Svetovni lideri na brifingu kod vladike

Udruženje “Ateisti Srbije” najoštrije protestuje zbog nastavka kršenja principa Ustavom zagarantovane sekularnosti, oličenog u poseti delegacije nove gradske većine u Novom Sadu građaninu Mirku Buloviću, u okviru nevladine organizacije “Srpska pravoslavna crkva” angažovanom na mestu episkopa bačkog, javnosti poznatom i pod imenom Irinej.

Iz racionalnim ljudima nejasnih razloga, predstavnici Srpske napredne stranke, Miloš Vučević i Aleksandar Milovančev, kao i doskorašnji pripadnici ekstremističkog pokreta “Dveri”, Miroslav Parović i Aleksandar Đurđev, osetili su se obaveznim da građanina Bulovića obaveste o padu aktuelne i uspostavljanju nove, njihove vlasti u gradu.

Utisak je da je i sam građanin Bulović bio iznenađen posetom, s obzirom na to da je isprva izjavio da je u pitanju rutinska politička procedura, što svakako u normalnim demokratskim zemljama i jeste. U pokušaju da budu veći pravoslavci od njega samog, predstavnici SNS i “Dveri” očigledno su bili revnosniji od građanina Bulovića, te su pohitali da od njega zatraže verski blagoslov za svetovna postavljenja.

Zabrinjava potreba svetovnih političkih lidera da o političkim potezima obaveštavaju verske lidere, a naročito one koji su poznati po protivljenju održavanja, za njega bučnih “Zmajevih dečijih igara” ili koncerata koji su uredno prijavljeni i predviđeni na prostoru dovoljno udaljenom od zgrade u kojoj boravi.

Takođe, zabrinutost uvećava i činjenica da su politički i verski lideri ovom prilikom podržali nastavak kršenja principa sekularnosti, najavom daljeg zajedničkog organizovanja tzv. “gradske slave”, i to, kako navode “uz prisustvo predstavnika ostalih verskih zajednica i drugih značajnih društvenih činilaca”.

Da bi ovaj antisekularni susret dobio i apsolutno nenadmašnu težinu, dogovoreno je i da će svake godine biti organizovan jedinstveni pomen žrtvama fašističkog pogroma iz Novosadske racije, kao i ponovno formiranje Komisije za obeležavanje koju će činiti predstavnici Skupštine grada, Eparhije bačke, Jevrejske opštine i Udruženja postradalih.

Na ovaj način, neizbežno je novo nasilno nacionalno i versko etiketiranje žrtava, i nastavak tragične podele na “naše” i “njihove”. Da bi dogovor dobio pun nacionalno-verski legitimitet, odlučeno je da će stavka iz programa “Dveri” o “porodičnim vrednostima” biti jedna od najvažnijih stavki koalicionog sporazuma pod blagoslovom vladike, jer na je na spisku obećanja nove vlasti i povećanje kapaciteta vrtića i budžeta za vantelesnu oplodnju.

Uz ogorčenost zbog kontinuiteta kršenja principa sekularnosti, koji očigledno sa državnog prelazi i na lokalni nivo, zahtevamo trenutni prestanak ove rđave prakse i povratak principima sekularnosti i ravnopravnosti, zagarantovanih najvažnijim pravnim aktom naše države, Ustavom. Nedopustiva je ova srednjovekovna praksa u kojoj, nakon predsednika države i predsednika vlade, sada i lokalni politički lideri idu po savete i blagoslove kod verskih poglavara jedne, suštinski i sistematski privilegovane verske zajednice, koji nisu stručni, a, svakako, ni nadležni da se bave političkim i državnim pitanjima.

Kopiranje je potpuno, likovi gotovo identični, čak su i imena ista. Važno je zvati se Irinej.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

11 Responses to Svetovni lideri na brifingu kod vladike

 1. rr says:

  a sto nikad ne reagujete na izjave muftije Zukorlica,npr.na njegovu kandidaturu za predsednika.stice se utisak da vi samo pratite rad spc,i da je sav vas rad uperen samo protiv spc.srdacan pozdrav

  • UO Ateisti Srbije says:

   Zbog limitiranih resursa najlogičnije je da se usredsredimo na najveću pretnju i na grupu koja neuporedivo više krši Ustav od bilo koje druge. Ako ikada tu grupu naučimo da poštuje sekularnost ovi ostali će se sami utišati.

