Pihtija razdora

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, ukazuje na bizarno, ali i duboko uznemirujuće ponašanje Mirka Bulovića, u određenim krugovima poznatog i kao episkop bački Irinej.

Naime, pomenuti Bulović, od ranije poznat racionalnoj javnosti kao mrzitelj Zmajevih dečjih igara, dečjeg smeha i uopšte radosti, ovih dana je otišao korak dalje u svom sumanutom krstaškom pohodu protiv svega što obične ljude čini srećnim i zadovoljnim.

Obrušio se ovaj put, svojim poznatim starovekovnim manirom, na Rumenačku pihtijadu, jednu od uobičajenih vojvođanskih narodnih svetkovina. Kao što je pre nekoliko godina napadao i pretio organizatorima Kobasicijade, ove godine je poseban pik odlučio da ima ka pihtijama.

Nakon što je prvo crkveni odbor u Rumenci pripretio organizatorima Pihtijade da ta svetkovina „sablažnjava” vernike, koji se „duhovno pripremaju za svetu tajnu pričešća i treba da miruju”, utisak je dodatno pojačao na krajnje sumanut način sam Bulović. Zapretio je organizatorima da će tokom održavanja Pihtijade, „paganske manifestacije”, kapije porte hrama biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Sve članove Upravnog odbora svetkovine će anatemisati (isključiti iz crkve), sveštenik im neće dolaziti u domove, a jedino će smeti da krste decu, koja „nisu kriva za greh i ludost roditelja.”

Na veliku žalost, ovo verbalno zlostavljanje i zastrašivanje Rumenčana je urodilo plodom, pa su organizatori nažalost odustali od svetkovine, zaplašeni možda manje besmislenim bajalicama ovog lošeg čarobnjaka, koliko problemima u svakodnevnom životu, koji potiču iz tragično velikog i jezivo štetnog uticaja SPC na prilike u našoj zemlji.

Zanima nas ipak, kao racionalne i ozbiljne ljude, kako to da se gospodin Bulović nijednom nije oglasio zbog pedofilije u SPC, koja se dešava bez obzira na dane posta, godišnja doba, crvena slova i mesečeve mene?

Takođe, zanima nas i koliko često, po danu ili satu, zvone mrtvačka zvona po nalogu prečasnog i premoralnog Bulovića, a zarad drugih paganskih, nehrišćanskih manifestacija koje praktikuje SPC – seče badnjaka, farbanja jaja, svećenja vodice, grobljanskih piknika sa elementima švedskog stola, ivanjdanskih venčića, pijukanja i kljucanja dece za Božić, bajanja vidovim travkama, turanja grančica u česnicu, bogojavljenskog plivanja u ledenoj vodi, đurđevdanskog opasivanja prućem?

Napokon, kako je Bulović obećao anatemisanje, tj. isključenje iz crkve onima koji jedu pihtije u vreme posta, a naše udruženje već godinama pokušava za naše članove koji su nasilno, kao deca kršteni, da izdejstvuje brisanje iz crkvenih knjiga, imamo za Bulovića predlog – Mi ćemo da jedemo pihtije, a on da nas anatemiše.

Ako uz to želi da u ponudu uključi i mrtvačka zvona, mi smo spremni da mu na taj plezir odgovorimo očitavanjem Njutnovih zakona, pravila genetskog nasleđivanja i osmotskih formula, da ne ispadne da nismo voljni da uzvratimo čast i da mi njega malkice plašimo, onim pred čim su njegove bajalice i dogme nemoćne – naukom.

Za razliku od njegovih besmislenih bajalica, iz našeg čitanja naučnih znanja, može i on da se okoristi, tj. nešto da nauči.

Rumenčanima bismo savetovali da ubuduće ne dopuste sebi da budu naivne žrtve Bulovićeve poslovične mrzovolje, mizantropije i lične bahatosti, već da žive svoje živote tako da u njima pronalaze i koriste sva lepa i razumna zadovoljstva, koja u današnja, često teška vremena mogu sebi priuštiti. Ko posti i ne želi da se raduje, ne mora da dođe.

Ateisti Srbije,
Razum!


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

5 Responses to Pihtija razdora

  1. Pingback: Broj 26 – Hronika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.