Otvoreno pismo – OŠ Radomir Lazić, Azanja

Slađana Ž. Jelić, direktorka
Osnovna škola „Radomir Lazić”
Azanja

Poštovana gospođo Lazić,

Sa iskrenim uznemirenjem smo pročitali vest da je u Vašoj osnovnoj školi, 2. Septembra ove godine, došlo do brutalnog kršenja Ustava i zakona Republike Srbije, te sprovođenja verskih obreda u vreme nastave, uz prisustvo svih zaposlenih i učenika. Kako smo mogli pročitati na sajtu Vaše škole, ali i u sredstvima javnog informisanja, u pitanju je tradicionalna pojava, gde se nakon početka nastave, kolektivno odlazi na „moleban” u mesni hram, odnosno crkvu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Iz vesti koju ste objavili, saznajemo da su se parohijski sveštenici, zajedno sa nastavnim i tehničkim osobljem, ali i đacima, molili hrišćanskom bogu za učenike i nastavnike, za potrebe omogućavanja savladavanja gradiva. Takođe, saznajemo da su deca, tokom ovog sistematskog i drastičnog ugrožavanja njihovih prava, primorana i da ljube jednu od ikona u pomenutoj crkvi, što ima i higijenske, odnosno zdravstvene implikacije, osim što je primoravanje dece na učešće u verskom obredu SPC.

Iz dostupnih informacija, saznajemo da se kršenje Ustava i zakona nastavilo i u prostoru same škole, organizovanjem molitve u njoj, što je drastičan primer uvođenja verskih obreda u institucije javne, državne škole. Takođe, kako sa sajta Vaše škole možemo da vidimo, praksa uvođenja verskih obreda je redovna, posvećena obredima jedne verske zajednice, SPC.

Kako smatramo da je čitav verski obred, u vreme predviđeno za nastavu i uz učešće đaka, flagrantno kršenje njihovih prava, zagarantovanih Konvencijom o pravima deteta (UNICEF), kao i odredaba Ustava Republike Srbije (član 11.), zahtevamo od Vas sledeće informacije od javnog značaja:

Da li je tražena i dobijena pojedinačna i poimenična saglasnost roditelja sve dece koja su vođena na gorepomenuti verski obred i na koji način je saglasnost zvanično dokumentovana?
Na koji način su zvanično i dokumentovano opravdani časovi koji su izgubljeni odlaskom na verski obred?
Da li je neko od zaposlenih ili učenika, ili pak njihovih roditelja, odbio da prisustvuje verskom obredu?

U slučaju da nam tražene informacije ne dostavite, bićemo prinuđeni da se obratimo kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u cilju prikupljanja informacija o ovom kršenju Ustava Republike Srbije i narušavanja elementarnih prava dece.

Sa poštovanjem,
UO Udruženja „Ateisti Srbije”

p9020123


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

12 Responses to Otvoreno pismo – OŠ Radomir Lazić, Azanja

 1. miki says:

  Verovatno ce na kraju Poverenik imati posla. Posle slucaja sa Akademijom evo jos jedan slucaj krsenja Ustava i inkvizicijskog delovanja SPC. Nisu ni ostale religije imune, ovde je problem sto je SPC u maticnoj drzavi i ima najvise vernika koji i neznaju sta pise u Ustavu.
  Religije su kroz istoriju uvek bile zlo i mnogi ratovi su bili na religijskoj osnovi, nista novo.

  • Kosta says:

   Slazem se, sa dopunom da je ovo, bar po meni, jos strasnije od slucaja Akademije 28. Da li je moguce da direktorka skole nije uzela u obzir da postoje deca koja su drugacijih veroispovesti, kao i ona koja su ateisiti, i da im je ovaj odlazak u crkvu bio neprirodan?! Molim udruzenje da istraje na ovome, da ovakvi primeri ne bi postali pravilo. Direktorku treba pozvati na odgovornost, a nije mi jasno da se niko od profesora nije usprotivio ovoj gluposti. Mozda bi neko to i hteo, ali iz straha nije smeo, sto dovoljno govori o stanju sekularizma u Srbiji.

 2. miki says:

  Gornja dodatna primedba na mestu. Prosvetni radnici su medjutim vrlo cudni. Kao biolog, uvek se pitam zasto se po novinama pravi histerija kada se pronadje neka zmija kod skole, koje su obicno samo korisni smukovi. Da su nastavnici posebno biologije normalni i nesto naucili na fakultetu, lepo bi objasnili deci i ostalom osoblju da je to sve bezopasno, korisno itd, isto vazi za slepe miseve, sva ova bica i zvanicno pod zastitom po nasim zakonima zastite prirode. Sta ocekivati od takvog kadra da zna elemente ustava a isto se moze upitati sta rade nastavnici predmeta Ustav. Ma svim ovakvim nastavnicima momentalni otkaz, mogu se valjda na birou naci oni koji nesto znaju i nisu plasljive ulizice.

 3. Miroslav says:

  U ovom tabloidu ili šta je već, pre par nedelja na naslovnoj stranici su objavljivane molitve u formi džepnih sličica “za poneti”, između ostalog i za “uspeh u učenju za đake i studente”.
  Nije li to fraglantno kršenje sekularnosti?

  http://www.alo.rs/

  • UO Ateisti Srbije says:

   Ako nije državni tabloid, onda nije… Privatni tabloidi imaju pravo da promovišu religiju.

   • Miroslav says:

    Svi oni su izašli ispod državnih skuta sa jasno profilisanom i vrlo namernom namerom.
    A to nije samo profit, mada nisu gadljivi na novac…

 4. Kosta says:

  Da li je moguce da i medju crkvenim poglavarima ima ljudi koji razmisljaju zdravorazumski? Ovo budi nadu: http://opozicionar.com/bravo-vladika-grigorije-gradimo-crkve-bolnice-nemaju-peskire/

 5. Miroslav says:

  Hoće li prestati već jednom ovaj masovni teror, ako je i od večernjih novosti “što je mnogo mnogo je”!
  http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=10&dd=09&nav_id=1185835

  Pogledaj samo te silne & dugačke komentare ćiriličara, taj jezik i nakardne kovanice kojim se služe.

 6. Lune says:

  Hm,hmmm..jedan “lik” iz Azanje, prezimena Jelic mi je, bez ikakvog razloga, u prostorijama firme,prisao i rekao..”ko ne veruje u boga, nije srbin”, njeov pasenog Spasic, iz istog sela, je nesto kanije, meni i jos jednom kolegi “priopcio”, “doslo je vreme, da se vi Srbi iz Hrvtke, naucite da ste gradjani dugog reda u Srbiji”..bili su “vidno pobozni u firmi”.

 7. Andriano says:

  Da li to istina sta “Pravoslavlje = Srbi”? Idetitet. Da li svaki Srbin ide do crkve? Ili to je laza i mit? Pozdrav!

 8. B0rislav Medić says:

  Edmond de Goncourt
  “Ako bog postoji, ateizam je za njega manja uvreda od religije.”

  Kad god se nađete na strani većine, vreme je da stanete i razmislite.
  Mark Twain

 9. Lune says:

  Hm,hmm..stvari teku svojim tokom, uz “bozju pomoc”, precednik Nikolic, vlada uspesno sa “najmanje dve drave”, sto je jedinstveno u svetu, Republikom Srbijom i Kraljevinom Srbijom, uz asistenciju visokih ustanova: Srpskom akademijom nauka i Kraljevskom akademijom nauka. Sa izvora dva putica vode na dve strane..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.