„Živi krst“ – gradska opština Medijana

“Živi krst” u Nišu za mir i toleranciju

Unicefova Konvencija o pravima deteta, čiji je potpisnik i Republika Srbija, nedvosmislena je:

– dete je svako ljudsko biće koje nije navršilo osamnaest godina života;

– države su obavezne da svoj deci obezbede poštovanje svih prava i da spreče diskriminaciju i kažnjavanje, bez obzira na rasu, boju kože, pol, jezik, veroispovest, političko ili drugo uverenje, nacionalno, etničko ili socijalno poreklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rođenje ili drugi status deteta, njegovog roditelja ili zakonskog staratelja;

– u svim aktivnostima koja se tiču dece, a sprovode ih javne ustanove, najbolji interes deteta mora biti od prvenstvenog značaja;

– pravo slobodnog izražavanja mišljenja dece je neprikosnoveno i mora se poštovati i po pitanju savesti ili veroispovesti;

– nedopustivo je mešanje u privatnost, porodicu, dom ili prepisku deteta, kao što su nedopustivi i nezakoniti napadi na njegovu čast i ugled;

– dok je pod brigom roditelja, zakonskih zastupnika ili bilo koje druge osobe koja se brine o detetu, dete mora biti zaštićeno od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povređivanja ili zlostavljanja, zapostavljanja ili nemarnog postupanja, maltretiranja ili eksploatacije, uključujući seksualno zlostavljanje.

I tako dalje…

Kada u subotu, 5. oktobra 2013. godine, u 21 čas, deca u Nišu budu palila sveće, formirajući „živi krst“ u svojevrsnom verskom ritualu, po ugledu na starovekovne mnogobožačke prakse, kasnije često korišćene od strane totalitarnih, fašističkih i nacističkih ideologija, prethodno navedena i mnoga druga dečja prava, biće nepovratno pogažena.

Nedopustiva indoktrinacija dece odabrane kaznenom, prisilnom metodom „po 10 iz svakog razreda“, a koja se u srpskim školama kroz nastavu veronauke sprovodi već više od decenije, tako doživljava kulminaciju u bizarnom ritualu sahranjivanja sekualrne države, proslavom donošenja Milanskog edikta, dokumenta koji nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa gradom Nišom ili Republikom Srbijom.

Podilaženje bahatim nasrtajima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na dostojanstvo dece predstavlja najnižu tačku, ionako sveprisutnog, moralnog i ljudskog posrnuća čitavog društva. Atakovanje na decu, tu tako često isticanu „budućnost države“, u pokušajima da se programiraju kao lojalni sledbenici jedne verske zajednice, a uz pomoć organa lokalne i državne vlasti, predstavlja zločin bez presedana. Kršenje ustavnog principa sekularnosti od strane državnih i organa lokalne samouprave samo je jedno u nizu besprizornih gaženja odredbi koje bi trebalo da srpsko društvo svrstaju u red savremenih.

U najboljem stilu praćenja sličnih manifestacija iskazivanja apsolutne lojalnosti, kakve smo imali prilike da gledamo na snimcima iz nekih drugih delova sveta od pre 80 godina, i u Nišu će državni mediji učiniti sve da ovaj trijumf pravoslavne volje, bude ispraćen dostojno, kako sa zemlje, tako i iz vazduha. Trans verskog zanosa i zloupotrebe dece u kasnim večernjim satima, kada bi trebalo da su u svojim domovima, sa porodicama ili na spavanju, proširiće se tako čitavom Srbijom, oboženom, pravoslavnom i milanskom.

Trošak svega toga platiće, dabome, građani, na papiru sekularne, Republike Srbije, neko iz budžeta, neko tako što će biti prinuđen da igra ulogu još jedne sveće na simboličnom opelu za upokojenje sekularnosti, humanizma, kritičkog razmišljanja i dečjih prava.

Učešće u ovom bizarnom lobotomiranju neće, naravno, uzeti bolesna deca i ona deca koja čekaju donacije da bi mogla da odu na neophodne operacije. Za njih SPC nema ni vremena, ni razumevanja, a svakako nema ni potrebu za njima. To nije interesna grupa, već tek konkurencija koja može da ugrozi zahvatanja iz budžeta za sumanute manifestacije, luksuzni vozni park, kičerski šljašteće dvore, penzije i salone nepristojno skupih verskih đinđuva na ekskluzivnim lokacijama.

Bolesni im ne trebaju, samo zdravi i jaki, spremni da na mig nadležnog episkopa postanu delovi krsta nad odrom sahranjene države. Koga briga, sigurno bi i Isus radio isto tako… Valjda…

490x370_zivi-krst


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

42 Responses to „Živi krst“ – gradska opština Medijana

 1. Doktor says:

  Ljudi, stvarno serete za medalju i prtvarate se u komuno-fašističku sektu. Ateizmu kapa dole, ali ovo sranje koje vi propagirate je ideologija. Besomučno lažete, konstruišete, izvrćete i podmećete.

  • UO Ateisti Srbije says:

   Lep rečnik.

   Ali, šta smo tačno u ovom tekstu slagali, konstruisali, izvrnuli i podmetnuli?

