Švajcarska – Srbija

Rado ide Srbin u vojnike… pardon, Švajcarsku.

Dok Srbija krši sopstveni Ustav kako god stigne, u zemljama trulog zapada se odvija nešto što svakog zatucanog pljuvača protiv uroka, u prevodu prosečnog Srbina, plaši više i od promaje a zove se napredak.

Naime, švajcarska himna je otpevala svoje usled proste činjenice da sadrži molitvu, religijski tekst, u sebi pa je samim tim nepogodna da predstavlja sve građane, uključujući i one koji su intelektualno evoluirali, napredovali, i oslobodili se besmislenog sujeverja.

Tako to rade na trulom zapadu, a u Srbiji? U Srbiji, bre, će svi građani, ateisti, muslimani, katolici, pagani i svi drugi, da se mole pravoslavnom bogu kroz nasilne slave gradova, opština, škola, vojske i obližnjeg kontejnera, kroz markice za pravoslavni hram, kroz budžetske penzije prvenstveno za pravoslavne popove, kroz budžetske krstove na državnom zemljištu i što je najvažnije kroz stopostotono pravoslavnu religijsku himnu jedne kvazi-sekularne države. I to kroz himnu koja je preuzeta iz pozorišne parodije sa kraja pretprošlog veka, da sve bude tragikomičnije.

A ako im se ne sviđa, mogu da lete napolje, i onako su nepodobni čim nisu pravoslavci.

Gde da lete? Pa u Švajcarsku.

swiss


This entry was posted in MiniS. Bookmark the permalink.

2 Responses to Švajcarska – Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.