 2. radoje says:

  Svaki državljanin Srbije može da se kandiduje za bilo koju izbornu funkciju, može i rr. Zukorlić, koliko sam pročitao, se legitimno kandidovao i prošao kako je prošao. Tvojim svetosavskim kaluđerima, po novinama, je ispod časti da se kandiduju, već onako tunjavo i bahato (svetosavski) čim im se ukaže mogućnost lova u mutljagu, odmah đipnu i grabe se za “kalifa umesto kalifa” bez ikakve kandidature i izbornosti “,Oću da bidnem predsednik, oću da bidnem predsednik.., zvaću Putina i Ćirila ako me ne turite za predsednika, ja imam milion i petstotina hiljada nepismenih – sve moji ljuti pravoslaci i svetosavci a kolike su vaše stranke, kuku lele…..”

 3. radoje says:

  Hvala na brisanju nezavršenog teksta i prihvatanju završenog teksta. Zbog hroničnih smetnji na mom 3G pristupu došlo je, po običaju, do greške (064xxx, valjda i tamo rukovode neki alavi svetosavski zulumćari): daju ti zrno peska (ne važe reklamacije) i pokupe sav krv i znoj; pa kažu zakon ponude i potražnje – idi kod drugoga a taj drugi ne postoji; i opet posredno krivi: Hrvati, Nemci, Papa i US).

  • rr says:

   tebi uvek srbi krivi

   • radoje says:

    Meni ni Srbi ni Srbijanci NIKAD NISU i NIKAD ne mogu biti KRIVI. Kriva je samo bagra koje te je natutkala na mene, na sve Srbe, na sve Srbijance i na ceo svet. Da bi ovo shvatio (predpostavljam da si iz one skupine jedan i po milion) moras mnogo da radis (nemoguca misija za pravoslavnog popa ili kvazi popa (hriscanskog mutanta)); treba mnogo da ucis i mnogo da se obrazujes. Sve sto sam napisao nije namenjeno tebi (to ti je kao da ti turim tekst sa hijeroglifima) vec buzdovanima koji su te utripovali da samom sebi (tvojima, mojima i nasima i nenasima) spremas lomace i kopas grobove.

    • rr says:

     nemoj nikog da prozivas,posto vidim da se osecas ugrozenim,obbracaj se samo meni.a to ne govorim da bih ti zamerio nesto,vec zato sto ja nisam hriscanin,te ispada da ja ovde provociram itd..,a imam mnogo poznanika hriscana,koji su super ljudi,i nikad svoju veroispovest nisu naglasavali u odnosu na moja shvatanja.sto se tice obrazovanja,mislim da ni tu nismo u istoj ravni,jer se obracas sa visine sveznanja,kao da si izmislio nauku,posteno da ti kazem nauka je biti covek,sto ti slabo pokazujes svojim izlaganjem.ne zelim da sae svadjam,srdacan pozdrav

 4. radoje says:

  Iz koje si ludare pobegao, sa Zukorlićem se kolji sam, a ja vas čekam. Za tvoje i moje kaluđerske lešinare:

  ”O, Bože, daj mi crni Mercedes sa najmanje četvoro vrata

  Da mirno tresem svoju ‘Havanu’ u pepeljaru od zlata’

  O, Bože, daj mi crni Mercedes, jer to je čudo nad čudima,

  Lepo je nekažnjeno voziti po cveću i ljudima…”

  • rr says:

   ti druze ,izgleda,nisi normalan.ko spominje klanje,jel ti to nesto pretis.saberi se malo,obrati se nekom za pomoc.ako ne mozes civilizirano razgovarati onda nemoj nikako.upamti jedno niko nije ravnodusan na pretnje i svako ih ozbiljno shvata.

 5. Pingback: Romantična renesansa klasične barokne verske države | Ateisti Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.