Slavsko žickanje

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, želi da se obrati javnosti, u vezi sa incidentom u beogradskoj Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić”.

Kao što se već moglo čuti i pročitati u medijima, u ovoj školi je, kao nažalost i u mnogim drugim školama u našoj državi, uobičajeno da se verski praznik Srpske pravoslavne crkve (SPC), Sveti Sava, proslavlja verskim obredom koji obavlja neko od sveštenika. Podsetićemo još jednom na to da je sasvim protivno Ustavu Republike Srbije (član 11.), kao i civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u Prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima. Da stvari budu gore, kako smo svi obavešteni, u ovom slučaju je od dece dva razreda, proglašene za bizarne „domaćine slave”, traženo da donesu po sto dinara, da bi sveštenik SPC bio plaćen.

Zanemarujući čak i elementarna učenja o skromnosti, koja navodno propagira i SPC, ostajemo zaprepašćeni time da se, uz flagrantno kršenje Ustava, sada u javnoj, državnoj osnovnoj školi, legitimizuje i primitivna praksa žickanja novca, uvrežena među sveštenstvom SPC. Uobičajeno „daj koliko daš, ali niko ne daje manje od…”, koje je svakodnevna pojava pri verskim obredima SPC, sada se maligno širi i na decu, maloletnike, od kojih se očekuje da finansiraju sveštenika SPC, pripadnika povlašćene kaste u srpskom društvu. Kao da nije dosta to što SPC ne plaća porez i ne puni budžet države, kao da nije dosta to što iz tog istog budžeta prihoduju oko 8 miliona evra godišnje samo na račun toga što su crkva, sada bi da reketiraju i decu. Oni kojima mi, redovni i obavezni punjači budžeta, plaćamo penziono i zdravstveno osiguranje, sada bi da se još snažnije obruše na jednu od svojih omiljenih meta, decu.

Uz zadovoljstvo što se ovim povodom ipak oglasilo i Ministarstvo prosvete, ističemo i da reakcija tog ministarstva nije adekvatna situaciji, kao i štetnom i štetočinskom trendu. Osim nezadovoljstva samim činom žickanja novca od dece, a za sveštenika privilegovane crkve, ministarstvo nije učinilo ništa da stane na put štetnoj i primitivnoj pojavi uvođenja verskih obreda u škole. Štaviše, ministarstvo se složilo sa verskim obredima, ali ne i sa plaćanjem sveštenika, bez prethodne saglasnosti službi ministarstva. Stiče se utisak da je ovo prostačko zavlačenje prstiju u džepove đaka, sprečeno samo zgražavanjem javnosti, a ne zbog odlučne akcije ministarstva.

Smatramo skandaloznim to što država, oličena u Ministarstvu prosvete i resornom ministru Šarčeviću, zapravo podržava uvođenje primitivnih, štetnih, sa prosvetom i obrazovanjem nespojivih vradžbina i mađijanja, u institucije koje i morale biti hramovi znanja i kritičke misli, a ne dogmi i bajalica.

Zahtevamo zato od Ministarstva prosvete i od nadležnog ministra, da smesta okončaju ovu štetnu praksu, ne samo u Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić”, već u čitavom prosvetnom sistemu. Deo obaveza prosvetnih radnika je i da vaspitaju decu, uz učenje i obrazovanje mladih umova. Taj zadatak, jedan od najodgovornijih u svakom savremenom društvu, potpuno je omalovažen i obesmišljen, dovođenjem sveštenika, simbola dogmi, neznanja, korupcije i zelenašenja u javne škole. Taj zadatak je u potpunosti uništen, onda kada se dopusti da se deca reketiraju, za potrebe dodatnog neoporezovanog bogaćenja povlašćene, od zakona i morala izuzete grupacije građana ove navodno svetovne države.

Sprečite to, gospodine Šarčeviću. Stanite na put zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva. Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišjotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika.

Zaštitite Vuka, Dositeja, Orfelina i decu kojoj bi morali biti uzori, od brutalnih nasrtaja zelenaša i lihvara u mantijama.

Učinite to. Ispravite makar deo zla načinjenog deci, jer već je kasno za sprečavanje štete. Sada je moguće samo je umanjiti.

UO Udruženja „Ateisti Srbije”.

Izvor Blic: ĐACI PLAĆAJU POPA ZA ŠKOLSKU SLAVU Od učenika traženo po 100 dinara za dolazak sveštenika!
Izvor RTS: Sveštenik ipak bez đačkog dinara, polemika direktorke i ministra


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.