   Navikli smo da je VAMA dovoljno da vam se samo tako kaže i vi da slepo i bez razmišljanja prihvatite, ali mi smo ateisti i mislimo svojom glavom, tako da nam ovakve izjave koje nisu podržane dokazima i činjenicama ne znače apsolutno ništa.

 2. Ateista says:

  Pozdrav!

  Bojim se da ste ovim člankom malo izmakli kontroli. Unosite previše emocija i nezrelog razmišljanja u svoj rad. Dok čitam ovaj članak, čini mi se kao da ga je pisalo dete koje je neko naljutio neposredno pred pisanje.

  Poštovao sam vas jer sam mislio da smo istomišljenici. Međutim, sve što radite jeste privlačenje pažnje i borba protiv svake forme autoriteta. Da u Srbiji nema religija, verovatno bi ste bili večita opozicija partiji na vlasti, samo da bi ste imali kome da prkosite.

  Puno mojih prijatelja su ateisti i, osim eventualnog razgovora o tome od kada smo ateisti i zašto, o tome nikada ne pričamo, niti pominjeno religiju sem kada neko ko je pripadnik jedne ne želi da priča o tome, što sam uvek dočekao sa dobrodošlicom i prijateljskim odnosom prema ideologiji te osobe.

  Treba da znate da postoji velika razlika između ateizma (smatram da viša sila ne postoji) i antiteizma (niko ne bi trebao da veruje u višu silu). Vi, gospodo, pripadate drugoj grupi po svakoj definiciji antiteizma. Prema tome, u ime ateista, molim vas da se ne izjašnjavate kao jedni od nas.

  • UO Ateisti Srbije says:

   Unosite previše emocija i nezrelog razmišljanja u svoj rad.” – naravno da smo emotivni kada je u pitanju zlostavljanje dece i njihovih nerazvijenih umova, postavlja se pitanje zašto VI niste? Šta je konkretno “nezrelo”?

   Međutim, sve što radite jeste privlačenje pažnje i borba protiv svake forme autoriteta.” – netačno. Sve što radimo je borba protiv kršenja principa sekularnosti i samim tim kršenja člana 11. Ustava Republike Srbije.

   Da u Srbiji nema religija, verovatno bi ste bili večita opozicija partiji na vlasti, samo da bi ste imali kome da prkosite.” – netačno. Da u Srbiji nema religija mi ne bismo ni postojali.

   Prema tome, u ime ateista, molim vas da se ne izjašnjavate kao jedni od nas.” – Da li neko može da bude antiteista a da nije ateista? Sapienti sat.

   Nismo svi antiteisti u ovom udruženju, neki su i samo ateisti. Borba protiv kršenja principa sekularnosti nije isto što i borba protiv religije. Mi se ne borimo protiv religije već isključivo protiv kršenja principa sekularnosti i samim tim kršenja člana 11. Ustava Republike Srbije. Kada ne bude više bilo kršenja principa sekularnosti i samim tim kršenja člana 11. Ustava Republike Srbije mi ćemo zatvoriti udruženje.

   • Trubar says:

    “naravno da smo emotivni kada je u pitanju zlostavljanje dece i njihovih nerazvijenih umova”
    Meni se čini da zlostavljanje ne podrazumeva nikakav vid dobrovoljnosti. Dakle, ako su deca, koju ste pomenuli, sama odlučila da učestvuju u tom ritualu i ako su se još i njihovi roditelji složili, ne vidim potrebu da ih u tome zaustavljate i još optužujete nekog da ih zlostavlja. Na ličnom primeru znam da crkva, čiji sam veći protivnik nego vi sami, nas decu nikada nije prisiljavala da joj se pridružimo u nekom ritualu. Obično su učenici koji u tome učestvuju sami o tome odlučivali i to vrlo često uz podršku roditelja koji su bili tradicionalni vernici. Oni, koje to nije zanimalo, nisu uopšte morali da se pojavljuju, što ja uglavnom nisam ni radio. Ako su vaša iskustva drugačija i ako pouzdano znate da se radi o PRISILJAVANJU, onda ih ispričajte i ja ću vam se pridružiti u osudama.

    • Dakle, ako su deca, koju ste pomenuli, sama odlučila da učestvuju u tom seksu sa profesorima i ako su se još i njihovi roditelji složili, ne vidim potrebu da ih u tome zaustavljate i još optužujete nekog da ih zlostavlja.

     Kada ta deca budu sposobna da shvate o kakvim gluopstima se radi onda možemo da pričamo o dobrovoljnosti, pod dodatnim uslovom da nisu već indoktrinisana kroz celo svoje detinjstvo.

     • Trubar says:

      “sama odlučila da učestvuju u tom seksu sa profesorima i ako su se još i njihovi roditelji složili”
      Navedi bar jedan primer koji će potvrditi da se ovo što si rekao ikada i igde na svetu dogodilo. Ako ne možeš, onda ova analogija sasvim nije na mestu.

