Muftijina nauka

Izvor Politika: “Šamar srpskoj nauci i obrazovanju”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, želi ovom prilikom da pruži bezrezervnu podršku akademiku Dušanu Teodoroviću, predsedniku Odbora SANU za visoko obrazovanje.

Akademik Teodorović je jedan od retkih intelektualaca u današnjoj Srbiji, a svakako i u samoj SANU, koji ima hrabrosti i snage da se bori sa vetrenjačama unižavanja akademskih znanja i zvanja. On je naime jedini predstavnik SANU, koji je otvoreno kritikovao upitne načine dobijanja visokoškolskih, čak doktorskih zvanja, čelnika sadašnje vlasti.

Jedini je predstavnik SANU, koji argumentovano, odlučno i snažno, brani dostojanstvo visokog obrazovanja, kritikom postavljenja doskorašnjeg glavnog muftije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muamera Zukorlića, na mesto predsednika skupštinskog odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Uz čitavu racionalnu javnost, koja je zgrožena ovim skandaloznim, političkim i koristoljubivim postavljenjem, dragoceno je to što i jedan istaknuti i uvaženi predstavnik SANU, reaguje.

Udruženje „Ateisti Srbije”, iskazuje mu punu podršku, ali i zahvalnost za napore koje ulaže u očuvanje odavno narušenog ugleda akademske i naučne zajednice u Srbiji. U isto vreme, mi takođe odlučno protestujemo protiv postavljenja gospodina Zukorlića na odgovorno mesto, na kom, iako naučno ništavan i obrazovno neadekvatan, on treba da odlučuje o naučnom napretku Srbije. Njegovo postavljenje smatramo užasnom uvredom za sve naučnike u Srbiji i način da budu dodatno poniženi i obesmišljeni. Postavljanje čoveka, čije školovanje za svoju suštinu ima negiranje nauke i promociju dogmi, primitivizma, neznanja i pokornosti pustinjskim kultovima, šamar je svakom naučniku i svakome ko bi i pomislio da se naukom bavi u Srbiji.

I zato, pozivamo državne organe, a pre svega trenutno najjaču parlamentarnu grupaciju, da skine ovu užasavajuću ljagu i sramotu sa Skupštine i sa Srbije uopšte. Tražimo da pod hitno na mesto predsednika skupštinskog odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo postave neku prikladniju osobu, a sa njenog mesta uklone ovog školovanog prodavca štetočinskih iluzija i mraka najgorih dogmi.

Neprihvatljivo je da o nauci odlučuje neko ko smatra da je čovek nastao božanskim uduvavanjem života u prašinu, neko ko smatra da nebo nad Zemljom drže stubovi, da su zvezde projektili za gađanje đavola, da je svemir geocentričan, Mesec svetiljka, Sunce pljosnata ploča, Zemlja pljosnata i nastala pre zvezda, da grad pada sa nebeskih planina, grom je delo anđela, kao i čitav niz drugih nenaučnih besmislica.

Sprečite to, zahtevamo u ime budućnosti naše države i njenog mesta među razvijenim nacijama!

Za razvoj nauke, za savremeno obrazovanje, za snažan tehnološki razvoj i za osnaženo informatičko društvo!

Podrška akademiku Teodoroviću!

Ateisti Srbije!
Razum!

muftijina-nauka


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

11 Responses to Muftijina nauka

  1. Pingback: Hronika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.