Vranje krši Ustav, pa šta?

Udruženje „Ateisti Srbije“ osuđuje odluku gradskog veća Vranja da grad iz budžeta izmiri dug za grejanje od preko milion dinara, koji Eparhija vranjska ima prema JP Novi dom, i da svakog meseca plaća 56.390 dinara za grejanje crkvenih objekata.

Ovo je, nažalost, samo jedan u nizu mnogih akata kojima se, u gradovima i opštinama širom Srbije, narušava načelo sekularnosti i sprovodi klerikalizacija države u poslednjih 20 godina. Gradske vlasti Vranja, svakako, nemaju prava da plaćaju dospele dugove i izmiruju tekuće obaveze Eparhije vranjske. Taj novac im nije poveren za te svrhe. Takvi izdaci nisu predviđeni u usvojenom budžetu grada. Ne postoji nijedan zakonski osnov po kojem bi to smeli da rade, čak ni po spornom Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, čija ocena ustavnosti već skoro četiri godine čeka u Ustavnom sudu.

Podsećamo da SPC ne plaća porez, naplaćuje od vernika izuzetno visoke honorare za činodejstva, vraćena joj je imovina pre svih drugih, a upravo Eparhiji vranjskoj je nedavno vraćeno 784 hektara šume. SPC je jedna od najbogatijih i svakako najprivilegovanija institucija u Srbiji.

Sa druge strane, siromašnim građanima Vranja koji ne plate svoje račune se isključuju struja, voda i grejanje, a za njihove dugove im se plene pokretne i nepokretne stvari. Ako i ima viška novca u gradskoj kasi, sigurno je da bi prvo trebalo pomoći tim građanima.

Umesto toga, novcem tih istih osiromašenih građana se finansira jedna prebogata institucija i sam zahtev Crkve da joj grad plati račune je vrhunac bezobrazluka i bahatosti. Nisu svi građani Vranja iste veroispovesti, a ima i onih koji uopše nisu religiozni. Vernici i drugi građani koji žele da finansijski pomognu Pahomijevu Eparhiju su potpuno slobodni da to učine iz sopstvenog džepa, a to su mogli da učine i vranjski političari koji su glasali za ovakvu odluku. Ipak, najlakše je biti dobrovoljni davalac tuđih para.

Udruženje „Ateisti Srbije“


Pogledaj PDF: Vranje krši Ustav, pa šta?

Pogledaj PDF: Врање крши Устав, па шта?

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vranje krši Ustav, pa šta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.