    • Marko says:

     Deca ne mogu sama da odluče da učestvuju u verskim ritualima, jer taj ritual i te rituale ne mogu da razumeju kao ono što jeste, a to je indoktrinacija i nametanje jedne od bajki o svetu, a slaganje roditelja nije baš obećavajući faktor… i sami roditelji često mogu da rade stvari za koje su uvereni da su za decu dobre, a zapravo nisu. Recimo, za ovu decu bi u to vreme (21h) bilo korisnije da spavaju ili da čitaju neku korisnu knjigu, možda čak pogledaju i neku zanimljivu emisiju na TV-u, a ovako, učestvovaće u besmislici, koja uzgred budi rečeno, sa Nišom i Srbijom nema blage veze.

     To ko je veći protivnik crkve je sasvim irelevantno i očigledno ne samo apstraktno, nego i umišljeno. Kako ste protivnik crkve, a indoktrinacija dece uz nametanje jedne besmislene proslave po ugledu na mnogobožačke svetkovine smatrate ispravnim?

     Što se redovnih prisiljavanja tiče, očigledno ste prespavali prethodnih desetak godina i snimke proslava “školske slave”, obavezne manifestacije za sve đake u Srbiji, na kojima sveštenik seče kolač, osveštava prostor, prska decu “svetom vodicom” i na druge načine ih “ne prisiljava” da se pokore ritualima jedne verske zajednice.

     Morate razumeti da “neprisiljavanje” nikako ne ide u istu misaonu celinu sa “podrškom roditelja koji su tradicionalni vernici”, a u kontekstu dobrovoljnosti učešća u verskim obredima.

     Iskustva jesu drugačija, prema svedočenjima roditelja i dece iz Niša… dakle, pridružite se.

   • Krle says:

    ”Kada ne bude više bilo kršenja principa sekularnosti i samim tim kršenja člana 11. Ustava Republike Srbije mi ćemo zatvoriti udruženje.”

    Mislite na neku vrstu stend-baja? Ništa ne garantuje da se jednom uspešno uspostavljena praksa poštovanja principa sekularnosti i nekršenja iste iz nekog razloga neće ponovo prekinuti.

  • Marko says:

   Divno je znati da postoje i ljudi koje ni najmanje ne dotiče uticaj SPC na svakodnevni život u Srbiji… što dabome ni na koji način ne menja činjenicu da uticaj SPC na svakodnevni život u Srbiji biva sve izraženiji.

   Uzgred, ateizam je iskaz “ne verujem ni u jednog boga”, a antiteizam je protivljenje organizovanim religijama, a ne nekakva nebuloza tipa “niko ne bi trebao da veruje u višu silu”… svako ima pravo da veruje u šta god želi, samo što niko ne sme da nameće tu veru kao apsolutnu istinu i zakon.

 3. Doktor says:

  A odakle znate moje versko (ne)opredelenje? Ja to nisam otkrio i neću. A o kulturi govora, e tu ste poslednji koji imate pravo da prigovarate. Nemojte pored lažova da budete i licemeri. Možda sam i ateista. U svakom slučaju nisam ideolog. Problem kod vas nije ateizam već ideologija. Slagali ste sve, od reči do reči, u ovom saopštenju. Dobro sam informisan i znam kako će deca ići na proslavu. Niko ne ide na silu, sve je na dobrovoljnoj bazi kako roditelja tako i dece. Dakle, LAŽETE da neko nekoga tera na silu, da manipuliše i sl. Lažete i još osporavate ustavna prava ljudi (pravo roditelja da vaspitava svoje dete u skladu sa svojom verom, neverom, filozofijom). Vi biste da glumite nekakav Hitler jugen nadzor, da sudite šta ko sme a šta ne sme, da “štitite” decu od njihovih roditelja i od njih samih. Vaš stav prema ovoj proslavi? A koga zabole kurac za vaš stav!?

  • Marko says:

   A, znači ustavno pravo roditelja je da indoktrinira svoje dete verskim besmislicama? Sjajna “logika”…

   Kakva crna dobrovoljnost u “proslavi” u kojoj učestvuju i školaska deca, a “proslava” počinje u 21h? Koja dobrovoljnost u biranju po 10 dece iz svakog razreda? Dobrovoljnost je verovatno ono “Ti-ti-i-ti, vi ste dobrovoljci”?

   Uostalom, ako je već tako da “koga zabole kurac za naš stav”, šta ćeš ti ovde i to sa dve poruke, jadniče koji ne sme ni da stane iza sopstvenog opredeljenja?

   • Doktor says:

    Prijatelju, čoveče, druže, gospodine – shvati jednu stvar. NEMAŠ PRAVO da svoj pogled na svet proglašavaš jedino mogućim i da osuđuješ sve koji ne misle kao ti. To je klica fašizma. Ako je tebi nešto negativno i indoktrinacije, ne mora da to bude i svakom drugom. Ljudi su slobodni, kapiraš? Imaju pravo da osmišljavaju svoj život, u filozofsko i verskom smislu.

    Rekoh, obo drugo su samo tvoje tvrdnje – LAŽI. Sve je bazirano na dobrovoljnosti. Idi u Niš pa proveri, ako želiš.

    Pa mene, recimo, boli kurac šta vi mislite. Što reče “Ateista”, krivo mi je što predstavljate ateiste. Možda me se tiče pa se sekiram i zato sam ovde. A one ljude tamo u Nišu, koju budu bili na proslavi, njih zabole kurac za vaše mišljenje. Oni će tamo ići jer ŽELE.

