čelnici SPC mogli povući ovako lošu, čak i ružnu izjavu, zadržavamo makar nadu da će običan, prosečan vernik, ovaj put uspeti da se izdigne iznad jeftinih i licemernih poruka koje čitavom društvu upućuju oni koji baštine tradicije potpuno suprotne od ovakvih, selektivnih poruka mira.

Izvinjenju se čak ni ne nadamo.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

7 Responses to Sarajevski (ne)mir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.