Vračevi i prizivači duhova

Izvor Telegraf: “PROKLINJEM ŽENU KOJA JE HTELA ABORTUS”: Teške reči sveštenika SPC posle afere u bolnici u Smederevskoj Palanci

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, sa užasavanjem reaguje na informaciju o uskraćivanju medicinski izuzetno opravdanog prekida trudnoće, pacijentkinji Zagi Stankić, u bolnici „Stefan Visoki” u Smederevskoj Palanci.

Ne samo da su lekari pogazili svoju lekarsku zakletvu i obavezu, već su direktno prekršili niz zakona i Ustav Republike Srbije, pozivajući se na to da prekide trudnoće ne rade na „crveno slovo”, tj. na verske praznike Srpske pravoslavne crkve (SPC). Izostanak hitne reakcije nadležnih, samo uvećava osećaj mučnine i nezadovoljstva zbog ovako čudovišne zloupotrebe prava pacijenata.

Da stvari budu gore, pokazalo se da ovi lekari, koji su sramota časne profesije kojoj eto pripadaju, ne samo da nisu usamljeni u svom primitivizmu, već da uistinu dele stavove i mišljenja koja propagiraju neki sveštenici SPC. Naime, protojerej-stavrofor, dakle viši sveštenik SPC, Zarije Zarić, u potpunosti je podržao ove sramne lekare i uz to, javno, na televiziji, bacio anatemu na sve žene koje se usude na abotrus. Ne ulazeći u to koliko je besmisleno pretiti čarolijama i crnom magijom racionalnim ljudima, smatramo gnusnim ovo javno ponižavanje žena i vređanje njihove ljudskosti i prava na donošenje odluka o svom telu. Ne postoje druge reči za Zarićev izliv primitivnog gneva i za njegove reči – „Prokleta bila ako ona bude optuživala lekare! Ja je proklinjem! Da ona njih optuži što nisu hteli na praznik da to urade! Pa imaju i oni u sebi pravoslavlje, Bog ih blagoslovio! Njoj nek Bog oprosti i da pameti da to više nikad ne uradi. To što je ona tražila, to je čedoubistvo! Ona hoće da ubije nevin plod i svaka čast tome lekaru koji ju je odbio”.

Podsetili bismo javnost i na to da, iako je prekid trudnoće u Srbiji regulisan zakonom, po pravilima struke i savremenim svetskim standardima, o tome da li će nekoj pacijentkinji biti urađen abortus, neretko odlučuju i sveštenici. To nije slučaj samo u referentnoj, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji, u Kliničkom centru Srbije, već u svakoj etičkoj komisiji sedi i sveštenik SPC. Predstavnika, recimo feministkinja, dabome nema.

Obavezni smo da javnost podsetimo i na to da ista ta crkva, SPC, kontracepciju takođe smatra abortogenim sredstvom, odnosno nečim lošim, premda to svoje nazadno, štetočinsko mišljenje ne iznose previše i prečesto javno. U isto vreme ne zaboravimo, u pitanju je verska zajednica, čiji sveštenici neretko, za odgovarajuću novčanu nadoknadu, prelaze preko sopstvenih kanona i izvijaju pravila do besmisla, sve uz „valja se” i uz potpunu nezainteresovanost države za sistematsko varanje i ponižavanje građana. Retki su primeri ponašanja koje odstupa od ovakvog užasnog obrasca. Ipak, ne mislimo da su svi sveštenici nemoralni i primitivni kao gospodin Zarić, pa bismo se javno zahvalili Dimitriju Kaleziću, protojereju-stavroforu i profesoru u penziji Bogoslovskog fakulteta, koji je, za sada jedini od sveštenika SPC, javno osudio kriminalno ponašanje lekara.

Ponašanje značajnog broja sveštenika, posvećenika jedne primitivne i anahrone škole mizoginije i ponižavanja, ne čudi nas. Ono što nas čudi i skandalizuje je to da u XXI stoleću, među lekarima u Srbiji ima i dalje onih koji će svoja privatna sujeverja, pretpostaviti etici, ljudskosti ili makar zakonu.

Zato insistiramo na brzoj i efikasnoj reakciji nadležnih. Zahtevamo hitno kažnjavanje svih umešanih lekara i osoblja, kao i izvinjenje oštećenoj pacijentkinji. Tražimo i hitno sklanjanje sveštenika i drugih nestručnih i neobrazovanih osoba, iz etičkih komisija i svih mesta sa kojih mogu svojim neukim, štetnim i primitivnim odlukama da ugrožavaju ne samo ljudska prava, već i zdravlje pacijenata. Nedopustivo je i neprihvatljivo da o pitanjima seksualnosti, trudnoće i prekida iste, odluke donose oni koji su se obavezali na celibat i nezasnivanje porodice. Nemoralno je i na mnogo načina sumanuto, da moralne lekcije dele predstavnici verske zajednice opterećene pedofilijom, seksualno-pervertiranim ponašanjem sveštenstva i bahatim bogaćenjem.

I zato, pozivamo vlast – Zaštitite građane, obuzdajte primitivce, neznalice i mrzitelje žena!

Potvrdite da smo u XXI, a ne u XI stoleću!

Podržite ljudska prava!

Ateisti Srbije,
Razum!

vracevi-i-prizivaci-duhova


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

One Response to Vračevi i prizivači duhova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.