    • Vi i ja nismo, niti možemo da budemo prijatelji.

     Imam pravo da proglašavam jedini validan pogled na svet jedinim validnim jer imam i činjenice koje to potvrđuju. To nije fašizam, to je razum. Ali to ne znači da niko “nema pravo da ima pogrešan pogled na svet“.

     Kao što svako ima pravo da veruje da je 2+2=7 i niko to ne može da mu zabrani. Ali jednostavno greši. Prosto.

     MI OVDE NE GOVORIMO O ODRASLIM OSOBAMA KOJE SVOJEVOLJNO U NEČEMU UČESTVUJU!!! Ovde se govori o maltretiranju NEDUŽNE dece! Nauči da čitaš!

     Ne znam šta te boli, ali od sada će ti komentari biti brisani. Završio si sa psovanjem ovde.

     • Trubar says:

      “Imam pravo da proglašavam jedini validan pogled na svet jedinim validnim jer imam i činjenice koje to potvrđuju. To nije fašizam, to je razum.”
      Svi smo mi svesni činjenica, prijatelju, naturalisti, humanisti, hrišćani, muslimani, budisti, fašisti, komunisti, adventisti, anarhisti, darvinisti, kreacionisti itd. Razlika je u tome što svi mi na različite načine povezujemo činjenice. Istina ne leži u činjenicama, već u skladu između njih. S obzirom na to da ih svaki čovek na ovoj planeti usklađuje drugačije, tvoja izjava koju sam citirao ima samo relativnu vrednost. Svako se, naime, može poslužiti njome i time ništa neće dokazati. Tvoja iluzija da si razuman i da zastupaš naučni pogled na svet potiče od pogrešnih premisa da biti ateist znači biti razuman i da nauka isključuje Boga. Ovde podležeš uticaju sve četiri vrste Bekonovih idola.
      Da je istina izvučena samo iz činjenica relativna stvar, pokazuje primer od rođenja slepog čoveka. Ti njemu možeš govoriti o bojama predmeta i talasnim dužinama, ali on za te stvari ne zna, te stoga ne može donositi zaključke koje donosiš ti. Da bi neko zaključio da su dva i dva četiri, taj mora znati šta je dva i šta je operacija sabiranja. Ateisti poput tebe ne misle, već znaju da verovati u Boga znači prkositi razumu i da nema dokaza za Njegovo postojanje, gnostici znaju da ne verovati u Boga znači prkositi razumu i oni znaju za praktičnu metodu spoznaje Boga i Njegovog dokazivanja. Kako je onda moguće da ateisti i gnostici istovremeno postoje na svetu?:)

      • Ti stvarno misliš da si toliko pametan? Iskreno? Pošto si se upravo nalupetao katastrofalnih gluposti.

       Razlika je u tome što svi mi na različite načine povezujemo činjenice.” – tačno. Neki ih povezuju PRAVILNO a neki ne. Šta ti tu nije jasno? Knjigu u šake, pravila logike… Aj polako.

       Istina ne leži u činjenicama, već u skladu između njih.” – ma nemoj? Da li si ti uopšte svestan značenja reči činjenica???

       S obzirom na to da ih svaki čovek na ovoj planeti usklađuje drugačije, tvoja izjava koju sam citirao ima samo relativnu vrednost. Svako se, naime, može poslužiti njome i time ništa neće dokazati.” – apsolutna glupost jer ja mogu da je opravdam logikom i činjenicama. Taj detalj uvek nekako zanemarite i krajnje bezobrazno pokušavate da izjednačite budalaštine sa činjenicama.

       Tvoja iluzija da si razuman i da zastupaš naučni pogled na svet potiče od pogrešnih premisa da biti ateist znači biti razuman i da nauka isključuje Boga.” – sad si i vidovit??? Moja sigurnost u činjenicu da sam razuman i da zastupam jedini ispravan pogled na svet nema nikakve veze sa ateizmom niti sa tim šta to znači već samo i isključivo sa pravilima logike i dokazanim naučnim činjenicama. To što ti nisi sposoban to da shvatiš je tvoj problem, ali ti ne daje za pravo da izmišljaš gluposti i ovakve neistine.

       “Ovde podležeš uticaju sve četiri vrste Bekonovih idola.” – čovek se zvao BeJkon, na engleskom Bacon. A za tvoju informaciju, ne podležem ni jednom. Ali, opet, nisi sposoban da shvatiš ČINJENICE i to je jako tužno, da ne kažem jadno, jer si toliko umišljen a u stvari samo glup.

