Raspisan tender za genitalno sakaćenje 180 dečaka na teret budžeta

Uprkos tome što smo bili uvereni da se neke pojave danas mogu pronaći samo na marginama istorijskih udžbenika, ili u horor-pričama i filmovima, stvarnost nas je ponovo demantovala. Naime, lokalna samouprava Novog Pazara je raspisala konkurs za javnu nabavku za uslugu suneta (ritualnog verskog genitalnog sakaćenja) 180 nedužnih dečaka [1].

Teško je izdvojiti samo nekoliko detalja koji ukazuju na apsolutnu i potpunu monstruoznost i bizarnost same usluge i pratećeg kršenja principa sekularnosti, ali pokušaćemo da izdvojimo one ključne:

1) U pitanju je verski obred koji se plaća iz opštinskih budžetskih sredstava, što je direktno i flagrantno kršenje principa sekularnosti, pa samim tim drastično kršenje člana 11. Ustava Republike Srbije.

2) Pomenutim verskim obredom se na nasilan način vrši genitalno sakaćenje dece, dečaka mlađih od 18 godina, koji nemaju mogućnosti da odbiju pomenutu uslugu niti da, a to je i najvažnije, obrnu i povrate normalno stanje ako to ikada u životu požele.

3) Ovim postupkom, u kome učestvuju zajedno lokalna samouprava kao reprezent civilne, građanske vlasti i predstavnici jedne verske zajednice, aktivno se podstiče indoktrinacija dece, što je u suprotnosti ne samo sa elementarnim ljudskim pravima, primenjivim i na decu, već i sa osnovnim načelima humanosti, koja je navodno ključna stavka u svakoj religiji.

Dodatno opor ukus ostavlja, u najmanju ruku licemerna, izjava pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara, Faruka Suljevića, koji čitav ovaj necivilizacijski, nehumani i svakako nesekularni čin predstavlja kao vid pomoći socijalno ugroženim dečacima, zanemarujući dabome sve etičke i medicinske razloge koji su suprotstavljeni ovakvoj praksi genitalnog sakaćenja [2][3][4][5][6][7].

Čak i ako bismo iz nekog razloga zanemarili to da je medicina odavno razrešila eventualne dileme vezane za prednost obrezivanja kao takvog, ostaje ključno, neporečivo pitanje nasilja nad decom. Pomenuti dečaci nisu odrasle, razumne osobe koje žele da se podvrgnu obrezivanju zbog eventualnih medicinskih indikacija, već su samo nove žrtve verske indoktrinacije, zatucanosti i zloupotrebe, samo novi regruti u nikada prekinutim verskim ratovima, u kojima je tako važno, tako čudovišno bitno, postaviti tapiju na decu, što je moguće mlađu, svakako.

Nedopustivo je da i danas, u 21. veku, veku saznanja, napretka i razbijanja dogmi, mi i dalje dopuštamo da se vrši ovakvo zversko nasilje nad decom, a pod opravdanjem da roditelj, otac dabome, može da odluči o ovakvom unakažavanju, vođen logikom da je dete njegovo, da ga je on napravio, da ga on stoga može i ubiti, pa je onda malo seckanje evolutivno razvijenog zaštitnog parčeta kože izvan svake diskusije. Jedina usluga koja ovde postoji, zapravo, jeste podilaženje zatucanim i tragično štetnim verskim vođama i istovetnim praksama koje promovišu.

Očekujemo i zahtevamo brzu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa, toliko puta javno zavetovanih na zaštitu najvećeg bogatstva koje imamo, naše dece. Dopustite ovoj deci da ne budu zloupotrebljena od jedne, u ranom srednjem veku zarobljene, verske zajednice i dopustite im da odrastu slobodni od indoktrinacije, nametanja dogmatskih neistina i nehumanog genitalnog sakaćenja! Na to ste obavezni kao ljudi, roditelji, ali pre svega, kao državni službenici obavezani da poštuju Ustav i zakone sopstvene države, kao i međunarodne konvencije o zaštiti prava dece. Povucite napokon crvenu liniju koja će razdvojiti religiju kao ličnu stvar odraslih ljudi i nasilje nad decom kao problem celog društva. Zaštitite mlađe od 18 godina od ovakvih nepovratnih hirurških zahvata, koji služe ničemu drugom nego obeležavanju i svojevrsnoj stigmatizaciji.

sunet


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

7 Responses to Raspisan tender za genitalno sakaćenje 180 dečaka na teret budžeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.