Smrtonosna lakoća šarlatanstva

Godinama unazad, sa TV ekrana i iz novinskih članaka, čitava armija šarlatana, prevaranata i zlonamernih neznalica napada razum i činjenice. Zloćudna masa antivaksera, „iscelitelja“, „čitača sudbina“ i samozvanih stručnjaka za „prirodne metode lečenja“, nudi nam šećerne vodice, talismane i prigodne molitve, kao zamenu za jedinu proverenu i uspešnu metodu lečenja ikada – medicinu. (Najviše nadrilekara u istočnoj Srbiji)

Kada ludilo i histerija traju toliko dugo, posledice su sasvim očekivane. Jednu epidemiju, do skoro se verovalo obuzdanih i gotovo istrebljenih malih boginja, već smo iskusili prošle i pretprošle godine. Nova epidemija ove i ko zna kojih drugih, u civilizovanom svetu sputanih zaraza, stoji nam pred vratima, preteći da odnese još života, najčešće dece, onih koji se uvek nazivaju najvećim blagom ove zemlje (Epidemija malih boginja u Srbiji 2017/18.).

Dok čekamo novu epidemiju, imamo prilku da čitamo o smrti momka koji je izlečenje od tumora na mozgu potražio kod poznatog šarlatana, prevaranta i verskog fanatika, Miroljuba Petrovića. (U ZATVOR, BATO)

Ova moralna nakaza, godinama unazad poznata po sumanutim stavovima o postanku sveta, razvoju čoveka i života uopšte i zdravlju odnosno lečenju, u poslednje vreme uživa pod svetlošću reflektora senzacija i primitivizma gladnih medija. Dobija udarne TV termine, novinske intervjue i javna predavanja, na kojima širi svoje maligne ideje, najčešće mladim ljudima. Mediji pothranjuju njegovo zloćudno ludilo, uživajući u pričama o „kontroverznom doktoru“ ili „kontroverznom srpskom naučniku“. A istina je samo to da je, malo je reći kontroverzan, s obzirom na to da niti je doktor, niti je naučnik.

Svoju naučnu karijeru je završio pokušajem da bezumne kreacionističke ideje ugradi u magistarsku tezu na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, što je tadašnja komisija sa gnušanjem odbila. U međuvremenu, uz srozavanje školstva i tabloidizaciju naših života, više ne možemo biti sigurni da bi se neka nova komisija odvažila da ga tako rutinski odstrani iz predvorja sveta nauke.

Nije ni doktor, jer je tu lažnu titulu stekao među istomišljenicima, koji šire nenaučne, štetne i pokazalo se smrtonosne ideje o lečenju. Da stvari budu tragičnije po Srbijiu, Petrović je svoje štetočinstvo institucionalizovao pokretanjem svog „instituta“ da bi se bavio „prirodnom medicinom“, a koji nadležne institucije ove zemlje nikako da zatvore, a Petrovića i njegove saradnike sklone iza brave.

I sada, po ko zna koji put tek nakon što se nesreća desila, čekamo da se nadležni oglase i krenu da rešavaju posledice umesto uzroka. Godinama unazad, nikome nije palo na pamet da sistemski zaustavi osobu koja obolelima od najtežih bolesti nudi izlečenje, tako što će piti sokove i moliti se, a onima koji posumnjaju u njegove metode, uzvraćati besmislicama o „demonizovanosti“. Ne manje važno, svoje šarlatanstvo i nadrilekarstvo je skupo naplaćivao nesretnicima koji bi se hvatali za svaku slamku nade, makar i lažne. Time je njegovo štetočinstvo dobijalo još monstruozniju crtu nečovečnosti, nemorala i odvratnosti.

Mediji, oni isti koji su promovisali Petrovića, sada ne štede kritike i osude, valjajući se u blatu sopstvenog licemerja i nemorala. Puštajući svoju dosadašnju zvezdu niz vodu, samo oslobađaju prostor za neku novu štetočinu koju će promovisati do novog smrtnog ishoda. Desničari, koji su ga na svojim tribinama promovisali kao tradicionalistu koji bi narod da vrati pravoj veri, lako će naći novog klovna koji će mlade trovati pričama o zaverama, biblijskim čudima i sudbinskoj predodređenosti našeg naroda.

A država, odnosno sistem koji bi trebalo rutinski da završava sa ovim pojavama dok su još u povoju, deluje savršeno nezainteresovano za ovakve štetočine koje parazitiraju na tuđoj nesreći i lakovernosti. Država, čiji zadatak je izuzetno jednostavan i ima samo dve tačke – prvu, da obrazovanjem omogući da se od malena razvija kritička svest koja razlikuje nauku i naučna dostignuća od šarlatanstva, i drugu, da na prvu pojavu ovakvih šarlatana reaguje i ukloni ih iz javnog prostora, da ne bi dalje sejali svoje otrovne ideje.

Zato naš poziv ne može da bude samo taj da se Petrović uhapsi, optuži i adekvatno osudi.

Naš poziv je pre svega taj da država iskoristi već postojeće zakonske mogućnosti i zaustavi, odnosno prevenira ovakve i slične pojave dok su još u začetku.

Sve drugo je samo najjezivije saučesništvo.

Protiv dogmi i neznanja!

UO Udruženja „Ateisti Srbije“

Ovde možete videti direktnu komunikaciju između opasnog šarlatana i prevaranta Miroljuba Petrovića i potpredsednika udruženja građana “Ateisti Srbije” Predraga Stojadinovića koji koristi metodu „prikrivenog islednika” po imenom Marinko Ranković:


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Smrtonosna lakoća šarlatanstva

  1. Pingback: Autonomija

  2. Pingback: Ateisti Srbije: Uhapsiti nadrilekara Petrovića, zaustaviti šarlatane | Autonomija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.