       “Da je istina izvučena samo iz činjenica relativna stvar, pokazuje primer od rođenja slepog čoveka. Ti njemu možeš govoriti o bojama predmeta i talasnim dužinama, ali on za te stvari ne zna, te stoga ne može donositi zaključke koje donosiš ti.” – LOL, da nije tužno glupa budalaština, bilo bi smešno. Kakve to veze ima sa ISTINOM da je neki predmet crven bez obzira na nedostatak subjekta da detektuje tu talasnu dužinu? Predmet više nije crven zato što neko ne može da ga vidi? ma taj predmet ni ne postoji, čim JEDNA osoba ne može da ga vidi…

       Njegovi nedostaci NE MENJAJU ISTINU NITI ČINJENICE. One su OBJEKTIVNE. Kada to naučiš vrati se da razgovaraš sa odraslima i naučiš sledeće…

       Kako je onda moguće da ateisti i gnostici istovremeno postoje na svetu?“- da li si ti upravo pitao kako je moguće da postoje ljudi na svetu koji nisu u pravu? Ti si definitivno poremećen… Završili smo gubljenje vremena.

  • Ne znamo, ali eto nagađali smo na osnovu iznetih besmislica.

   Ako lažu učenici i roditelji koji su od škola dobili direktivu da je obavezno za đake da učestvuju na toj neustavnoj proslavi, ako lažu učenici i roditelji da su škole pravile spiskove đaka iz svakog razreda i tako određivali ko mora da ide na tu neustavnu proslavu, onda jesmo lažovi. Problem je u tome što oni ne lažu već lažete vi, zato se i krijete iza anonimnog nadimka jer nemate ni obraza ni hrabrosti da stanete iz svojih reči.

   A pošto Vas toliko zanima Ustav i ustavna prava, zašto ignorište činjenicu da se ovom proslavom kriminalno krši član 11. Ustava Republike Srbije?

   Očigledno Vas lično mnogo boli istina u našem stavu, ali to je već Vaš problem.

   • Doktor says:

    ODGOVORNO TVRDIM informacije vam nisu tačne. Možda vam je neko iste preneo, ali onda je taj neko vas slagao. U tom slučaju ste naivni i prenosite nerpoverene informacije – ponašate se potpuno suprotno svojoj paroli “protiv dogmi i neznanja”.

    • UO Ateisti Srbije says:

     Informacije su proverene.

     Prestanite da spamujete lažima. Od sada će Vaši komentari biti brisani.

  • zoRAn says:

   Citat: A koga zabole kurac za vaš stav!?
   ***

   Da se oslonimo na bibliju:

   1)

   Bog je od praha zemnoga stvorio Adama, sa sve kurcem.
   Kurac je, znači, božije delo.
   (A kad nekog zabole kurac, to znači da ga bol podseća na božije delo.)
   Bog tada vide da je Adamu kurac dokurčio, pa mu brže bolje izvadi jedno rebro i napravi Adamu družbenicu Evu. Zna se i zbog čega. Evi, naprotiv, kurac nije dokurčio!
   Onda je Eva počela da radja decu, sinove i kćeri.
   Sad dolazimo do dileme: Na svetu su samo roditelji i deca, otkud onda sav ostali svet?
   Odgovor je logičan: Braća su povadila božije kurčeve na svoje rodjene sestre, pa tako dodjosmo do današnjih sedam milijardi primeraka bratskog kurčevitog delovanja.
   Sve po želji boga i božijeg dela, kurca božijega.

   2)

   Po svim jevandjeljima biblije Juda je izdao Hrista rimskim legionarima.
   Ali, postoji i Judino jevandjelje, koga je crkva zabranila, jer se, Judino jevandjelje kurči sa svim ostalim jevandjeljima, pa kaže: Juda je najverniji, najodaniji Hristov prijatelj!
   Hristos je zamolio Judu, jer je samo u njega imao poverenje, da istog Isusa izda rimskim legionarima, kako bi Isus kao žrtva i kao iskupljenje svih grehova na svetu, napustio ovaj svet i preselio se u večnost! Tako nekako. Očigledno je da je Isusa zaboleo kurac za rimske legionare, za krst, za smrt, … kad je zamolio Judu za dobro božije delo.
   Malo kasnije, Isus je, sa sve kurcem, vaskrsao.

   3)

   Milanski edikt dao je krila hrišćanstvu, ali samo do 1054. godine. Tada se hrišćanstvo raspalo. Toliko snažna religija nije izdržala ni milenijum. I gle čuda, oba krila raspadnutog hrišćanstva danas slave ovaj edikt! Dve strane se kurče a logično je da se kurči samo jedna strana. Kako je vera u boga jača i od etike i morala, to je i kurčenje obe strane logično. Obe slave dan kada su stekli pravo da se raspadnu, jer, da nije bilo edikta ne bi imali razloga za raspad. A raspad je bio tragičan: ratovi, prvo krstaški, pa onda svi ostali, do današnjeg dana. Do igranja nogometa na Koranskom mostu!
   Sad, neko o ovome ima stav a nekog zabole kurac što onaj ima stav.
   Hrišćanski!

 4. Pera Kojot says:

  Sta tvrdis? Da nisu SEKULARNE SKOLE uzele ucesce u organizaciju ovog RELIGIOZNOG SKUPA ? I da se za ovaj RELIGIOZNI SKUP nece trositi pare iz budzeta SEKULARNE DRZAVE ?
  Ajde bezi i prestani da trujes ovaj narod.

