Iskra sekularnosti

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, oglašava se povodom aktuelnih političkih procesa i njihovih posledica na šire društvene odnose.

Kao nevladina i nestranačka organizacija, tokom prethodnih sedam godina postojanja, u mnogo, čak previše navrata smo se susretali sa situacijama u kojima je kršen Ustav Republike Srbije, pre svega u vezi pitanja sekularnosti, odnosno svetovnosti. Listom, naš najveći protivnik u tom pogledu nije bila nijedna verska zajednica u Srbiji, već upravo vlast naše države. Političke elite na vlasti, beskrupulozno su godinama kršile postulate našeg najvišeg pravnog akta, gazeći civilizacijske principe sekularnosti i vraćajući našu državu u vremena srednjevekovne povezanosti sa crkvom.

U moru takvih dešavanja, bilo je gotovo nemoguće pronaći makar i jedan pozitivni primer, ili makar inicijativu za umanjivanje uticaja crkava, odnosno pre svega Srpske pravoslavne crkve (SPC), najveće verske zajednice, na politička, društvena, ekonomska i obrazovna pitanja naše države.

Godinama, delovalo je nemoguće da od bilo kog državnog funkcionera čujemo nešto poput:

„Srpska pravoslavna crkva je u korenu naše države i deo je tradicije i narodnih običaja. Granica je ustavno razgraničenje crkve i države i jasno odredjenje Srbije kao sekularne države. To znači da se crkve ne smeju mešati u rad i odlučivanje državnih organa, a posebno ne stavljati se iznad njih. Kao predsednik, neću koketirati s klerom, uvažavaću SPC i druge crkve i verske zajednice, a verska prava svakog stanovnika Srbije ću ravnopravno, prema zakonu poštovati.”

Danas, dok u Republici Srbiji traje kampanja kandidata za predsednika Srbije, ova izjava je izolovani, jedinstveni primer zalaganja za Ustav naše države. Taj jedini, jedinstveni primer zalaganja za ustavne norme, dolazi od Saše Jankovića, nestranačkog kandidata za predsednika Srbije.

Iako naše udruženje neće nikada odstupiti od svog nestranačkog i svakako nevladinog delovanja, osećamo obavezu i snažnu potrebu da podržimo gospodina Jankovića, iz mnogo razloga koji spadaju u ljudsku, moralnu valjanost i postojanost, a gde je i poštovanje Ustava, najvišeg pravnog akta naše zemlje.

Ne želeći da pozivamo bilo koga, pa ni naše članove da na naš nagovor glasaju za bilo koga, pa ni za gospodina Jankovića, zadržavamo pravo da istaknemo ovaj pozitivni, retki, dragoceni primer, koji nismo bili u prilici da uočimo kod bilo kog kandidata, funkcionera, državnika Srbije ni od 2009., od kada naše udruženje postoji, ali ni u godinama pre toga.

Gospodin Janković će, bez obzira na ishod predstojećih izbora, imati podršku, pažnju i zahvalnost našeg udruženja za ovaj jasni i hrabri stav, koji je u našem javnom diskursu retkost, a često i potpuna blasfemija.

Želimo da i drugi kandidati za predsednika države, ali i svi ostali funkcioneri, državni službenici i činioci u organima vlasti, prihvate napokon ustavne principe, civilizacijske tekovine i ponašanje i okrenu se savremenom pristupu pitanjima države i religije, na korist čitavog društva.

Za bolje sutra.

Ateisti Srbije.
Razum!


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Iskra sekularnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.