Sveti Sava u školama

Udruženje Ateisti Srbije najoštrije osuđuje slavljenje takozvane školske slave Sveti Sava u školama Republike Srbije. Podsećamo da je slava verski običaj, te je potpuno neprimereno i neustavno da se u jednoj sekularnoj državi u državnim institucijama proslavlja slava.

Napominjemo da je svima, pa i onima koji su u javnim polemikama ovih dana pokušali da ovu proslavu obuku u svetovno ruho, veoma dobro poznato da u ogromnoj većini škola u Srbiji na dan proslave Svetog Save prisustvuje sveštenik, da se osveštava i lomi slavski kolač, odnosno da se vrše verski obredi, što je svakako suprotno članu 11. Ustava Republike Srbije.

To što se ova slava u pravnim aktima Republike Srbije ne naziva slavom već se označava kao „Sveti Sava – Dan duhovnosti” zaista suštinski ne menja ništa kada je sve škole i državni funkcioneri, uključujući i ministra prosvete, nazivaju slavom. Kao slavu, tj. verski običaj, je i proslavljaju uz, naravno, poznatu himnu Svetom Savi, koja je prepuna verskih i nacionalnih emocija, ali kao i sam Sveti Sava, nema baš mnogo dodirnih tačaka sa obrazovanjem običnog naroda u jednoj sekularnoj, multietničkoj državi.

Uz dužno poštovanje prema značaju Rastka Nemanjića u istoriji Srbije i srpskog naroda, ističemo da bi bilo daleko bolje da se umesto „dana duhovnosti“ u srpskim školama proslavlja nauka, obrazovanje i kritičko razmišljanje, te da se umesto duhovnika slave naučnici.


Pogledaj PDF: Sveti Sava

Pogledaj PDF: Свети Сава

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

One Response to Sveti Sava u školama

  1. Pingback: Sveti Sava | Bezbožnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.