Preobraćenje Beograđana

Izvor: RTS “Beograd obeležio svoju slavu Spasovdan”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, sa razočarenjem ukazuje na nastavak kršenja Ustavnog i zakonskog principa sekularnosti u glavnom gradu Republike Srbije, Beogradu.

received_10208506304668034

Naime, dana 9. juna, još jednom će građani Beograda biti prisiljeni da budu kolektivno identifikovani kao pripadnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), a uobičajeni život radnog dana će još jednom biti sputan litijom koju sponzoriše, podržava i promoviše gradska vlast. Tog dana, u gradu se na račun i u ime svih građana, proslavlja verski praznik SPC, Spasovdan, koji je proglašen „gradskom slavom” Beograda.

Zanemarivši sav besmisao prevođenja intimnog, porodičnog praznika pripadnika SPC, na čitav jedan grad, ukazujemo još jednom da je u pitanju neustavno kršenje principa sekularnosti i diskriminacija svih onih koji nisu pripadnici SPC.

Ukazujemo i na katastrofalan diskriminatorni stav tzv. „domaćina slave”, pomoćnika gradonačelnika Beograda, Borka Milosavljevića, koji je rekao da je Spasovdan praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike i praznik koji praznuju svi. Šokirani smo neznanjem gospodina Milosavljevića, za koga bismo očekivali da je makar elementarno informisan, te da zna da ovaj praznik SPC, nije praznik pripadnika drugih verskih zajednica, kao ni ateista. Prisiljavanje građana da se identifikuju kao pripadnici jedne verske zajednice, užasavajući je čin, za koji smo bili ubeđeni da pripada mračnoj prošlosti i nekim totalitarnim sistemima.

Da stvari budu još gore, ova iz budžeta grada, koji pune svi građani osim verskih zajednica, organizovana svetkovina, blokiraće centralne gradske saobraćajnice i ugroziti normalan život građana, tokom nekoliko časova.

Tačnije, u vremenu prolaska litije, od 10.00 do 15.00 časova, iz Knez Mihailove ulice biće uklonjeni svi pokretni objekti. Biće ukinuta i taksi stajališta u Kolarčevoj ulici i na Terazijama. Zabranjeno će biti parkiranje u ulici Admirala Geprata od Dobrinjske do Kneza Miloša i u Dobrinjskoj od Kraljice Natalije do Admirala Geprata. Na taj način, jedna od svetkovina SPC, jedne od verskih zajednica u Republici Srbiji, postaće obavezna i ograničavajuća za sve građane Beograda, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom i sa zakonima naše države.

Pozivamo stoga čelnike Beograda da prestanu sa praksom neustavnog i nezakonitog finansiranja i organizovanja svetkovina SPC, verske zajednice oslobođene poreskih, budžetskih obaveza. Pozivamo ih i da ako im je već stalo da pokažu, simbolično, da Beograd ima sposobnost podizanja iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, da na tome porade konkretno, a ne kroz beskorisne, a skupe molitve čelnika SPC. Pozivamo ih da vrate nehumano i nemoralno otuđene materinske i dečije dodatke i da se posvete poboljšanju obrazovanja beogradske dece. Pozivamo ih da novac i napore koje izdvajaju za isprazno a preskupo sujeverje na ulicama prestonioce, ulože u škole, biblioteke, učila i slanje talentovanih đaka na međunarodna takmičenja.

Samo tako, možete očekivati da Beograd bude spasen. Spasen od mraka neznanja, primitivizma, sujeverja, predrasuda i bacanja novca na beskorisne magijske rituale, koji pripadaju davnoj prošlosti čovečanstva.

Ateisti Srbije,
Razum!


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

8 Responses to Preobraćenje Beograđana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.