Tucanje pod šlemom

Izvor: B92 “Vučić i Dodik obišli vojsku i tucali se”

Udruženje “Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista i jedino aktivno udruženje za borbu protiv klerikalizacije i unižavanja sekularnosti u Srbiji, najoštrije protestuje zbog flagrantnog kršenja Ustava Republike Srbije i nametanja verskih običaja jedne denominacije, Srpske pravoslavne crkve (SPC), u ustanovama Vojske Srbije. Kao udruženje slobodnih mislilaca, dužni smo da reagujemo na to što se Uskršnji običaji unose, ni manje ni više, nego u Generalštab Vojske Srbije, čime se Vojska Srbije pretvara u vojsku jedne verske zajednice, pravoslavne i samo jednog naroda, srpskog.

Ne samo što je u pitanju kršenje Ustava Republike Srbije, kao i Zakona o Vojsci Srbije, u pitanju je slanje štetne poruke svim onim građanima Srbije koji nisu Srbi pravoslavne vere, da Vojska Srbije nije njihova vojska, a da Republika Srbija nije sekularna republika svih svojih građana, onda kada premijer tehničke vlade, Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik i njihova pratnja, odlaze u Generalštab, da se tamo, sa načelnikom Generalštaba, Ljubišom Dikovićem, tucaju jajima i slave Uskrs.

Uskrs je porodični praznik, gospodo, pa tako svoje obrede i tucanje izvolite obaviti u privatnosti svojih domova, izvan institucija države. Neka gospodin Diković skine uniformu i tada se slobodno tuca sa gospodom Vučićem i Dodikom, koliko god to želi, voli ili može, bez da to radi ispred Vojske Srbije i u ime pripadnika te iste vojske.

Razumemo svu čar populizma i demagogije, kada se u narodu uvrežena sujeverja podižu na nivo državnog delovanja, ali morate razumeti da ste tu gde jeste, na položajima na kojima ste, kao predstavnici svih građana, bilo da su vernici ili ateisti, bilo da su Srbi ili pripadnici drugih naroda.

Kao što je unošenje celog drveta hrasta lužnjaka u zgradu Predsedništva, incident koji ukazuje da predsednik republike ima hronični nedostatak dobrog ukusa i razumevanja Ustava i zakona svoje zemlje, tako je i tucanje u Generalštabu nedolično i nedostojno pripadnika Vojske Srbije, institucije kojoj građani Srbije u velikom procentu veruju, baš zato što je okuplja sve demografske slojeve društva.

Zahtevamo zato da ovi nepristojni činovi nametanja običaja jedne verske zajednice prestanu. Zahtevamo da prestanu u svim institucijama države, od Predsedništva, preko opština i ministarstava, pa do Vojske Srbije, bolnica i škola.

Proslavljajte vaše praznike, slobodno i neometano, ali ne u ime svih građana i ne na način kojim namećete svoja verska uverenja ili sujeverja svim građanima.

Ateisti Srbije,
Razum!

tucanje pod slemom


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

6 Responses to Tucanje pod šlemom

 1. nikola says:

  Član 43 stav 3 Ustava:
  Свако је слободан да испољава своју веру или убеђење вероисповедања, обављањем верских обреда, похађањем верске службе или наставе, појединачно или у заједници с другима, као и да приватно или јавно изнесе своја верска уверења.
  Dakle “svako” se odnosi na svakog građanina Srbije pa samim tim i na premijera, predsednika i vojne funkcionere…

  • UO Ateisti Srbije says:

   Da. Privatno.

   Član 11. Ustava:
   Republika Srbija je svetovna država.
   Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
   Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

   Nijedan funkcioner ne sme U ime države ili bilo koje državne institucije i UNUTAR državnih institucija da obavlja verske obrede. Za to služe crkve, dok su privanta vlasništva za bilo kakve zakonom dozvoljene radnje koje se nikog ne tiču.

   Država i državne institucije ne služe za privatne radnje i obrede.

 2. orangelatres says:

  Nas politicki vrh se samo bori za ”jednakost” i ”bratstvo i jedinstvo” svih gradjana Srbije! ”Jednakost”-da svi jednako mislimo i jednako verujemo;”bratsvo i jedinstvo”-da smo svi braca i da smo jedinstveni,al’ samo ako smo Srbi i pravoslavci; 😉

 3. Nenad says:

  Ovo bi trebalo objaviti posredstvom drzavnih medija, ovako se samo pravi jos veci haos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.