Ko gasi vatru benzinom?

Udruženje građana „Ateisti Srbije“, smatra da je tekst Ane Jovanović, izvesne autorke sa portala “Peščanik”, pod naslovom “Ko je zapalio drugu vatru?”, ne samo tendeciozno skretanje sa teme, već i potpuno neosnovani seksizam. Udruženje građana „Ateisti Srbije“ ne napada “uplašenu ženu”, već poziva na odgovornost direktorku i organizatora Sajma obrazovanja zbog krajnje neosnovane, neprijatne i nezakonite diskriminacije na osnovu verske nepripadnosti, kao i zbog ponižavajućeg i agresivnog napada na naše članove.

Naime, usplahirena autorka Ana Jovanović se silno zabrinula čitajući naše saopštenje povodom otvorene diskriminacije i veoma neprijatnog i potpuno nezasluženog i neosnovanog izbacivanja članova udruženja „Ateisti Srbije“ sa Sajma obrazovanja u subotičkoj tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

Podsećamo, direktorka Eržebet Ivanović je ne samo odobrila učestvovanje udruženja „Ateisti Srbije“ na tom Sajmu, već se i danima pre sajma dogovarala sa našim članovima upravo oko tog učestvovanja, bez ikakvih problema.

Podsećamo, takođe, da su naši članovi više od 5 sati bili hit na Sajmu obrazovanja, uz neskriveno oduševljenje, kako roditelja, tako i đaka koji su oduševljeno rešavali mali kviz znanja, bez ikakvih problema.

Sve dok se nije pojavio neimenovani sveštenik, otišao da preti primitivnim opanjkavanjem pomenutoj direktorki, nakon čega se pojavila prvo njena zamenica i počela nepristojno i neprijatno da viče na naše članove i da ih isteruje kao da su obični kriminalci koji su tu upali nasilno. Nakon što takvo verbalno nasilje nije urodilo plodom, pojavila se i direktorka Eržebet Ivanović i nastavila verbalnu torturu i vređanje naših članova, uz par intelektualnih bisera, sve dok oni nisu napustili Sajam obrazovanja.

Podsećamo, na kraju, da je direktorka Eržebet Ivanović pre nepunih mesec dana bila žrtva poziva na linč od strane Borisa Malagurskog. Ovaj događaj, prema gospođi Jovanović, očigledno treba da amnestira direktorku od svake odgovornosti i svakog neustavnog i neprincipijelnog ponašanja.

Dakle, pošto se autorka Ana Jovanović toliko zabrinula što, kako ona kaže, osobe koje tvrde da zastupaju znanje i obrazovanje ne pokazuju sposobnost za kritičko promišljanje i identifikovanje uzroka problema, potrudićemo se i da joj odgovorimo.

Da, iz našeg teksta se ispravno stiče utisak da je glavni krivac za naše izbacivanje direktorka škole u kojoj se sajam održavao. Iz razloga što je to i prosta činjenica. Direktorka je jedina imala moć da izvrši diskriminaciju ateista. Direktorka je jedina i donela odluku da izvrši diskriminacuju ateista. Direktorka je jedina izvršila diskriminaciju ateista.

Ne, mi ne zanemarujemo činjenice, nama je sasvim jasno da je problem nastao kada se pojavio neimenovani sveštenik. Nama je, takođe, sasvim jasno da neimenovano svešteno lice nije samo zahtevalo, već je direktorki škole zapretilo tužbom ukoliko ne udalji „Ateiste Srbije“ sa sajma. Pa? Da smo joj mi zapretili tužbom ako nas udalji sa sajma, šta bi onda bilo? Škola bi nestala u crnoj rupi kontradikcije? Da li se u toj školi neopravdani izostanci pravdaju pretnjama tužbom? Kakav je uopšte to izgovor, neko mi je zapretio tužbom, ja ću malo da diskriminišem?

Zašto direktorka nije pitala po kom osnovu neimenovani sveštenik planira da je tuži? Za šta, konkretno? Koji je to zakon prekršila, itd.? Ne, direktorka je odreagovala upravo kao osoba koja nije kvalifikovana da bude na tom mestu i upravo zbog toga ne sme više da obavlja tu delatnost.

Napokon, da nam se direktorka obratila zbog pretnji sveštenika, svakako bismo je podržali i zaštitili najbolje što možemo, svesni čestog agresivnog, primitivnog i bahatog ponašanja sveštenstva u našoj državi.

Mi možemo da razumemo reakciju Eržebet Ivanović kao običnog građanina, ali nikako kao direktorke škole za koju je odgovorna. To je “sitnica” koju autorka Ana Jovanović potpuno zanemaruje. Ali je to i “sitnica” koja pravi razliku između “uplašene žene”, što su reči autorke Ane Jovanović, i direktorke i organizatora Sajma obrazovanja.

Najvažnije, nazvati “pozivanjem na linč” naše pozivanje na odgovornost nekoga ko je nekada jednom bio meta nekog neosnovanog napada je ne samo besmisleno već i kleveta. Međutim, autorka Ana Jovanović može da odahne jer mi ne nameravamo da gubimo vreme na takve tužbe, imamo pametnija posla, dok autorki preporučujemo da se potrudi da nadalje ne omalovažava žene tendencioznim i seksističkim opisima.

Za kraj, želimo posebno da naglasimo da svega ovoga ne bi bilo da je direktorka pozvala našeg predstavnika na stranu, objasnila situaciju i ljubazno zamolila da se naši članovi udalje sa sajma da ona lično ne bi imala problema. Naši predstavnici bi sigurno bili razočarani ali bi isto tako sigurno podržali direktorku i sklonili se bez reči. Naravno da ova mogućnost nije pala na pamet ni direktorki ni usplahirenoj autorki Ani Jovanović već i jedna i druga smatraju da je histerično dranje i javno neosnovano izbacivanje sasvim opravdano rešenje u takvoj situaciji.

pescanik-logo


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.