E-novine vs. “Naši”

Udruženje građana “Ateisti Srbije” izražava punu podršku portalu “E-novine”, povodom najavljene tužbe ultradesničarskog pokreta SNP “Naši”, a u vezi sa člankom podrške “E-novina” feminističkoj grupi FEMEN, od 26. jula ove godine.

U pomenutom članku, portal “E-novine” izražava podršku akciji feminističkog pokreta FEMEN, u kojoj je jedna od aktivistkinja nagog tela i sa natpisom “Ubijte Kirila!” pokušala da se na kijevskom aerodromu približi Vladimiru Mihailoviču Gunđajevu, među vernicima Ruske pravoslavne crkve (RPC) poznatom i kao “patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril”.

Istom prilikom, do bliskog kontakta nije došlo, reakcijom obezbeđenja i sveštenstva iz pratnje gospodina Gunđajeva, a pomenuta aktivistkinja je uhapšena, ali ubrzo i puštena, bez podizanja optužnice državnih organa Ukrajine i bez tužbe RPC.

17. avgusta ove godine, SNP “Naši” podnosi krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika sajta “E-novine”, Petra Lukovića, i direktora “E-novina”, Branislava Jelića, na osnovu člana 317. st. 1 ZKP, a za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kako zbog samog članka, tako i zbog navodne lične poruke mržnje prema gospodinu Gunđajevu, s obzirom na to da je tekst završen sa “Fuck you, Kiril”.

Osim što ovu tužbu smatramo direktnim napadom na slobodu misli i izražavanja i napadom na novinarsku profesiju, ocenjujemo je i kao besmislenu.

Naime, akcija FEMEN-a i reakcija “E-novina” nigde nije usmerena na celinu ruskog naroda, te nema govora o izazivanju nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Akcija FEMEN-a i reakcija “E-novina” nigde nije usmerena na belu ili ma koju drugu rasu, koliko god taj pojam bio apstraktan, te nema govora o izazivanju rasne mržnje i netrpeljivosti.

Akcija FEMEN-a i reakcija “E-novina” nigde nije usmerena na sve vernike RPC, koja nije registrovana kao tradicionalna verska zajednica u Republici Srbiji, te nema govora o izazivanju verske mržnje i netrpeljivosti.

Na članak “E-novina” nisu reagovale Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, predstavnici RPC u Republici Srbiji, kao ni organi Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao krovne organizacije, kako svojih vernika, tako i ultradesničarskih organizacija poput SNP “Naši”.

Dakle, smatramo tužbu besmislenom, jer se bavi događajima koji uključuju strane državljane, u stranoj zemlji, i u vezi sa neregistrovanom verskom zajednicom u Republici Srbiji. Takođe, ukoliko nadležne institucije Ukrajine nisu reagovale na natpis “Ubijte Kirila!”, smatramo besmislenim da srpske institucije reaguju na poziv građaninu Gundjajevu da pristupi najlepšem činu bliskosti među ljudskim bićima.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

32 Responses to E-novine vs. “Naši”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.