Može li nešto konkretnije predsedniče?

“Želim vam da u boga verujete kao što verujete u sebe, jer ako ne verujete u sebe ni bog vam ne može pomoći, a ako ne verujete u boga ni sebi ne možete pomoći.”

Ovo je izjava predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića nakon osveštanja badnjaka u Predsedništvu 2015 godine!

Proslavom verskog praznika samo jedne verske zajednice u zgradi Predsedništva diskriminisani su pripadnici svih ostalih veroispovesti (u Srbiji su popisom 2002 godine registrovane 62 verske zajednice), nereligiozna lica (ateisti) i lica koja religiju smatraju štetnom (antiteisti). Republika Srbija članom 11 Ustava nije pravoslavna, već država u kojoj je svetovna vlast odvojena od verske. Stoga ne priliči predsedniku da poziva protojereja pri Vaznesenskoj crkvi Mileta Milijančevića u zgradu sekularne (odvojene od crkve) ustanove, tako u radnoj uniformi, da bi nad rekvizitima izvodio rituale neprimerne i vremenu i prostoru. Udruženje ne vidi ništa sporno da Mile poseti predsedništvo u svojstvu civilnog lica, ali ne u svojstvu profesionalnog službenika nevladine organizacije kojoj pripada.

Takodje, udruženje Ateisti Srbije ne traži od predsednika da izvede srodne rituale sa predstavnicima ostalih verskih zajednica niti “obesvećenje” “osveštanog” prostora, obzirom da bi to (ponovo) podrazumevalo aktivno nametanje religioznosti (ili nereligioznosti) svim prisutnim licima. Tako bi se samo još više resursa (vreme, transport rekvizita, novac…) trošilo na besmislice.

Udruženje nema ništa protiv prisustva ovakvim i sličnim ritualima u verskim objektima i privatnim kućama vernika, ali se odlučno protivi nametanju verskih stavova u državnim i javnim objektima i ustanovama, i to u radno vreme.

pravoslavno-predsednistvo

Udruženje smatra da bi umesto želje za verom u mitološko biće predsednik trebao nečim konkretnijim da pomogne najneobrazovanije i najsiromašnije slojeve stanovništva koji su po pravilu koncentrisani u najreligioznijom opštinama Srbije. Na primer otpuštanjem preko 2100 veroučitelja iz osnovnih i srednjih škola, čime bi se značajno umanjio destruktivan efekat verskih zajednica po budžet republike Srbije. Podsećamo da se Srpska pravoslavna crkva kao vlasnik većinskog dela (preko 50% teritorije) Kosova pokazala kataklizmički neuspešnom u upravljanju imovinom, a da sada traži da joj “neko drugi” reši probleme koje je stvorila preteranom halapljivošću za nasledstvom ostarelih domaćinstava.

Podaci Zavoda za statistiku dijametralno su suprotni izjavi predsednika, obzirom da pokazuju da opštine sa manje vernika u proseku imaju veće zarade, veći procenat pismenih i informatički pismenih lica.

http://start.pe.hu/at_stat/

Pozivamo Vladu Republike Srbije da proveri ove, ali i druge podatke o odnosu između procenta religioznih lica i svih mogućih pokazatelja kvaliteta života uključujući smrtnost novorođenčadi, dužinu prosečnog životnog veka, smanjenje infektivnih bolesti, smanjenje maloletničkih trudnoća, povećanje obrazovanja, rast socijalne zaštite i ravnomernije raspoređene zarade.

http://www.telegraf.rs/vesti/1107178-bog-i-bogatstvo-zasto-su-religiozne-drzave-najsiromasnije-na-svetu-foto


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

One Response to Može li nešto konkretnije predsedniče?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.