Na kafu kod Gavrilovića

U utorak, 3. jula 2012, budući predsednik Vlade, Ivica Dačić, bio je kod poglavara SPC, Miroslava Gavrilovića, u toj nevladinoj organizaciji poznatog i kao Irinej. Dačić je od Gavrilovića zatražio blagoslov za sastavljanje Vlade Republike Srbije. „Zatražio sam blagoslov za sastav Vlade, što je u interesu svih građana koje god da su vere ili mišljenja“, rekao je, sasvim pogrešno, budući predsednik Vlade novinarima u Patrijaršiji.

Da li je tom neistinom gospodin Dačić pokušao da ubedi samog sebe ili, pak, sve građane Srbije, nije nam poznato. Moguće je i da je takvom neistinom samo pokušao da opravda orden Belog anđela, koji je od SPC dobio za nepoštovanje ljudskih prava i za diskriminaciju građana Srbije na osnovu njihove seksualne orijentacije i to rame uz rame sa Gačićem (Pahomijem) optuženim za pedofiliju, koga SPC i dalje štiti od ruku pravde i zakona.

Danas, 9. jula, predsednik svih građana Srbije, a ne samo dela sujevernih, magistar Tomislav Nikolić, prateći neustavni trend svog koalicionog partnera, razgovarao je, takođe, sa Miroslavom Gavrilovićem u Patrijaršiji. Nije poznata tema razgovora između ovih predstavnika „duhovne“ i svetovne vlasti, ali je očigledno da Nikolić u prethodnoj poseti Gavriloviću, 4. juna, nije uspeo da dobije dovoljno magičnih saveta ili možda tadašnje bajanje Gavrilovića nije bilo dovoljno uspešno, pa mora da se ponovi.

Postupak predsednika Vlade i predsednika jedne, barem na papiru, sekularne države, kakva bi trebala da je i Srbija, u suprotnosti je sa zanemarenim članom 11. Ustava Republike Srbije koji, podsećamo, glasi:

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Crkveni predstavnici nemaju nadležnosti da na bilo koji način utiču na sastav i formiranje Vlade Republike Srbije, kao ni na formiranje predizbornih ili postizbornih koalicija, a državni organi ne smeju da se konsultuju sa bilo kojom verskom zajednicom u vezi sa bilo kakvim državnim radnjama, procedurama ili odlukama. Privatno, ljudi iz vlasti to mogu da rade, ali u ulozi državnih službenika, ne.

Nije u interesu građana Srbije da se njihovi predstavnici ponašaju iracionalno i da krše Ustav. U interesu građana je da je vlast odgovorna, racionalna i funkcionalna. Konsultacije sa ljudima koji veruju u govoreće goruće grmove, zmije koje govore i leševe koji leče i koji veruju da bajanjem mogu da reše probleme nezaposlenosti, korupcije, kriminala i siromaštva sigurno nisu najmudrija odluka, niti mogu građanima Srbije da pomognu na putu ka boljem, bolje reći normalnom, životu.

Kao racionalni, ozbiljni i odgovorni građani ove zemlje, zahtevamo od izabranih predstavnika naroda da prekinu sa štetnom praksom dodvoravanja vernicima i predstavnicima određenih verskih zajednica i da se posvete poslovima zbog kojih su i izabrani, a čiju realizaciju su nam zdušno obećavali i tokom ove predizborne kampanje, kao i tokom svih prethodnih.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.