Pravoslavni Univerzitet u Beogradu

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Univerzitet u Beogradu je državna, obrazovna institucija i u statutu ovog Univerziteta, u članu 9 tačka 1 stav 7, nedvosmisleno stoji: „u skladu sa zakonom, na Univerzitetu i visokoškolskim jedinicama u njegovom sastavu nije dozvoljeno ni versko organizovanje ili delovanje“. Dakle, reklo bi se da problema nema. Država je sekularna i odvojena od religije, pa je, samim tim, i jedna državna institucija, kao što je Univerzitet u Beogradu, takođe sekularna i odvojena od religije.

Ah, da, zaboravio sam prvi deo pomenutog stava 7 iz tačke 1 člana 9 statuta, gde dvosmisleno piše: „Osim u kontekstu delatnosti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i obeležavanja verskih praznika“. Genijalno, zar ne? Na Univerzitetu u Beogradu nije dozvoljeno versko organizovanje i delovanje, dakle, svi su jednaki, osim onih pravoslavnijih, pardon, jednakijih od ostalih. Za njih ovo pravilo ne važi. Za njih Ustav Republike Srbije ne važi. Za njih ne postoji ni Ustav, ni zakon, a Dositeja mi, ni razum. Za njih samo postoji otvorena, protivustavna dozvola u samom statutu Univerziteta, da rade šta god i kako god hoće. Oni mogu da određuju Ministarstvu prosvete koje će predavače da postave, oni mogu da diskriminišu studente Univerziteta ucenom, za upis neophodnim, blagoslovom nekog neobrazovanog popa. Oni, čak, mogu da uguraju isključivo religioznu i neobrazovnu instituciju u sam Univerzitet. Oni mogu sve!

U ime udruženja građana „Ateisti Srbije“, poslao sam prethodnom rektoru, Branku Kovačeviću, zatim šefu kabineta, Dijani Čeperac, rukovodiocu sektora za pravne i kadrovske poslove, Branki Terzić, i PR-u Marjanu Nikoliću pismo u kome smo im skrenuli pažnju na činjenicu da je statut Univerziteta protivustavan i da Pravoslavni Bogoslovski fakultet diskriminiše studente Univerziteta na osnovu njihove veroispovesti (http://ateisti.com/otvoreno-pismo-beogradskom-univerzitetu/). Odgovora nema. Podneo sam i zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti statuta Univerziteta (http://ateisti.com/pravoslavni-bogoslovski-fakultet/). Odgovora nema.

Tačnije, odgovor smo svi mi dobili 29. maja 2012. u 17.10 č. (B92) kada je sednici povodom izbora novog rektora i prorektora Univerziteta u Beogradu prisustvovao Miroslav Gavrilović u ulozi poglavara te jedne, jedine ispravne, jednakije od drugih, državne religije. Sa blago zabrinjavajućim osmehom, čestitao je novoizabranom rektoru i, verovatno, tiho dogovorio sa njim nastavak kršenja Ustava Republike Srbije, nastavak diskriminacije studenata Univerziteta u Beogradu po verskoj osnovi i nastavak nasilne sistematske indoktrinacije i nametanja jedne religije iznad svih ostalih i, što je najgore, iznad razuma, logike i obrazovanja.

Dobrodošli na sekularni Univerzitet u sekularnoj Srbiji. Ako ste dokoni, pročitajte Ustav koji više ni za ukras ne služi.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

9 Responses to Pravoslavni Univerzitet u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.