Svetovni lideri na brifingu kod vladike

Udruženje “Ateisti Srbije” najoštrije protestuje zbog nastavka kršenja principa Ustavom zagarantovane sekularnosti, oličenog u poseti delegacije nove gradske većine u Novom Sadu građaninu Mirku Buloviću, u okviru nevladine organizacije “Srpska pravoslavna crkva” angažovanom na mestu episkopa bačkog, javnosti poznatom i pod imenom Irinej.

Iz racionalnim ljudima nejasnih razloga, predstavnici Srpske napredne stranke, Miloš Vučević i Aleksandar Milovančev, kao i doskorašnji pripadnici ekstremističkog pokreta “Dveri”, Miroslav Parović i Aleksandar Đurđev, osetili su se obaveznim da građanina Bulovića obaveste o padu aktuelne i uspostavljanju nove, njihove vlasti u gradu.

Utisak je da je i sam građanin Bulović bio iznenađen posetom, s obzirom na to da je isprva izjavio da je u pitanju rutinska politička procedura, što svakako u normalnim demokratskim zemljama i jeste. U pokušaju da budu veći pravoslavci od njega samog, predstavnici SNS i “Dveri” očigledno su bili revnosniji od građanina Bulovića, te su pohitali da od njega zatraže verski blagoslov za svetovna postavljenja.

Zabrinjava potreba svetovnih političkih lidera da o političkim potezima obaveštavaju verske lidere, a naročito one koji su poznati po protivljenju održavanja, za njega bučnih “Zmajevih dečijih igara” ili koncerata koji su uredno prijavljeni i predviđeni na prostoru dovoljno udaljenom od zgrade u kojoj boravi.

Takođe, zabrinutost uvećava i činjenica da su politički i verski lideri ovom prilikom podržali nastavak kršenja principa sekularnosti, najavom daljeg zajedničkog organizovanja tzv. “gradske slave”, i to, kako navode “uz prisustvo predstavnika ostalih verskih zajednica i drugih značajnih društvenih činilaca”.

Da bi ovaj antisekularni susret dobio i apsolutno nenadmašnu težinu, dogovoreno je i da će svake godine biti organizovan jedinstveni pomen žrtvama fašističkog pogroma iz Novosadske racije, kao i ponovno formiranje Komisije za obeležavanje koju će činiti predstavnici Skupštine grada, Eparhije bačke, Jevrejske opštine i Udruženja postradalih.

Na ovaj način, neizbežno je novo nasilno nacionalno i versko etiketiranje žrtava, i nastavak tragične podele na “naše” i “njihove”. Da bi dogovor dobio pun nacionalno-verski legitimitet, odlučeno je da će stavka iz programa “Dveri” o “porodičnim vrednostima” biti jedna od najvažnijih stavki koalicionog sporazuma pod blagoslovom vladike, jer na je na spisku obećanja nove vlasti i povećanje kapaciteta vrtića i budžeta za vantelesnu oplodnju.

Uz ogorčenost zbog kontinuiteta kršenja principa sekularnosti, koji očigledno sa državnog prelazi i na lokalni nivo, zahtevamo trenutni prestanak ove rđave prakse i povratak principima sekularnosti i ravnopravnosti, zagarantovanih najvažnijim pravnim aktom naše države, Ustavom. Nedopustiva je ova srednjovekovna praksa u kojoj, nakon predsednika države i predsednika vlade, sada i lokalni politički lideri idu po savete i blagoslove kod verskih poglavara jedne, suštinski i sistematski privilegovane verske zajednice, koji nisu stručni, a, svakako, ni nadležni da se bave političkim i državnim pitanjima.

Kopiranje je potpuno, likovi gotovo identični, čak su i imena ista. Važno je zvati se Irinej.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

11 Responses to Svetovni lideri na brifingu kod vladike

  1. Pingback: Romantična renesansa klasične barokne verske države | Ateisti Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.