Osveštani Tomb Raider

Izvor: Mondo “Patrijarh: Sahraniti Teslu u Hramu svetog Save”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, sa razočarenjem reaguje na još jedan pokušaj zloupotrebe posmrtnih ostataka Nikole Tesle, ovaj put u režiji trenutnog predsednika države, Tomislava Nikolića.

Nikolić se, naime, susreo sa Miroslavom Gavrilovićem, sadašnjim rukovodiocem Srpske pravoslavne crkve (SPC), da bi razgovarali o obnovi Hrama Svetog Save, jednog od najvećih spomenika otimanja novca od naroda, bahatosti i kiča u savremenoj srpskoj istoriji. Na tom sastanku, na kom je Gavrilović nastupio pod pseudonimom Irinej i sa titulom patrijarha, razgovarali su i o neprekidnoj želji SPC da otuđi posmrtne ostatke velikog srpsko-američkog naučnika Nikole Tesle i da ih protivno njegovoj želji i željama njegovih naslednika, sahrani u porti svog megalomanskog spomenika besmislu.

Takođe, na sastanku je predsednik svih građana, zatražio da se još snažnije u završne radove, na zdanju koje se aktivno gradi već neverovatnih 30 godina, uključe domaći privrednici i pojedinci, s obzirom na to da se, kako on smatra, radi o obnovi simbola jedinstva i duhovnosti srpskog naroda.

Obavezni smo da predsednika države podsetimo još jednom da je po Ustavu, Republika Srbija sekularna država, u kojoj bi crkve morale biti odvojene od državnih institucija. Takođe, obavezni smo da ga podsetimo da on nije predsednik Srba, već predsednik Republike Srbije, države svih naroda koji u njoj žive. Ukoliko mu je stalo do duhovnosti, slobodan je da kao privatno lice pomaže SPC na svaki način koji smatra potrebnim. Kao predsednik, ne sme da favorizuje jednu versku zajednicu, ili jednu nacionalnu zajednicu, u odnosu na ostale.

Što se tiče posmrtnih ostataka Nikole Tesle, njima jeste mesto u hramu. Oni zato i stoje u hramu nauke, Muzeju Nikole Tesle, prema željama Teslinih naslednika.

Ukoliko je predsedniku Nikoliću već do bavljenja posmrtnim ostacima, predlažemo mu da taj neobični hobi i fascinaciju, u saradnji sa SPC otelotvori tako što će u portu Hrama Svetog Save preneti posmrtne ostatke Gojka Stojčevića, alijas patrijarha Pavla. Pomenuti je mnogo više zadužio SPC svojim delanjem, nego što je to Tesla ikada učinio. Pomenuti Stojčević je, štaviše, bio svedok i saučesnik najvećeg dela od tih 30 godina izgradnje i otimanja novca od naroda, za ovaj “Skadar na Bojani” smešten na vračarski plato. Pomenuti patrijarh SPC je upravljao milionima koji su od građana neustavno oteti doplatnim markicama za ovaj bizarni spomenik sujeverju, u vremenu u kom je ostatak društva propadao. Pomenuti Gojko Stojčević je beskrupulozno i bez griže savesti prihvatao novac, kojim su mogle da se izgrade ili obnove bezbrojne škole, pozorišta, muzeji, biblioteke širom Srbije.

Zato, on pripada enterijeru i eksterijeru Hrama Svetog Save. On je simbol te duhovnosti.

Nikola Tesla tu ne pripada. Čovek koji je čovečanstvu doprineo izumima koji su poboljšali i koji i danas unapređuju živote milijardi ljudi širom planete, nije zaslužio da se sa njegovim posmrtnim ostacima igraju sujeverni, neobrazovani i primitivni ljudi, zarad malo populizma i demagogije.

Stoga, ostavite Teslu, uzmite Gojka.

I neka vas ne brine to što je Stojčević izrazio želju da bude sahranjen u manastiru Rakovica. Kakve veze imaju njegove želje? Nije ni Tesla tražio da ga sahranite u porti crkve, njegovi potomci se tome protive, pa biste ipak to da uradite.

Ateisti Srbije,
Razum!

13348961_10208441118918431_1935673977_n


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Osveštani Tomb Raider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.