 5. zoRAn says:

  Citat:

  1. Doktor says:
  04.10.2013. at 13:20:29
  A odakle znate moje versko (ne)opredelenje? Ja to nisam otkrio i neću. A o kulturi govora, e tu ste poslednji koji imate pravo da prigovarate. Nemojte pored lažova da budete i licemeri. Možda sam i ateista. U svakom slučaju nisam ideolog. Problem kod vas nije ateizam već ideologija. Slagali ste sve, od reči do reči, u ovom saopštenju. Dobro sam informisan i znam kako će deca ići na proslavu. Niko ne ide na silu, sve je na dobrovoljnoj bazi kako roditelja tako i dece. Dakle, LAŽETE da neko nekoga tera na silu, da manipuliše i sl. Lažete i još osporavate ustavna prava ljudi (pravo roditelja da vaspitava svoje dete u skladu sa svojom verom, neverom, filozofijom). Vi biste da glumite nekakav Hitler jugen nadzor, da sudite šta ko sme a šta ne sme, da “štitite” decu od njihovih roditelja i od njih samih. Vaš stav prema ovoj proslavi? A koga zabole kurac za vaš stav!?

  Citat: A koga zabole kurac za vaš stav!?

  ***

  Da se oslonimo na bibliju:

  1)

  Bog je od praha zemnoga stvorio Adama, sa sve kurcem.
  Kurac je, znači, božije delo.
  (A kad nekog zabole kurac, to znači da ga bol podseća na božije delo.)
  Bog tada vide da je Adamu kurac dokurčio, pa mu brže bolje izvadi jedno rebro i napravi Adamu družbenicu Evu. Zna se i zbog čega. Evi, naprotiv, kurac nije dokurčio!
  Onda je Eva počela da radja decu, sinove i kćeri.
  Sad dolazimo do dileme: Na svetu su samo roditelji i deca, otkud onda sav ostali svet?
  Odgovor je logičan: Braća su povadila božije kurčeve na svoje rodjene sestre, pa tako dodjosmo do današnjih sedam milijardi primeraka bratskog kurčevitog delovanja.
  Sve po želji boga i božijeg dela, kurca božijega.

  2)

  Po svim jevandjeljima biblije Juda je izdao Hrista rimskim legionarima.
  Ali, postoji i Judino jevandjelje, koga je crkva zabranila, jer se, Judino jevandjelje kurči sa svim ostalim jevandjeljima, pa kaže: Juda je najverniji, najodaniji Hristov prijatelj!
  Hristos je zamolio Judu, jer je samo u njega imao poverenje, da istog Isusa izda rimskim legionarima, kako bi Isus kao žrtva i kao iskupljenje svih grehova na svetu, napustio ovaj svet i preselio se u večnost! Tako nekako. Očigledno je da je Isusa zaboleo kurac za rimske legionare, za krst, za smrt, … kad je zamolio Judu za dobro božije delo.
  Malo kasnije, Isus je, sa sve kurcem, vaskrsao.

  3)

  Milanski edikt dao je krila hrišćanstvu, ali samo do 1054. godine. Tada se hrišćanstvo raspalo. Toliko snažna religija nije izdržala ni milenijum. I gle čuda, oba krila raspadnutog hrišćanstva danas slave ovaj edikt! Dve strane se kurče a logično je da se kurči samo jedna strana. Kako je vera u boga jača i od etike i morala, to je i kurčenje obe strane logično. Obe slave dan kada su stekli pravo da se raspadnu, jer, da nije bilo edikta ne bi imali razloga za raspad. A raspad je bio tragičan: ratovi, prvo krstaški, pa onda svi ostali, do današnjeg dana. Do igranja nogometa na Koranskom mostu!
  Sad, neko o ovome ima stav a nekog zabole kurac što onaj ima stav.
  Hrišćanski!

 6. Juda says:

  Dragi moji, pa vi ne uspeste da zaustavite formiranje živog krsta. Šteta, koliko za vas toliko i za prave teiste. Slave dan kada su ljubav, pravda i samilost pretvoreni u dogmu i rituale i sahranjeni na papire koje retko ko pogleda. Da su ih pogledali bar oni koji se tako glasno pozivaju na njih, ne bi posle otvaranja šljašteće trgovačke radnje došli da nas podsećaju na Isusove ideale. Nije mi jasno da li se svetovna vlast samo pretvara da ne primećuje tu nedoslednost ili u njenim redovima nema ljudi sposobnih da izvode pravilne zaključke, ili je pak crkvena vlast moćnija od svetovne te ovi moraju da ćute i prisustvuju?
  Bilo bi lepo okupiti ljude na istom niškom trgu i čitati im naglas poglavlje o velikom inkvizitoru iz Braće Karamazovih. Pitam se, koji bi procenat naroda to razumeo? I koliko njih, vernih hrišćana, shvata da je za cenu goriva potrošenog
  na dolaske “velikodostojnika” moglo da se nahrani onoliko ljudi koliko ih je formiralo živi krst?

  • UO Ateisti Srbije says:

   A ko je rekao da mi želimo da zaustavimo taj ritual?

   Crkva ima pravo da ga, o svom trošku, organizuje i pozove ljude koji će dobrovoljno da dođu. To nigde nismo sporili.

