Akademija 28

Milan Purić, direktor
AKADEMIJA 28,
Nemanjina 28,
Beograd

Poštovani gospodine Puriću,

U proteklim danima, na više mesta u Beogradu, izlepljeni su plakati kojima izvesna Srpska istinska pravoslavna crkva (SIPC), poziva na „predavanje” na temu „Demokratska i boljševička seksualna revolucija, međunarodna jevrejska zavera i hrišćanska reakcija”. To „predavanje” planira da održi Nemanja Stanković, u krugu svojih sledbenika poznat i kao Akakije Utešiteljevski, „episkop resavsko-šumadijski i svesrpski“, u Vašoj ustanovi, u subotu 3. septembra ove godine.

Sa plakata saznajemo i to da je namera pomenutog Stankovića da govorom mržnje, svojstvenim radikalnim vernicima, napada LGBT populaciju i širi antisemitizam. Kako smo uvereni da se organizacija ovog događaja nije mogla dogoditi sama od sebe, tj. bez toga da ste Vi i ustanova na čijem ste čelu obavešteni, nadamo se da ste svesni preuzimanja dela odgovornosti za ono što bi pomenuti Stanković i pripadnici njegove organizacije govorili. Podsetili bismo Vas i na to da je pomenuti radikalizovani monah, bio organizator i takozvanog „Svetolazarevog pravoslavnog kampa“, u kojem su deca nosila uniforme i učena su da pucaju iz pušaka, kao i na to da ima dugu istoriju agresivnog ponašanja, odnosno pravoslavnog zilotizma.

Smatramo, ne samo kao Udruženje „Ateisti Srbije”, već pre svega kao zabrinuti i odgovorni građani, da je nedopustivo promovisanje primitivnih, agresivnih, šovinističkih i diskriminatornih ideja u javnosti. Stoga smatramo nedopustivim i to da se pomenutom Stankoviću i njegovoj grupaciji, omogućava da korišćenjem prostora Vaše ustanove, širi govor mržnje i dogmatskim pristupom, odnosno neznanjem pretočenim u mržnju, napada LGBT populaciju i širi antisemitizam.

Očekujemo da najavljeni događaj otkažete i pokažete da je eventualna zarada od izdavanja prostora, manje važna od elementarnog poštenja, ljudskog morala i odbijanja promovisanja mržnje i nasilja.

U uverenju da naš apel neće ostati bez odgovora,

Sa poštovanjem,

UO Udruženja „Ateisti Srbije”

akademija28


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.