Dan državnosti 2012.

Udruženje “Ateisti Srbije” skreće pažnju medijima da ne informišu pogrešno građane o važnim datumima u srpskoj istoriji. Danas je veliki broj medija, a između ostalih i javni servis – RTS, u svojim tekstovima o Danu državnosti Republike Srbije pogrešno naveo da je 15. februara 1804. godine u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, iako bi, valjda, svi trebalo da znaju da je ovaj ustanak podignut 14. februara 1804. godine. Takođe, skrećemo pažnju na to, da je tzv. Sretenjska skupština počela sa radom 14. februara 1835. godine (“na Sretenje”), a prvi srpski ustav je izglasan 15. februara 1835. godine.

Sretenje se slavi 2. februara po Julijanskom kalendaru, kojeg koristi Srpska pravoslavna crkva i tako je uvek i bilo, ali se po Gregorijanskom kalendaru, kojeg koristi država, menja zbog razlika između ova dva kalendara. Do pomeranja Sretenja na 15. februar (po Gregorijanskom kalendaru) je došlo u 20. veku. Podsećamo da će u 22. veku Sretenje padati na 16. februar, pa će Srbija verovatno pomerati svoj državni praznik da ga ponovo uklopi sa “crkvenim” kalendarom, ako Srbija i tada bude ovako “sekularna” kakva je danas.

To što su vlasti jedne, navodno, sekularne države rešile da najvažnije događaje iz istorije ne slave na dan kada su se ovi događaji zaista odigrali po zvaničnom državnom kalendaru, već ih uklapaju sa slavom jedne od crkava i verskih zajednica, nije razlog da mediji revidiraju istoriju i pogrešno informišu građane o datumu odigravanja ovih događaja.

Udruženje “Ateisti Srbije”


Pogledaj PDF: Dan Državnosti 2012

Pogledaj PDF: Дан Државности 2012

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Dan državnosti 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.