 7. Nereligiozni teist says:

  Постоји ли икаква могућност да атеисти и теисти у овој земљи ступе у савез како би се заједно супротставили религијским институцијама и покренули неки вид културне револуције која ће резултирати укидањем цркве? Под теистима овде подразумевам људе који не припадају ни једној вероисповести, не обожавају свеце, слике и кипове, не припадају ни једној религији, нису чланови никакве цркве или секте, не придржавају се ритуала нити ритуално обележавају црквене празнике. Мислим на људе којима је заједничко једино то што верују у Бога, безличног, универзалног, који припада свима и не захтева никакву посредничку администрацију у виду свештенства. Такође, мислим на људе који се баве различитим наукама али не налазе да је свет механичка творевина без духа и не сматрају да уплетеност Бога захтева икакву натприродност, тј. сматрају Њега за нешто најприродније. Да би све ово било јасније, мислим на људе који се од атеиста разликују само по томе што верују да је права наука отворена за све, а да је екстремни натурализам њена кочница те да се такав светоназор ни по чему не разликује од религије.
  Дакле, говорим о теизму који је велики противник догме, црквених организација, верског фанатизма и искључивости. Такав теизам у стању је да се делотворније одупре цркви него што то чини атеизам, јер одвајањем Бога од религије он одузима религијским установама сваку могућност да се позивају на Бога. Печат универзалности је, такође, оно што институционализована религија не поседује, за разлику од теизма одвојеног од религије. Црква одавно нема никакве везе са Богом. Потребно је народ уверити у то и тада ће она изгубити сваки ауторитет и потребу за постојањем.
  Има ли, дакле, међу вама оних који би се заједно са теистима борили за секуларну државу?:)

  • UO Ateisti Srbije says:

   Da. Nama ne smeta u šta neko veruje, niti je naše da se u to uplićemo, sve dok time ne ugrožava druge.

   Drugim rečima, mi apsolutno poštujemo član 43. Ustava Republike Srbije i jedino što zahtevamo je i da svi ostali poštuju član 11. Ustava Republike Srbije.

 8. Рајко Борић says:

  Подржавам ово и сва остала саопштења Удружења и сматрам их за глас разума. Једино, имам сумње у мотиве организатора шарене параде, не видим потребу да у беди трошимо буџетска средства за било какво парадирање па сам ту уздржан.

  Једина озбиљна замерка је да саопштења треба да буду писана ћирилицом. Ако инсистирамо на Уставу, треба да поштујемо све његове чланове, укључујући члан 10: “У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
  Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.”

  Службена употреба језика и писма је свака употреба језика и писма осим приватне. Значи, све што је јавно је и службено.

  • UO Ateisti Srbije says:

   Korišćenjem latinice omogućavamo svim građanima Srbije da pročitaju ali dodatno omogućavamo to isto i građanima drugih okolnih država.

   Zbog čega bismo uskratili građanima susednih država mogućnost da pročitaju naša saopštenja?

   Latinica i ćirilica su ništa drugo do oruđa za komunikaciju. Biramo, logično, oruđe koje nam omogućava da komuniciramo sa značajno većim brojem ljudi umesto da sami sebe ograničavamo bez ikakve potrebe.

  • Neko sa Zapada says:

   A gde stoji takva definicija “službene upotrebe”?
   Šta je sa novinama, knjigama štampanim na latinici? Jesu li one privatne?
   Šta je sa firmama, reklamama, web sajtovima?
   Zašto ne pišete recimo ovima http://www.stark.rs/ ovima http://www.idea.rs/ ili ovima http://www.jaffa.rs/ a prigovarate jednom udruženju građana na pismu? Nije li Udruženje, osim toga, ipak udruženje građana, privatnih lica, koje zastupa njihove privatne interese, a ne službeno telo?

 9. Рајко Борић says:

  – сви грађани Србије и околних држава, који се служе српским језиком, како год да га зову, умеју да читају ћирилицу

  – закон се промењује без обзира да ли се некоме чини практичан или не; да ли је прихватљиво да неко, кад жури, да прође кроз црвено или да узме из радње шта му треба а паре је заборавио? Зашто да себе ограничава без икакве потребе?

  – важније разлоге за писање ћирилицом овде не бих овде наводио, ко хоће, лако може да их потражи

  • UO Ateisti Srbije says:

   – сви грађани Србије и околних држава, који се служе српским језиком, како год да га зову, умеју да читају ћирилицу” – Da li smo igde rekli da se ograničavamo samo na srpski jezik? Nismo.

   Ponoviću poslednji put: Korišćenjem latinice omogućavamo i građanima okolnih država da pročitaju naša saopštenja.

   – закон се промењује без обзира да ли се некоме чини практичан или не; да ли је прихватљиво да неко, кад жури, да прође кроз црвено или да узме из радње шта му треба а паре је заборавио? Зашто да себе ограничава без икакве потребе?” – da, korišćenje latinice je isto što i ugrožavanje života u saobraćaju ili krađa… ovim je svaki dalji razgovor sa Vama završen.

   – важније разлоге за писање ћирилицом овде не бих овде наводио, ко хоће, лако може да их потражи” – nikakvi validni razlozi za korišćenje ćirilice ne postoje.

