Sat koji kasni

Povodom: Nikolić za Božić: Rađajte decu

Udruženje „Ateisti Srbije” ukazuje javnosti na nastavak sistematskog kršenja Ustava Republike Srbije, kao i svih pozitivnih odredbi zakona i povelja o ljudskim pravima, od strane predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Uz nastavak sistematskog nametanja samo jednog verskog opredeljenja, onog određenog članstvom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), predsednik Nikolić nastavlja sa nedostojnim omalovažavanjem svih građana koji nisu vernici te dominantne verske zajednice, a naročito onih koji ne pripadaju nijednoj.

Naime, osim što je zloupotrebio svoj položaj i zgradu Predsedništva ponovo pretvorio u pozornicu verskog igrokaza prepunog sujeverja i predrasuda, nedostojnih ne XXI, već ni XVII stoleća, gospodin Nikolić je još jednom prekršio član 11. Ustava Republike Srbije i dodatno uvredio sve one koji nisu vernici. Navodeći da građanima „Želi da u Boga veruju kao što veruju u sebe, jer ako ne veruju u sebe, ni Bog im ne može pomoći, a ako ne veruju u Boga, ni sebi ne mogu pomoći”, gospodin Nikolić je građane sveo na bezumne marionete imaginarnog božanstva, koje su bespomoćne da same za sebe učine bilo šta.

Nevešte kvazifilozofske konstrukcije, kojima predsednik svih građana Republike Srbije pribegava, ne mogu da sakriju ono što nemilice izbija iz svih njegovih nastupa – on Srbiju vidi samo kao zemlju vernika, hrišćana, pre svega pripadnika SPC.

Zaboravljajući ili još najpre ignorišući Ustav, Zakon o predsedniku republike i sve povelje koje se tiču ljudskih prava, gospodin Nikolić na brutalan način nameće svoje verske dogme i predrasude kao poželjni ili jedini prihvatljivi model ponašanja u državi, koja je bar na papiru, sekularna, dakle potpuno odvojena od crkava i verskih zajednica.

Ovim činom predsednik države promoviše neznanje, podržavajući, za današnje vreme, tragične grešake u računanju vremena, tako da ne možemo zanemariti ozbiljne posledice koje proističu iz ovog postupka gospodina Nikolića. Pretvaranjem sekularne republike u versku državu, on poništava sve tekovine prosvetiteljstva i napretka društva, koje su se ionako sa silnom mukom primale u Srbiji.

Umesto da učini sve, prema svojim zakonskim obavezama i makar minimalnom altruizmu, da Srbija napokon izađe iz spirale nazadovanja, u kojoj se nalazi već više od dve decenije, on legalizuje vraćanje Srbije ka mračnom dobu neznanja, predrasuda, dogmatizma, verskog nasilja i sujeverja.

Zahtevamo od predsednika da prekine sa štetočinskom praksom nametanja svojih verskih ubeđenja svim građanima Srbije i da počne da se ponaša onako kako ga Ustav i zakoni obavezuju, kao predsednik svih građana Srbije, ne deleći ih uporno na vernike, kao jedine podobne građane i na one koji to nisu.

Kako nemamo poverenja u njegovu dobru volju i sposobnost da razdvoji svoju duboku uronjenost u sujeverja od funkcije koju obavlja, zahtevamo od nadležnih organa, a posebno Kancelarije poverenika za zaštitu od diskriminacije, da napokon reaguje na ovo direktno i savršeno očigledno ponižavanje dela građana Srbije.

Uradite to i zbog sebe, zbog nas, ali i zbog dece, na koju se svi redom pozivate, kojim god poslom da se bavite. Ako ne želite da štitite sebe, zaštitite bar decu i buduće naraštaje od odrastanja u sredini u kojoj će ih to što nisu vernici činiti građanima drugog reda.

Požurite, jer već kasnite!

Ateisti Srbije,
Razum.

sat-koji-kasni


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sat koji kasni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.