Novosađani više ne piju običnu već „svetu” vodu

Povodom: http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/FOTO-Novosadani-vise-ne-piju-obicnu-vec-Svetu-vodu.html

vodovod-ns

Nakon pravoslavnih rituala obavljenih u cilju obeležavanja Božića po julijanskom kalendaru u Gradskoj kući u Novom Sadu, a odobrenih od strane i u prisustvu novosadskih gradskih vlasti, obavljen je još jedan magijski ritual i to nad vodom koju piju svi Novosađani. Da li to znači da pravo na njenu konzumaciji imaju samo građani pravoslavne veroispovesti, ili pijenje „svete” vode sve konzumente pretvara u pravoslavce? Ili možda sledi „osveštavanje” i od strane katoličkog sveštenika, rabina ili pak imama? Koliko je verskih zajednica registrovano u Novom Sadu?

Da li se među građanima, nekim slučajem, nalaze i ateisti?

Da li se neko obratio građanstvu povodom davanja saglasnosti u vezi održavanja ovakvog primitivnog magijskog čina u javnoj ustanovi? I to u jednoj sekularnoj državi.

Još jedan dokaz o primitivizmu i zatucanosti gradskih vlasti u 21. veku.

Pa, voda teče, gospodo! Planirate li svakodnevno upražnjavanja obreda „osveštavanja” i čitanja molitve, da bi se „magijsko” dejstvo te vode zadržalo?

Postavlja se pitanje odgovornosti za održavanje pomenute tragikomedije koja se odigrala u JKP „Vodovod i kanalizacija”, kao i pitanje cene održavanja pomenutog verskog obreda? Ko snosi troškove? Ili je mozda sveštenik prihvatio da pomenut obred „osveštavanja” odradi volonterski?

Kojim pravom javna institucija dobija pravoslavno obeležje – svoju „slavu”?

Novi Sad je grad u kojem žive Novosađani i niko nema pravo da ih razdvaja na pravoslavce, katolike, muslimane i pripadnike drugih verskih zajednica, nametanjem određene vere i njenih obeležja kao dominantnih. Niko nema pravo da ih deli na građane prvog i drugog reda, na većinu i manjinu.

Srbija je, po Ustavu sekularna država. Ustav je najviši pravni akt naše države. Upravo je, po ko zna koji put, ponovo prekršen.

Da li će izgovor ponovo biti – pravo ili želje većine? Da li pripadnost većini podrazumeva privilegije u savremenim društvima?

Ne smemo dozvoliti da jednoumlje i primitivizam pojedinaca dovedu društvo u kojem živimo na nivo na kom će prava svih građana koji nisu pravoslavne veroispovesti biti gažena i ponižavana.

Krajnje je vreme da reagujemo i prekinemo ovo sramoćenje Novog Sada, kao višenacionalne i multikulturalne sredine, a zbog sujeverja i primitivnih hirova pojedinaca na vlasti.

Ateisti Srbije.
Razum.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

3 Responses to Novosađani više ne piju običnu već „svetu” vodu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.