  • Marko says:

   Da pokušam da pojasnim nešto što izgleda izaziva nesporazum.

   U službenoj upotrebi, dakle u komunikaciji koju država ima sa građanima, ćirilica je zakonska obaveza. U komunikaciji NVO-a ili pak građana ka državi ili ka drugim građanima, ćirilica nije zakonska obaveza. Banalan primer su Vam i nazivi prodavnica, lokala, dnevne i nedeljne novine, televizijski kanali… dakle, sve to može da bude na bilo kom od oba pisma koja koristimo, dok je država dužna da na dopise, upućene bilo ćirilicom, bilo latinicom, odgovara ćiriličnim pismom.

   Dakle, zakon ne obavezuje ni privatne građane a ni NVO-e da koriste ćirilično pismo u komunikaciji prema bilo kom fizičkom ili pravnom subjektu u Republici Srbiji.

   Dodatno, veb-sajtovi nemaju apsolutno nikakvu zakonsku obavez da budu ćirilični, uključujući tu i sve tekstove objavljene na njima.

 10. Žarko says:

  Ja se kao veliki srbin koristim pismom koje nam je veliki sin naših naroda ostavio u amanet..Vuk Karadžić, a to je latinično pismo…

  http://sr.wikipedia.org/wiki/Srpska_latinica

 11. Рајко says:

  Цела ова спрдња са Миланским едиктом нема никакве везе са нама, што рече неко, отприлике: “сад више не мисле да смо глупи него то знају”. Подржавам је једино у мало вероватном случају да су проходи од туризма већи од укупних трошкова за манифестацију.

  Родитељи могу да воде своју децу на верске обреде осим ако тиме угрожавају њихово здравље, што контролишу социјалне службе. Претпостављам да основне школе не смеју да воде децу на верске манифестације осим изузетно, из едукативних разлога, уз дозволу родитеља и Министарства просвете.

  Занима ме колико има ефекта од саопштења удружења. У неким случајевима кршења устава би, можда, ваљало да удружење упути кривичну пријаву. Да ли то има смисла и да ли има друг члан, правник, драговољац да то напише?
  Неспорно је да се много свештенства свих религија понаша мафијашки бестидно трошећи присвојени новац на невиђени ликсуз; томе треба стати на пут али неће бити лако.

  Жарко, ако те занима како је створена латиница, предлажем да прочиташ:
  http://www.nspm.rs/kulturna-politika/da-li-je-vuk-tvorac-srpske-latinice-q.html?alphabet=c#yvComment57097
  Википедија је корисна алатка у природним наукама, код друштвених има много произвољности; у сваком случају треба проверити и другде.

  Марко, тумачење академика Радомира Лукића је следеће: Службена употреба језика и писма је свака осим приватне. Све што је јавно такође је службено.
  Па следи – ако инсистирамо на поштовању права и закона, онда треба да будемо доследни да то важи за све законе а не само оне који нам се свиђају.

  Неке друге учеснике у коментарима бих замолио да буду толерантнији у дебати и односу према традицији народа који живе у Србији. Треба пажљивије извагати шта су религије а шта традиција и обичаји. Са једне стране су верници, са друге атеисти, у средини неопредељени због којих се дискутује.

  • UO Ateisti Srbije says:

   Неке друге учеснике у коментарима бих замолио да буду толерантнији у дебати и односу према традицији народа који живе у Србији.” – slepo poštovanje nečega samo zato što je “tradicija” je, pored toga što je logička greška argumentum ad antiquitatem, jednako glupo, pogrešno i opasno kao i slepo poštovanje religije samo zato što je “religija”.

   Poštovanje se zaslužuje, ne zahteva se.

   • Prolaznik says:

    Poštovanje se zaslužuje, ne zahteva se. Ja kad se pojavim ispred nekog državnog šaltera, zahtevam poštovanje i insistiram da službenica prekine doručak van pauze…

 12. ariel says:

  Mahom citam ovde u Forumu izuzetno primitivne komentare!
  Clanak je fenomenalan, a Grad Nis se trudi svim silama da niska Deca odras
  taju u hriscansko-pravoslavnoj Indoktrinaciji! A to nije slucaj samo sa pra
  voslavnom Crkvom, na slican nacin se Deca bez svoje volje i zelje gaje
  u kriminalno-biblijskom duhu i kod Adventista! Njihov stav ne za
  nima Propovednike-Psihopate, bitno ih je kljukati Biblijom!

  Ateist!

 13. ariel says:

  Podjimo prvo od cinjenice…
  Da je George W. Bush bio protestantski Predsednik, koji je vodio nuklearni
  Rat u Iraku, pobio je 2.000.000 neduznih Iracana, i prosao je nesudjeno!!!
  Bill Clinton, bombardovao je Srbiju najgorim mixom nuklearnih Bombi, bio
  je biblijski Fanatik i ostao je takav! Ko je tukao Srbiju uzasnim Bombama?
  Biblijsko americki Hriscanin! I ta cinjenica se ne moze zakopati. Srbiju je
  tukao Hriscani, predan “Isusu Hristu”, “Bogu” i Bibliji!

  Ateist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.